مطبوعات کابل 4 اسد: طالبان چه می خواهند، واضح بسازند
"چرا کشورهای متحد افغانستان بد بازی می کنند" ، "شانس اجرای اعلامیه ی رم اندک است" و "طالبان چه می خواهند، واضح بسازند"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.
چرا کشورهای متحد افغانستان بد بازی می کنند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:
نمایندگان ایالات متحده امریکا، اتحادیه اروپا و بریتانیا در نشست ۲۲ جولای/31سرطان در رم پایتخت ایتالیا که درخصوص پروسه صلح و عبور از بحران کنونی در افغانستان برگزار شد، خواستار برقراری آتشبس و توافق میان حکومت افغانستان و گروه طالبان روی جزئیات حکومت انتقالی شدهاند. این نخستینبار است که متحدان و حامیان حکومت افغانستان درباره جزئیات روی شرایط گذار و دولت انتقالی سخن میگویند. در اعلامیه پایانی این نشست آمده است که دستیابی به یک توافق سیاسی در مورد قانون اساسی، احتمالا زمانبر است. بنابراین از دو طرف جنگ و صلح افغانستان خواستهاند که قبل از رسیدن به توافق سیاسی نهایی برای آینده افغانستان، فعلا روی آتشبس سراسری و همهجانبه و همچنین روی جزئیات حکومت انتقالی فراگیر توافق کنند. در این اعلامیه آمده است که ساختار سیاسی دوره گذار یا حکومت انتقالی بایستی شرایط ذیل را دارا باشد؛ فراگیر و همهشمول باشد، حق مردم برای انتخاب زعیم محفوظ باشد، حقوق بشر شامل حقوق زنان، جوانان و اقلیتها محفوظ باشد، تعهد برای مبارزه با تروریسم وجود داشته باشد.
اطلاعات روز می افزاید:
کشورهای متحد سیاسی و حامی مالی و نظامی حکومت افغانستان در این شرایط بحرانی خواستههایی را مطرح کردهاند که بدون شک برآیند آن چیزی نیست جز تکمیل پازل پیروزی گروه طالبان و همچنان شکست و فروپاشی حتمی ساختارهای سیاسی و نهادهای امنیتی افغانستان. چرا که در صورت طرح مسأله حکومت انتقالی آنهم در چنین وضعیت جنگی، نخستین بازخورد آن به نهادهای امنیتی و دفاعی افغانستان برمیگردد و این نهادها مشروعیت سیاسی و قانونیشان را از دست میدهند. درحالیکه همین کشورهای حامی حکومت افغانستان با این توجیه از افغانستان خارج شدند که نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان میتوانند وضعیت موجود جنگی را حفظ کنند و از پیشروی گروه طالبان جلوگیری کنند.
و شانس اجرای اعلامیه ی رم اندک است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
افغانستان متأسفانه به جای سیر در مسیر صلح به سمت یک جنگ تمامعیار در حرکت است. برنامه تازه دولت آن است که در ظرف شش ماه آینده وضعیت جنگ را تغییر دهد. این یعنی بنبست دیپلماسی و رفتن افغانستان به سمت یک جنگ تمامعیار که پایان آن برای هیچکسی قابل پیشبینی نیست. البته با توجه به سماجت گروه طالبان و پیشروی این گروه، انتخاب دیگری برای دولت افغانستان باقی نمانده است.
هشت صبح می افزاید:
جامعه جهانی باید وارد میانجیگری فعال بین دولت و طالبان برای صلح شود. همزمان از اهرمهای فشار در دسترس برای اعمال تغییر در موضع گروه طالبان نیز استفاده کند. تا زمانی که گروه طالبان و کشورهای حامی این گروه تغییر وضعیت ندهند، ممکن نیست که روی آتشبس، دولت انتقالی و تشکیل دولت مطلوب در آینده توافق حاصل شود.
و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان طالبان چه می خواهند، واضح بسازند چنین نوشته است:
طالبان ظاهراً از طرح اداره موقت حمایت کرده اند و گفته اند که اگر آقای غنی کنار برود، آنها دست از جنگ و خشونت بر میدارند. اگر با شکل گیری یک اداره موقت مشکل کشور حل شود و جنگ و درگیریها پایان یابد، باید همه طرفها ازاین طرح حمایت کنند. اما موضوع قابل ذکر این است که مکانیزم شکل گیری اداره موقت روشن نیست. چگونه این مأمول بر آورده می شود؟ طالبان تا حال روشن نساخته اند که از انتخابات و نظام انتخاباتی حمایت میکنند یا خیر؟
در پایان آرمان ملی می افزاید:
برخی باور دارند که طالبان هنوز هم به فکر بازی دادن مردم اند و میخواهند فرصتی پیش آید تا آنها با جبر و اکراه و خشونت نظر و فکرشان را بالای مردم تحمیل کنند. اگر قرار باشد که یک اداره موقت به وجود آید باید پیشاپیش اصول اساسی این اداره تدوین شود و چگونهگی گذار از اداره موقت به یک دولت انتخابی روشن گردد. در غیر آن ممکن است روزگار ما بدتر از این شود و با یک توطئه بسیار ظریف، سرنوشت مردم به دست تاریک اندیشان و مزدوران بیگانه قرار بگیرد.