اسد 11, 1400 09:40 Asia/Kabul
  • مطبوعات 11 کابل اسد: جمهوریت و جامعه ی چند پاره
    مطبوعات 11 کابل اسد: جمهوریت و جامعه ی چند پاره

"بن بست صلح ‌و شدت جنگ‌،مردم از سرقوماندان اعلی پاسخ روشن می خواهند" ،" نشست فوق العاده ی شورای ملی " و" جمهوریت و جامعه ی چند پاره"

بن بست صلح ‌و شدت جنگ‌،مردم از سرقوماندان اعلی پاسخ روشن می خواهند عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است :

امروز رییس‌جمهور اشرف غنی نشست اضطراری شورای ملی را فراخوانده و قرار است در این نشست سخنرانی کند.نخستین انتظار از او در این نشست این است که توضیح بدهد وضعیت جنگی در افغانستان از چه قرار است و سیاست یا استراتژی حکومت در برابر این وضعیت چیست. دلایل سقوط پی‌هم ولسوالی‌ها و رسیدن جنگ به نواحی شهرها را به مردم توضیح بدهد و برنامه‌ی حکومت برای بازپس‌گیری مناطق از دست‌رفته، محافظت از مردم و شهرها و رسیدگی به بیجاشدگان جنگ را بیان کند. برنامه‌ی حکومت برای مقابله با طالبان و آینده‌ی صلح در کشور را توضیح دهد. حالا که مدعی است طالب اراده‌ای برای صلح ندارد، نیاز است روشن سازد که چگونه با دوام جنگ می‌توان اراده‌ی صلح را در طالبان ایجاد کرد. در وضعیتی که مدیریت و رهبری نهادهای امنیتی همواره مورد انتقاد قرار داشته است، نیاز است آقای غنی به مردم توضیح دهد که با چه تدبیر و رهبری می‌تواند وضعیت را در میدان جنگ به نفع نظام جمهوری اسلامی تغییر دهد.

اطلاعات روز می افزاید :

 بزرگ‌ترین چالشی که حکومت آقای غنی با آن مواجه است، بحران مشروعیت است. این بحران مشروعیت پیامد انتخابات بحرانی‌ای بود که حکومت آقای غنی از آن بیرون آمد. این بحران مشروعیت در دو سطح قابل بحث است. سطح اول میان نخبگان سیاسی و رهبران قومی است. سطح دوم که عمیق‌تر نیز می‌باشد، بحران مشروعیت مردمی است. از طرف دیگر آقای غنی در هفت سال اخیر پیوسته متهم به انحصارگرایی شده است. امروزه هرگاه او سخن از جمهوریت و یا دفاع از آن می‌زند، منتقدانش سخن او از جمهوریت را «جمهوریت سه نفره» تعبیر می‌کنند. حالا که قرار است آقای غنی در نشست فوق‌العاده شورای ملی از نخبگان سیاسی دعوت به اتحاد کند، نیاز است نخست زمینه‌ی رسیدن به اتحاد سیاسی را شرح دهد. او بایستی این پیام را به نخبگان سیاسی مخابره کند که چگونه می‌تواند اجماع و اتحاد سیاسی را ایجاد و حفظ کند وقتی در هفت سال اخیر با شریک سیاسی خود حتا نتوانسته است به اتحاد واقعی برسد. ارائه پاسخ روشن به این سوال می‌تواند زمینه‌ی اعتماد نخبگان سیاسی به آقای غنی را فراهم سازد تا در مرحله‌ی بعدی همه در کنار هم برای دفاع از افغانستان و ارزش‌های یک نظام جمهوری در برابر طالب سنگر بگیرند.

و نشست فوق العاده ی شورای ملی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

نشست فوق‌العاده شورای ملی در شرایطی برگزار می‌شود که مراکز دست‌کم پنج ولایت بزرگ در معرض تهدید سقوط قرار دارد. هم‌چنان درآمدهای گمرکی دولت در پی سقوط دست‌کم شش گذرگاه مهم تجارتی، کاهش چشم‌گیر یافته است. ده‌ها هزار خانواده نیز در جنگ طالبان با دولت آواره شده‌اند که از آن به عنوان بحران بشری نیز یاد شده است. علاوه بر آن، هزاران فرد ملکی نیز در جریان این جنگ کشته و زخمی شده‌اند. براساس اعلام کمیسیون مستقل حقوق بشر، تلفات غیرنظامیان در جریان شش ماه گذشته امسال میلادی در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، شاهد هشتاد درصد افزایش بوده است.

هشت صبح می افزاید :

در شرایطی که گروه طالبان حاضر نیست در راستای صلح عادلانه حتا یک قدم بردارد و نیز دست از کشتار و پیش‌روی برنمی‌دارد، حمایت تمام قد از دولت یک ضرورت است. این حمایت باید هم در سطح ملی و هم در سطح بین‌المللی از دولت ادامه یابد. بنابراین، توقع می‌رود که شورای ملی کشور به پیشنهادات حکومت برای تعدیل بودجه و افزایش هزینه دفاعی رأی مساعد بدهد. اگرچه دفاع از جنگ به عنوان یک شر، کار درستی نیست؛ اما برای بقا یک ضرورت است.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان جمهوریت و جامعه ی چند پاره چنین نوشته است :

جمهوریت زمانی کارکرد و مطلوبیت دارد که کثرت‌گرا باشد و عدالت اجتماعی، توزیع قدرت و ثروت را در همه عرصه‌ها مراعات کند. معنی کثرت‌گرایی سیاسی همین است که همه اقلیت‌ها و گروه‌ها در ساختار قدرت و حکومت نماینده داشته و خود را سهیم در بدنه‌ نظام بدانند. این رویه است که ضمانت می‌کند نظام به پایداری و بقای خود ادامه دهد. در صورتی که جمهوریت شعار باشد و در عمل سیاست قومی و قبیله‌ای اعمال گردد، نارضایتی‌ها اوج خواهد گرفت و امکان فروپاشی نظام آهسته آهسته مساعد می‌گردد. همیشه نارضایتی‌ها عامل براندازی نظام‌ها بوده‌اند.

راه مدنیت می افزاید :

حالا که گروه طالبان با همکاری کشورهای منطقه و دشمنان افغانستان تلاش دارند تا امارت اسلامی را دوباره تحمیل کنند، همه باید برای بقای نظام جمهوریت تلاش کنیم و اجازه ندهیم سال‌ها تلاش و میلیاردها دالر که هزینه توان‌مندسازی زنان و در کل انکشاف جامعه شده‌، ضرب صفر شود. با تأکید بر این‌که سیاست‌مداران رفتنی‌‌اند و این نظام سیاسی و ارزش‌های انسانی و حکم‌روایی است که می‌ماند. به بهانه ضدیت با محمداشرف غنی، به طالبان فرصت ندهیم که احساس پیروزی برای‌شان دست دهد و بار دیگر از روشنایی به سمت تاریکی پهلو بخوریم.

کلیدواژه