عقرب 24, 1395 13:05 Asia/Kabul
  • خبرنگار ایرانی در حلب به شهادت رسید

بر اساس گزارش یونسکو ، طی ده سال گذشته بیش از 827 خبرنگار در حال انجام وظیفه کشته شده اند. بدترین کشورها برای فعالیت خبرنگاران که بالاترین آمار تلفات را داشته اند، کشورهای سوریه، عراق، یمن و لیبی بوده است .

     محسن خزایی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در سوریه، حین تهیه گزارش از منطقه عملیاتی حلب در سوریه به شهادت رسید. گروه خبری خبرگزاری صدا و سیما به همراه سایر رسانه ها برای پوشش آخرین وضعیت میدان نبرد و پیشروی رزمندگان در غرب شهر حلب حضور داشت که تروریست ها با خمپاره این گروه را مورد حمله قرار دادند. بر اثر این حمله شهید خزایی با اصابت ترکش ناشی از انفجار خمپاره به ناحیه سر به شهادت رسید و تصویربردار خبرگزاری صدا و سیما نیز از ناحیه کتف زخمی شده و هم اکنون در بیمارستان بستری است.

محسن خزایی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در سوریه

    محسن خزایی در سال 1351ه.ش (1972.م) به دنیا آمده و از سال 1374ه.ش (1995.م) فعالیت خود را در صدا و سیما آغاز کرد. اوج کار وی زمانی بود که جریان تکفیری گروهک جندالشیطان در جنوب شرق ایران فعال شده بود و وی با تهیه برنامه های آگاهی بخش، از نیات پلید آنها پرده برمی داشت. شهید محسن خزایی پس از موفقیت در باشگاه خبرنگاران جوان زاهدان در استان سیستان و بلوچستان، در برخی دیگر از شهرهای ایران نیز به فعالیت پرداخت. پس از سالها تلاش در عرصه تخصصی و حرفه ای خبر، علاقه به دفاع از حرم حضرت زینب (س) او را به سوریه کشاند و سرانجام در روز 22 عقرب (12 نوامبر) حین تهیه گزارش از منطقه عملیاتی حلب به شهادت رسید.
    در همین زمینه بسیاری از مسئولان سیاسی، نظامی و چهره‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با ارسال پیام‌هایی به این موضوع واکنش نشان دادند و شهادت این خبرنگار پرتلاش را تسلیت گفتند.

شهید محسن خزایی

رئیس سازمان صداوسیما نیز در پیامی شهادت محسن خزایی، خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در حلب، را به خانواده و همکاران وی تسلیت گفت و او را راوی صادق مظلومیت مردمان سوریه و حلب در برابر استکبار، تروریسم، تکفیری ها و جهل و انحراف دانست.  
   پیشتر نیز "هادی باغبانی" خبرنگار و مستند ساز ایرانی در اوت 2013 توسط گروه تروریستی جبهه النصره درحومه دمشق به شهادت رسیده بود.

هادی باغبانی، خبرنگار و مستند ساز شهید ایرانی

      تازه ترین گزارش سازمان یونسکو نشان می‌دهد که هر چهار و نیم روز یک خبرنگار در جهان کشته می‌شود. گزارش تکان دهنده یونسکو، حاکی است که طی ده سال گذشته بیش از 827 خبرنگار در حال انجام وظیفه کشته شده اند. بدترین کشورها برای فعالیت خبرنگاران که بالاترین آمار تلفات را داشته اند، کشورهای سوریه، عراق، یمن و لیبی بوده اند. آمریکای لاتین نیز بعد از کشورهای عربی، بالاترین آمار تلفات خبرنگاران را داشته است.
   بیشترین آمار تلفات خبرنگاران یعنی 59 فیصد مربوط به 2 سال آخر گزارش تا سال 2015 میلادی بوده است. در این مدت 78 نفر از 213 خبرنگار کشته شده، در کشورهای عربی جان باخته‌اند. هشدارآمیزترین پیام این گزارش، رشد تلفات خبرنگاران در اروپای غربی و آمریکای شمالی است که از 9 نفر در سال 2014.م به 11 نفر در 2015 میلادی رسیده است.
    این گزارش می افزاید: در این کشورها خبرنگاران داخلی بیشتر از خبرنگاران خارجی در معرض تهدید و خطر بوده اند و 90 فیصد قربانیان را تشکیل داده اند. البته آمار مربوط به تلفات خبرنگاران خارجی نیز با افزایش روبرو شده و در سال 2014 میلادی ، بیش از 17 نفر بوده است. این رقم در سال های قبل از آن به طور متوسط 4 نفر بوده است. بر اساس این گزارش تعداد تلفات خبرنگاران مرد 10 برابر بیشتر از زنان بوده است. طی دو سال گذشته 195 خبرنگار مرد و 18 خبرنگار زن کشته شده اند.

خبرنگار


      گزارش دیگری نیز حاکی از آنست که در سال‌های 2014 و 2015 و همزمان با کنترل داعش بر برخی مناطق از جمله موصل، 34 خبرنگار در عراق کشته و زخمی شدند. طبق اعلام سازمان "خبرنگاران بدون مرز" در طول همین دوره ، 48 مورد ربایش خبرنگاران ثبت شده که بیشترشان در موصل بوده است. طبق اعلام "کمیته حمایت از خبرنگاران" 29 فیصد خبرنگارانی که کشته شدند پیش از مرگ، بازداشت و 41 فیصد از آنها تهدید و هفت درصد دیگر نیز به شکلی شکنجه شده‌اند.
    در همین زمینه "کمیته حمایت از خبرنگاران در نیویورک" با انتشار گزارشی اعلام کرده که 28 تن از این خبرنگاران، از سوی گروه های افراطی اسلامگرا کشته شده اند. بر اساس این گزارش، سوریه بیشترین آمار قربانی خبرنگاران را دارد و در این کشور جنگ زده در سال 2015 سیزده روزنامه نگار و خبرنگار کشته شده اند.

شهید محسن خزائی

    بر اساس گزارش کمیته حمایت از خبرنگاران، از میان 69 خبرنگار کشته شده در سال 2015 ، 28 تن از آنان پیش از کشته شدن پیام های تهدید آمیز دریافت کرده بودند. اغلب این خبرنگاران پیگیر سوژه های خبری حساس و پر خطر بوده اند و برخی از آنها نیز در مناطق جنگی و خطرناک کار می کردند.
   با تاسف باید گفت که گرچه شمار روزنامه نگاران مقتول در سال 2015 کمتر از سال های پیش بوده است اما همچنان سوریه با 13 کشته بالاترین رقم را به خود اختصاص داده است.

---------------------------------------------------------------------

 

کلیدواژه