منع پخش اذان و نقض آزادی مذهب توسط رژیم صهیونیستی
پخش اذان یکی از شعائر و نمادهای اسلامی است که با پخش آوای آن در مساجد، اعلامی برای برپایی نماز و از ارکان واجب و مناسک دینی و عبادی مسلمانان هست. بنابراین نه تنها رژیم صهیونیستی بلکه هیچ کس حق ندارد مسلمانان را از شعائر دینی خود محروم نماید. این عمل دقیقاً خلاف اسناد حقوق بشری و اعلامیه جهانی حقوق بشر در خصوص آزادی مذهب است.
رژیم صهیونیستی که سالیان طولانی مشغول آدم کشی و ظلم و ستم و نقض حقوق اساسی مردم فلسطین است، این روزها در راستای اقدامات ددمنشانه خود حتی تحمل شنیدن بانگ زیبای اذان را از مسجد الاقصی ندارد. بدین ترتیب که کمیته وزارتی دولت رژیم صهیونیستی دو قانون نژادپرستانه را به تصویب رسانده است که یکی از این قانونها مربوط به جلوگیری از پخش اذان از مساجد قدس و دیگری مربوط به مصادره اراضی فلسطینیان در کرانه باختری است.

کمیته وزارتی دولت رژیم صهیونیستی با پیشنویس قانونی که توسط موتی یوگیو، عضو حزب راستگرای خانه یهودی و شماری دیگر از نمایندگان راستگرا ارائه شده بود، موافقت کرد و قرار است این قانون به منظور تصویب نهایی به کنست ارائه شود.
به موجب این قانون، رژیم صهیونیستی اجازه پخش اذان از مساجد قدس را نخواهد داد؛ با این ادعا که صدای اذان موجب آزار و اذیت شهرکنشینان صهیونیست میشود. همچنین به موجب قانون مذکور، پلیس رژیم صهیونیستی میتواند موذنین را بازخواست کرده و مورد تحقیق و بازجویی قرار دهد و حتی احکام و جریمههای مالی را نیز بر آنها اعمال کند.
این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز با پیشنویس این قانون نژادپرستانه اعلام موافقت کرده بود.
آزادی مذهب یکی از ابتدایی ترین و اساسی ترین آزادی های نوع بشر است. ماده هجده (18) اعلامیه جهانی حقوق بشر بیان می دارد: «هرکس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره مند شود ......» وبند یک (1) ماده هجده میثاق مدنی سیاسی بیان می کند: «هرکس حق آزادی فکر، وجدان و مذهب دارد. این حق شامل آزادی داشتن یا قبول یک مذهب یا معتقدات به انتخاب خود می باشد .... »
بدین ترتیب این اسناد حقوق بشری آزادی بشردر پذیرش عقیده و مذهب را مقرر می دارند. اما تنها احترام به آزادی مذهب کافی نمی باشد بلکه نباید پیروان مذهب مورد آزار و اکراه به دلیل داشتن عقیده مذهبی خود قرار گیرند. بند دوم ماده ی 18 میثاق حقوق مدنی سیاسی به شرح « هیج کس نباید مورد اکراهی واقع شود که به آزادی او در داشتن یا قبول یک مذهب یا معتقدات به انتخاب خودش لطمه وارد آورد.»

اذان یکی از شعائر و نمادهای اسلامی است که با پخش آوای آن در مساجد اعلامی برای برپایی نماز و از ارکان واجب و مناسک دینی و عبادی مسلمانان هست. بنابراین نه تنها رژیم صهیونیستی بلکه هیچ کس حق ندارد مسلمانان را از شعائر دینی خود محروم نماید. این عمل دقیقاً خلاف اسناد حقوق بشری و اعلامیه جهانی حقوق بشر در خصوص آزادی مذهب است.
دراسناد بین المللی حقوق بشری، آزادی مذهب متضمن آزادی ابراز عقیده و اجرای مراسم و مناسک مذهبی است. ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر پس ازتصدیق استحقاق بشر برای بهره مندی از آزادی فکر ومذهب، این حق را شامل آزادی اظهار عقیده وایمان و آزادی تعلیمات و اجرای مراسم دینی به صورت انفرادی یا جمعی می داند. ذیل بند یک ماده 18 میثاق حقوق مدنی سیاسی نیز، آزادی ابراز مذهب یا معتقدات به طور فردی یا جمعی، خواه علناً و خواه در خفا به شکل عبادات و انجام آداب و تعلیمات مذهبی را، به رسمیت شناخته است.

در ادیان الهی ابراز مذهب از طریق انجام مناسک و عبادات دینی ظهور می یابد، اذان و اقامه نماز نیز یکی از آشکارترین مناسک دینی مسلمانان است، بنابراین هرگونه جلوگیری از ابراز و بروز عبادات دینی مسلمانان به معنی نقض ابراز عقیده و مذهب آنان می باشد.
اما اقدامات رژیم صهیونیستی بیشتر ناشی از خوی تبعیض آمیز و نژاد پرستانه این اشغالگران اراضی مردم فلسطین است. روحیه نژاد پرستی صهیونیست ها تا حدی افراطی است که حتی تحمل شنیدن آهنگ اذان نیز برای آنها آزار دهنده و غیر قابل تحمل است و حتی حاضر نیستند مردم سرزمین فلسطین در کشورشان به عبادات دین مبین اسلام بپردازند. این اقدامات نیز در تعارض آشکار با اسناد بین المللی است.

اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز به مثابه اولین سند حقوق بشری نظام ملل متحد، اولاً و بالذات اصل برابری و عدم تبعیض را در نص ماده (2) خود، بیان می کند که :« هرکس می تواند بدون هیچ گونه تمایز، مخصوصاً از حیث نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی یا هرعقیده دیگر و نیز ملیت، وضع اجتماعی، ثروت، ولادت یا هر موقعیت دیگر، از تمام حقوق وآزادی هایی که در اعلامیه حاضر ذکر شده است؛ بهره مند گردد. »
ازمنظرحقوق بشر، تبعیض مذهبی ازیک سو ناقض اصل عام منع تبعیض دربهره مندی از حقوق و آزادی های اساسی و از سوی دیگر ناقض آزادی مذهب به صورت خاص می باشد .
دراکثر اسناد حقوق بشری، مذهب درکنار موضوعاتی دیگرنظیر نژاد، رنگ، ملیت و .... بعنوان یکی ازمواردی که نمی تواند منشاء تفاوت و تبعیض دربهره مندی ازحقوق انسانی باشد، مورد تاکید قرار گرفته است .
شایان ذکر است تبعیض مصادیق گوناگونی دارد و می تواند از اقدامات مستقیم نظیراعمال خشونت وحتی مجازات نسبت به پیروان مذاهب خاص تا اقدامات غیرمستقیم درزمینه های استخدامی و فرهنگی، را شامل باشد .
اعلامیه امحاء تمامی اشکال نابردباری وتبعیض مذهبی مصوب 25 نوامبر 1981 مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ماده چهاربیان می دارد: «دولت ها متعهد می گردند اقدامات موثری را برای جلوگیری وامحاء تبعیض مذهبی و عقیدتی صورت دهند ویا برای ممنوعیت تبعیض به وضع قوانین یا الغای آنها مبادرت ورزند.» ماده سه این اعلامیه نیز اعمال تبعض مذهبی را بعنوان نقض حقوق بشروآزادی های اساسی که دراعلامیه جهانی و میثاقین بیان گردیده، قلمداد کرده است.
قانون منع پخش اذان از مسجد الاقصی با واکنشها و محکومیتهای گستردهای همراه بود و جنبش اسلامی در فلسطین اشغالی ۱۹۴۸ نیز تأکید کرده است که هرگز اجازه اجرای چنین قانون نژادپرستانهای را نخواهد داد. این جنبش در بیانیهای اعلام کرد که اذان یکی از شعائر دین مبین اسلام است.
یکی از رهبران جنبش فتح فلسطین، تصویب قانون منع پخش اذان از قدس را یک جنگ دینی دانست و درباره تغییر ماهیت درگیری با اشغالگران هشدار داد. رأفت علیان سخنگوی سابق جنبش فتح گفت که ممانعت اشغالگران از پخش اذان در مساجد قدس، یک جنگ دینی است.

وی افزود که همه گروهها و مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین باید با اینگونه تصمیمات که ماهیت درگیری با اشغالگران را تغییر خواهد داد، مقابله کنند.
همچنین مفتی اعظم قدس و سرزمینهای فلسطین به تصویب قانون منع پخش اذان از قدس در کابینه رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد. شیخ محمد حسین، مفتی اعظم قدس و سرزمینهای فلسطین تصویب قانون منع پخش اذان از قدس در کابینه رژیم صهیونیستی را محکوم کرد. وی گفت که تصویب این قانون به مثابه ادامه سیاستهای سوزاندن، تخریب و بستن مساجد است.
پس از تصویب قانون نژاد پرستانه رژیم صهیونیستی در خصوص منع پخش اذان از مسجد الاقصی، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) نیز تأکید کرد که موافقت دولت رژیم صهیونیستی با پیشنویس قانون منع پخش اذان از مساجد قدس به ویژه مسجد مبارک الاقصی، اقدامی بسیار خطرناک در راستای تغییر آثار و نشانه های اسلامی شهر قدس و مقدسات آن است.
عبداللطیف قانوع، سخنگوی جنبش حماس در بیانیهای تأکید کرد که تصویب چنین قانون نژادپرستانهای دخالت آشکار در امور عبادی و شعائر دینی مسلمانان است که موجب جریحهدار شدن احساسات و عواطف مسلمانان در سراسر جهان میشود.

عبداللطیف قانوع اظهار داشت که این قانون نقض صریح تمامی قوانین و قطعنامههای بین المللی به شمار میرود که بر حمایت از مقدسات فلسطین و حق مسلم و تاریخی و دینی ملت فلسطین در سرزمین خود تأکید دارد و آخرین نمونه آن قطعنامه یونسکو در مورد قدس و مسجد الاقصی بود که این مسجد را تنها متعلق به مسلمانان میداند و هرگونه ارتباط میان آن و یهودیان را رد میکند.
قانوع ضمن هشدار در مورد تصویب هر قانونی به منظور جلوگیری از پخش اذان از مساجد قدس، از جامعه بینالملل و تمامی نهادهای حقوقی و بینالمللی خواست جلوی ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به ویژه علیه مساجد و مقدسات شهر قدس را بگیرند.
برخی از تحلیل گران بیان کرده اند که اقدام جدید صهیونیستها به منزله رویارویی با امت اسلامی بوده و مواضع دوگانه جامعه جهانی، رژیم اسرائیل را در پیگیری سیاست نژادپرستانه گستاخ کرده است. منع پخش اذان از مساجد قدس و مسجد الاقصی به عنوان نماد امت اسلامی، به منزله جنگ مذهبی رژیم صهیونیستی با جهان اسلام بوده و در چنین شرایطی، مسوولیت حمایت از قدس و مسجد الاقصی بر عهده همه مسلمانان جهان است.
اذان استاد غلوش
مجموعه تحرکات اسرائیل در قدس با واکنش قاطع مردم فلسطین در قالب انتقاضه قدس رو به رو بوده و حمایت از آنان در دفاع از ماهیت اسلامی قدس و مسجد الاقصی، وظیفه اساسی امت اسلام است که از قدس به عنوان مساله نخست جهان اسلام دفاع کند.