اسد 13, 1395 18:10 Asia/Kabul
  • کودکان و زنان یمنی و قلب های پردرد

جنگ عربستان و متحدینش علیه یمن بیش از همه کودکان و زنان یمنی را تحت تأثیر قرار داده است. این برنامه این موضوع را بررسی می کند.

مداخله نظامی در یمن در ۲۵ مارس ۲۰۱۵ میلادی برابر ۶ حمل ۱۳۹۴ با حمله هوایی ائتلافی از کشورهای منطقه به رهبری عربستان سعودی با نام عملیات طوفان قاطعیت آغاز شد و از ۲ ثور با نام عملیات احیای امید ادامه یافت. در این جنگ به غیر از عمان همه کشورهای عرب عضو شورای خلیج فارس یعنی امارات، قطر، کویت و بحرین به رهبری عربستان سعودی وارد جنگ با مردم مظلوم یمن شدند و کشورهای اردن، مصر، مراکش و سودان هم آن‌ها را همراهی کردند. رسانه‌ها و منابع یمنی از ابتدا بر حمایت و همکاری رژیم صهیونیستی با عربستان تأکید داشتند که با سکوت سران این رژیم مجعول مواجه شد اما در ادامه برخی رسانه‌های غربی نیز گزارش‌هایی حاکی از حمایت تسلیحاتی و حضور نظامیان رژیم صهیونیستی در این حملات منتشر کردند. کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، انگلیس و ترکیه از جمله کشورهایی بودند که از سران کودک کش سعودی در این جنایت حمایت کردند و کاخ سفید رسماً اعلام کرد باراک اوباما به نیروهای آمریکایی اجازه داده است با حمایت‌های لجستیک و اطلاعاتی از عملیات نظامی عربستان حمایت کنند. 

پس از سپری شدن بیش از یک سال از حمله ائتلاف کشوررهای عربی به‌سرکردگی عربستان به یمن، این حمله با شکست روبه‌رو شده و کشورهای حمله کننده نتوانسته‌اند پیروزی سرنوشت سازی را به دست آورند. تنها دستاورد ائتلاف حمله به یمن افزایش نفوذ گروه تروریستی ــ تکفیری داعش در یمن و فقر، گرسنگی و ناامنی و نقض حقوق اساسی و ابتدایی مردم یمن است.کشتار غیر نظامیان از جمله زنان و کودکان، بمباران بیمارستان‌ها و واحدهای درمانی حتی بمباران بیمارستان بدون مرز سازمان ملل، استفاده از برخی سلاح‌های ممنوعه مثل بمب‌های خوشه‌ای، در خطر قرار دادن حیات مردم یمن با محاصره‌ همه‌جانبه و عدم اجازه‌ ورود محموله‌های بشردوستانه به داخل یمن، بمباران و از بین بردن زیرساخت‌ها و واحدهای اقتصادی کشور یمن از جمله موارد نقض فاحش و آشکار قوانین بین المللی حقوق بشر و حقوق بشردوستانه در جنگ یمن است.

مرکز حقوقی یمن اعلام کرده که از سال گذشته تاکنون ۸ هزار و ۲۰۰ یمنی به شهادت رسیدند که یک هزار و ۵۱۹ زن و یک هزار و ۹۹۶ کودک جزو قربانیان بازی مرگبار سعودی‌ها بوده اند. همچنین ۱۵ هزار و ۱۸۴ یمنی در این حملات وحشیانه مجروح شدند که بیش از ۳ هزار کودک و زن نیز جزو این آمار هستند. اما سازمان عفو بین‌الملل در جدیدترین آمار خود در تاریخ 26 فوریه 2016 اعلام کرد که 35 هزار یمنی تاکنون قتل‌عام شده‌اند. سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد که مستندات محکمی وجود دارد که نشان می‌دهد عربستان مناطق مسکونی و زیرساخت‌های یمن را هدف قرار داده و در کمتر از یک سال 35 هزار نفر از مردم یمن را قتل عام و بیش از دو نیم میلیون نفر را در داخل و خارج از مرزهای این کشور آواره کرده است.در این خونریزی عربستان ۱۴ فرودگاه، ۱۰ بندر و لنگرگاه، ۵۱۲ پل و جاده، ۱۲۵ نیروگاه برق، ۱۶۴ مخزن آب، ۱۶۷ ایستگاه ارتباطی، ۳۲۵ هزار و ۱۳۷ واحد مسکونی، ۶۱۵ مسجد، ۵۶۹ موسسه آموزشی و مدرسه، ۳۹ دانشگاه، ۱۶ واحد رسانه، ۳۲۸ مرکز بهداشتی، ۹۷۰ مرکز دولتی، ۳۵۳ بازار و مرکز تجاری، ۵۸۴ کامیون حامل سوخت و مواد غذایی، ۳۲۸ ایستگاه سوخت رسانی، ۵۴۶ انبار مواد غذایی، ۵۹ منطقه تاریخی، ۱۱۹ منطقه توریستی، ۱۹۰ کارگاه و ۴۲ ورزشگاه در یمن تخریب شدند و ۳ هزار و ۷۵۰ مدرسه نیز تعطیل شدند. مطابق اظهارات آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد، 2690000 نفر از جمله پناهندگان و آوارگان در داخل مرزهای کشور تحت تاثیر پیامدهای این فاجعه قرار گرفته اند. تاکنون 170.000 نفر از مردم یمن عمدتاً به جیبوتی، اتیوپی، سومالی و سودان فرار کرده اند. با این حال سازمان ملل متحد پیش بینی می کند که تا پایان سال 167000 نفر دیگر هم آواره شوند.براساس گزارش پایگاه خبری عربی اخبار الساعه، در هر هفته بین 500 تا 800 یمنی برای فرار از آسیب های ناشی از بمباران شهرهای یمنی توسط جنگنده های رژیم سعودی به جیبوتی فرار می کنند که مجبورند در شرایط بد و بدون امکانات اولیه از جمله غذا، آب و دارو و در زیر آفتاب سوزان این کشور زندگی کنند.بحران انسانی ویرانگر در یمن ، بیش از 80 فیصد از جمعیت این کشور را در معرض کمبود شدید مواد غذایی قرار داده و 1.8 میلیون کودک را از رفتن به مدرسه محروم کرده است. با توجه به گزارش سازمان ملل متحد، چهار پنجم از ساکنان یمن یعنی جمعیتی معادل 21.2 میلیون نفر، در حال حاضر نیازمند کمک های انسان دوستانه هستند. در پی این جنگ ویرانگر حداقل 320000 کودک زیر پنج سال به شدت دچار سوء تغذیه شده اند.صندوق کودکان سازمان ملل -یونیسف- به تازگی در گزارشی از کشته و زخمی شدن روزانه 6 کودک در یمن خبر داده است. در این گزارش که با نام " کودکی در خطر" منتشر شد، آمده است: "از آغاز تجاوز عربستان سعودی به یمن تاکنون 934 کودک یمنی کشته و 1356 نفر زخمی شدند. همچنین حدود 10 هزار کودک زیر 5 سال به دلیل سوء تغذیه و نبود امکانات پزشکی جان خود را از دست دادند."بر اساس این گزارش، آزار و اذیت کودکان در یمن دامنه وسیعی دارد و بسیاری از این کودکان به اجبار در صفوف مبارزان قرار می گیرند. سن 848 نفر از این کودکان زیر 10 سال است.

زنان یمنی با سینه هایی مملو از داستان های غم انگیز از پیامدهای اجتماعی و اقتصادی ناشی از جنگ به زندگی خود ادامه می دهند، آنها مجبور هستند که این شرایط را بپذیرند چرا که هیچ انتخاب دیگری ندارند. درگیری های داخلی یمن شرایط را برای زنان بحرانی کرده است. بسیاری از زنان یمنی در حال مبارزه برای حمایت و تامین مالی خانواده هایشان هستند. از سوی دیگر، فقدان دسترسی به خدمات بهداشتی، آموزش و فرصت های شغلی، شرایط را بر آنها سخت تر کرده است.دردناک تر اینکه اثرات جنگ حتی تا سال ها پس از جنگ ادامه دارد. کودکان یتیم و زنان بیوه شده باید همچنان برای امرار معاش خانواده خود، مبارزه سخت و طاقت فرسای خود را با شرایط تحمیل شده ناشی از جنگ ادامه دهند.بنابر اظهارات "احلام سوفان" (Ahlam Sofan)، کارشناس صندوق جمعیت ملل متحد در مسائل جنسیتی در یمن(UNFPA)، زنان و دختران آسیب پذیرترین گروه در مناطق جنگ زده هستند. با شرکت مردان در جنگ، زنان نقش مدیریت خانواده را بر دوش گرفته اند. این زنان اغلب برای دسترسی به خدمات اساسی و برای محافظت از خود و فرزندان شان، مجبور به مهاجرت شده اند. امری که آسیب پذیری زنان در جنگ فعلی را تشدید کرده است. تبدیل شدن نقش زنان به سرپرست خانوار، آوارگی های پیاپی از یک مکان به مکان دیگر، فقدان مسکن مناسب و نقض حریم خصوصی، فقر و ناامنی غذایی فشار روانی بسیاری را بر زنان وارد آورده است.جنگ ویرانگر یمن پیامدهای ناگواری بر غیر نظامیان از جمله زنان داشته است. گروه های متجاوز در این کشورها، امنیت و بسیاری دیگر از حقوق زنان و کودکان را نقض کرده و با نقض حقوق بشر دوستانه مرتکب جنایات جنگی شده اند. در این میان زنان به دلیل طبع ظریف و شکننده شان بیشتر آسیب می بینند. به علاوه اینکه جنسیت زن زمینه ارتکاب برخی از جرایم جنسی را علیه آنان فراهم می کند. این امر پیامدهای ناگواری به خصوص بر زنان یمن داشته است، لطماتی که تا سال های بعد از جنگ عواقب سوء خود را در برخواهد داشت. روشن است که زنان یمنی در معرض خطر هستند. خشونت جنسی علیه زنان نیز در حال وقوع است، ازدواج اجباری کودکان، آزار و اذیت روانی و عاطفی، محرومیت از امکانات، تجاوز و آزار جنسی زنان یمنی را در معرض آسیب های جدی قرار داده است. بنابر اظهارات صبا زوبع (Saba Zawbah)، هماهنگ کننده ملی برای پروژه های حقوق بشر در آژانس توسعه سازمان ملل متحد(national coordinator for human rights projects at the UN development agency)، ازدواج مردان مسن عربستانی با کودکان یمنی امری عادی شده است. بسیاری از دختران ازدواج کرده با این مردان زیر سن قانونی هستند.

این روزها صحبت از آتش بس جنگ در یمن است. "جولیان هارنیس" -- نماینده یونیسف در یمن-- اظهار داشته: "چنانچه آتش بس در این کشور از روز دهم آوریل برقرار شود می توان امیدوار بود خانواده های یمنی کمک‌های غذایی و دارویی سازمان ملل را دریافت کنند." اما واقعیت این است که آسیب های جسمی و روانی این جنگ خانمان سوز تا سال های سال ادامه خواهد داشت. جنگی بی نتیجه که پیامدی جز کشتار و آوارگی مردم یمن و یتیمی کودکان و فشارهای طاقت فرسا بر زنان برجای نگذاشته است. زنان یمنی دردهای بسیاری را در سینه های خود جا داده اند. همسرانشان را ازدست داده اند و کودکانشان یتیم شده اند. از خانه و کاشانه شان آواره شده اند و در معرض آزار و اذیت قرار گرفته اند. شهر مخروبه کشته و امکانات زندگی از دست رفته است. از این پس قصه های شبانه مادران یمنی برای کودکانشان داستان تلخ تجاوز و غارت گری و مرگ انسانیت است. داستان تلخی که با سکوت و حمایت برخی از دولت های مدعی انسان دوستی اینگونه رقم خورد. 

کلیدواژه