حمل 06, 1396 11:59 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات کابل 6 حمل

تقویت زراعت، راهی به سوی خود کفایی اقتصادی

روزنامه ی افغانستان  در سرمقاله ای تحت عنوان  تقویت زراعت، راهی به سوی خود کفایی اقتصادی چنین نوشته است:

نقش زراعت در خودکفایی اقتصادی کشور انکار ناپذیر است. در سالهای گذشته، نبود امکانات مدرن زراعتی، نبود بازار مناسب برای محصولات داخلی و استفاده از محصولات وارداتی بجای محصولات داخلی در کشور، از مشکلات عمدهی کشاروزان و زارعان افغانستان  بوده است. استفاده از محصولات داخلی در وزارت خانه ها و ادارات دولتی باید در اولویت قرار گیرد تا شهروندان کشور نیز تشویق گردند تا از تولیدات داخلی استفاده کنند. همچنان باید زمینه استفاده از فن آوری های مدرن زراعتی برای دهاقین و زارعین کشور فراهم گردد و آموزش و آگاهی دهی لازم برای بهبود محصولات زراعتی، به آنها داده شود. استفاده از فن آوری های مدرن زراعتی و تشویق شهروندان کشور به استفاده از محصولات داخلی، می تواند در بهبود وضعیت زراعت در کشور تاثیرات عمده داشته باشد و از وابستگی بازارهای افغانستان به محصولات زراعتی خارجی بکاهد.

نویسنده می افزاید:

در وضعیت فعلی که افغانستان شدیدا با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کند و بسیاری از امور کشور با کمک های خارجی به پیش برده می شود؛ بهترین گزینه برای خودکفایی اقتصادی، تقویت زراعت است. زراعت می تواند در پایه ریزی ساختار اقتصادی کشور کمک فراوان بکند و کشور را در مسیر توسعهی اقتصادی قرار دهد. 

حکومت افغانستان برای تقویت سکتور زراعت باید در این بخش سرمایه گزاری کند و تلاش ورزد تا توجه بخش خصوصی را به سرمایه گزاری در سکتور زراعت جلب کند. عدم سرمایه گزاری در سکتور زراعت در سالهای گذشته، باعث شده است که زراعت در کشور رشد نکند و زمینهی مناسب برای ارائه محصولات زراعتی افغانستان به بازارهای جهانی فراهم نگردد.

 

و فساد هولناک و غفلت خطرناک عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

در حالی که رییس‌جمهوری افغانستان هم چنان مشغول تمجید از نیروهای امنیتی کشوراست و برای ارتقای ظرفیت‌های جنگی آن‌ها وعده‌های سرخرمن می‌دهد، بازرس ارشد امریکا برای بازسازی افغانستان از حیف و میل شدن ده‌ها میلیون دالر به وسیله افسران افغانستان و امریکایی که در اختیار نیروهای امنیتی این کشور قرار گرفته خبر می‌‍دهد. جان سپکو بارزس ارشد امریکا برای بازسازی افغانستان که در دانشگاه دیوک سخنرانی می کرد، گفت که حدود یک میلیارد دالر از کمک های امریکا برای ارتش افغانستان به صورت مشکوکی به مصرف رسیده است. او در این گزارش به موارد مشخصی از اختلاس های سازمان یافته به وسیله افسران امریکایی و همکاران افغانستانی آن ها اشاره کرده و خواهان پیگیری این موارد از سوی اداره جدید کاخ سفید شده است.

 

ماندگار می افزاید:

این بارنخست نیست که از فساد گسترده در میان نیروهای امنیتی کشور در همکاری با افسران امریکایی سخن گفته می شود. در گذشته نیز بارها به چنین مواردی اشاره شده و حتا در برخی موارد از موجودیت سربازان خیالی در صفوف نیروهای امنیتی کشور پرده برداشته شده است، اما چیزی که قابل تامل می‌نماید بی پروایی‌هایی است که در قبال این گونه گزارش ها از سوی مقام های بلند پایه کشور و به ویژه فرمانده کل نیروهای امنیتی اعمال می شود. در این که کل ساختارهای دولتی کشور آلوده به فساد اند، همه می دانند و سال هاست که دولت افغانستان خود را متعهد به ریشه کنی آن می‌داند ولی نگرانی در این عرصه زمانی می تواند جدی شود، که از فساد در ساختارهای امنیتی سخن گفته می‌شود. فساد در ساختارهای امنیتی عملا به هستی و حثیت ملی افغانستان رابطه پیدا می کند و فساد در این نهاد ها ضمن این که حاکمیت ملی کشور را تهدید می کند، می‌تواند برای شهروندان کشور نیز فاجعه خلق کند.

 

و به سراغ روزنامه ی انصار می رویم که درمطلبی تحت عنوان تنش لفظی آمریکا و روسیه در میدان افغانستان  چنین نوشته است:

جنرال ارشد امریکایی و فرمانده نیروهای ناتو در اروپا به کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای امریکا گفت: به دلیل مبارزه طالبان با نیروهای ناتو و سربازان امریکایی، روسیه از این گروه در افغانستان حمایت می‌کند. در سوی دیگر،  رئیس بخش آسیای وزارت خارجه روسیه با اشاره به اینکه اتهامات امریکا علیه مسکو دروغ است اظهار داشت: مقام هـای امریکایی پس از شکست نظامیان این کشور در افغانستان دست به اتهام زنی علیه روسیه میزنند.

 

انصار می افزاید:

مشاور شورای امنیت افغانستان نیز پس از دیدار با (سرگی لاوروف وزیر خارجه ی روسیه ) و سایر مقامات روسی اعلام کرد که موضع روسیه در قبال طالبان به موضع دولت افغانستان نزدیک است.

با وجود اینکه مقامات روسیه در نشست آتی مسکو که با محوریت افغانستان برگزار می‌شود، حضور امریکا را مهم دانسته اما اظهارات تند جنرال‌های امریکایی می‌تواند مانع همکاری روسیه و امریکا در افغانستان شود.

از سویی هم حنیف اتمر مشاور شورای امنیت افغانستان گفته بود که روسیه و امریکا بهتر است به منظور برقراری ثبات و صلح در افغانستان به صورت مشترک تلاش کنند.

کلیدواژه