بررسی مطبوعات کابل 7 حمل
ضرورت فراهم سازی زمینه ی سرمایه گذاری و حمایت از تولیدات داخلی
روزنامه ی افغانستان در سرمقاله ای تحت عنوان ضرورت فراهم سازی زمینه ی سرمایه گذاری و حمایت از تولیدات داخلی چنین نوشته است : حمایت از تولیدات داخلی می تواند بسیاری از مشکلات اقتصادی را در دراز مدت حل کند و بازار تولیدات ملی را رونق بخشد. تشویق مؤسسات خارجی و داخلی و الزام سازمان ها و نهادهای دولتی به استفاده از تولیدات داخلی گام مهم در راستای شکوفایی اقتصادی و رسیدن به خود اتکایی به شمار می آید. ولی باید توجه داشت که در روند حمایت از سرمایه گذاری و تولیدات داخلی تنها خرید تولیدات ملی کافی نیست؛ بلکه در کنار آن بایستی در مرحله اول چالش ها و مشکلات سرمایه گذاران و صنعتکاران مورد شناسایی قرار گرفته و برای رفع مشکلات موجود سیاست ها و برنامه های مؤثر و ارزشمندی روی دست گرفته شود. در مرحله بعد فضای کسب و کار و سرمایه گذاری بهبود یابد و تسهیلات بانکی در اختیار صنعتکاران قرار بگیرد، دیوانسالاری پیچیده و وقت گیر از میان برداشته شود، قوانین مربوط به سرمایه گذاری و بخصوص قانون مالیاتی اصلاح شود، تغییرات اساسی در مدیریت های کلان اقتصادی به وجود بیاید، شهرک های صنعتی ایجاد و برق مورد نیاز کارخانه داران به شکل مطلوب تأمین گردد.
نویسنده می افزاید: آنچه برای کاهش مشکلات بالفعل اقتصادی و تجاری افغانستان ضروری می باشد، گسترش همکاری های منطقه ای اقتصادی و باز کردن شاهراه های متعدد تجاری و ترانزیتی است. این مهم حداقل در زمانی که یکی از مرزها و راهها بسته می شود، زیان های ناشی از بسته ماندن مرز را برای تجار و مردم افغانستان به حد اقل تنزل می دهد.
و طالبان از کجا به اسلحه و مهمات دست می یابند، عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است: بهتازهگی نشرِ گزارشهایی از فساد در نهادهای امنیتی و نیز دسترسی طالبان به سلاحهایی که باید در دستِ سربازان ملی افغانستان باشد، نگرانیهای شدیدی را بهبار آورده است. بر بنیاد گزارشها، برخی مقامات در پنتاگون به وارد کردنِ حجمِ زیادی از سلاحهای امریکایی در بازار سیاهِ افغانستان متهم شدهاند که این اقدام زمینۀ دسترسیِ مخالفانِ مسلح و گروه تروریستیِ طالب و داعش به این سلاحها را فراهم کرده است. اما با اینهمه، بسیاریها در افغانستان کنجکاوانه میپرسند که چگونه گروه تروریستی داعش و طالب به این سلاح و مهمات دست یافتهاند؟
ماندگار می افزاید: بر بنیاد برخی گزارشها که هر از گاهی از محلاتِ مختلف به گوش میرسد، افراد خاینی در نهادهای امنیتی و قطعات نظامی، سلاح و مهمات را به شکلی از اشکال به طالبان میفروشند. البته در کنار این گزارشها، اینهم بارها مطرح شده است که بالگردهای خارجی به ساحاتِ زیر کنترلِ طالبان فرود آمده و آنان را مسلح و مجهز ساختهاند. سلاح و مهماتی که باید به نیروهای امنیتی کشور برسد، درحالی به طالبان رسیده است که نظامیانِ ما در میدانِ نبرد همواره با کمبود مهمات و تجهیزات روبهرو بوده اند. اما حالا که گزارشها پایِ برخی مقامهای امریکایی را در رساندنِ این سلاح و مهمات به طالبان و یا هم داعش میکشانند، این بحث پیچیدهتر و بغرنجتر مینماید و به همین دلیل میتوان گفت که جنگ افغانستان، شانه و شاخههای بیشماری پیدا کرده است.
و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی انصار که در سرمقاله ای تحت عنوان تجاوزی که در آن ده ها هزار مسلمان کشته و زخمی شد چنین نوشته است: یمنیهـا ۲ سال است در بزرگترین زندان تاریخ بشر محبوس هستند و تحت ظالمانه ترین محاصره هوایی، زمینی و دریایی قرار دارند و حتی از دریافت مایحتاج اولیه زندگی، مواد غذایی و دارویی به بهانه احتمال ورود سلاح به این کشور محروم هستند. تجاوزات بیرحمانهای ثروتمندترین کشور عربی علیه فقیرترین کشور عربی تاکنون نتوانسته ملت یمن را به زانو درآورد. مردم یمن با وجود تمامی ظلم و ستم هایی که بر آنها میرود و تنگناهای اقتصادی و معیشتی گستردهای که با آن مواجه هستند، تا بدین لحظه در برابر اطماع سعودیها سر خم نکردند. بنابر آمار رسمی اعلام شده ۱۷ میلیون یمنی فاقد امنیت غذایی و ۷ میلیون نفر در معرض قحطی قرار دارند؛ در حملات ائتلاف سعودی به یمن در طول این مدت قریب به ۳۵ هزار نفر شهید و زخمی شدند که زنان و کودکان ۱۰ هزار نفر از آنها را دربرمیگیرند. این ائتلاف در جریان حملات خود از تسلیحات مدرن جنگی از جمله ۲۵۰ جنگنده پیشرفته، ۵۰ کشتی جنگی و ناو هواپیمابر و ۸۰ پهپاد استفاده کرده است. بسیاری از کارشناسان و ناظران بینالمللی معتقدند که به دلیل نوع تسلیحات به کارگرفته شده علیه مردم یمن توسط سعودیها، حجم تلفات به جای مانده از نظامیان و غیرنظامیان یمنی بسیار فراتر از آن چیزی است که در رسانهها عنوان شده است.
درپایان انصار می افزاید: از سوی دیگر، ایالـات متحده امریکا نیز بدون هیچگونه توجهی به قوانین بینالمللی و اصول حقوق بشری همواره با فروش تسلیحات پیشرفته نظامی به عربستان سعودی، موجبات شهادت و زخمی شدن هزاران یمنی را فراهمـ آورده است. تسلیحات ممنوعه بینالمللی از جمله بمبهای خوشهای که امروز بیوقفه بر سَر مردمـ یمن ریخته میشوند، عمدتا ساخت کشورهای امریکا و انگلیس هستند. حجمـ بهرهبرداری از این تسلیحات علیه مردمـ بیدفاع یمن به اندازهای بوده است که حتی ائتلـاف سعودی نیز نتوانست بر استفاده از آنها سرپوش بگذارد. در همین ارتباط، احمد العسیری، سخنگوی ائتلـاف در اظهاراتی که حاکی از اذعان به استفاده از بمبهای خوشهای علیه مردمـ یمن بود، چندی پیش گفت: (از این بمبها به صورت محدود و برای هدف قرار دادن اهداف مشخص استفاده شده است!)