ایران : بهترین مقصد گردشگران
ایران به دلیل پیشینه تاریخی، تنوع جغرافیایی، قومی و فرهنگی، دیدنی های متنوعی دارد که بازدید از آن ها می تواند هر گردشگر را با هر ذوق، علاقه، سن و ملیتی که دارد راضی کند و موجب لذت بردن او از سفر به ایران شود.
مجمع جهانی اقتصاد برای سومین سال متوالی، ایران را به عنوان مقرون به صرفهترین مقصد گردشگری در جهان برای گردشگران خارجی معرفی کرد. این مجمع در گزارش شش ماهه خود اعلام کرد ایران در زمینه هزینههای گردشگری، ارزانترین مقصد گردشگری جهان است و سفر به کشورهایی مانند مصر، مالزی، روسیه، ترکیه، یونان، اسپانیا، ایالاتمتحده، فرانسه و ایتالیا پرهزینهتر از ایران است. در انتهای این فهرست نام 10 کشور پرو، استرالیا، دانمارک، سنگال، نروژ، ایسلند، باربادوس، انگلیس و سوئیس آمده است که گرانترین مقاصد گردشگری محسوب میشوند. در تهیه این فهرست، هزینههای گردشگری از جمله قیمت بلیت، مالیات، نرخ سوخت، قیمت هتل، نرخ خدمات و بهای مواد غذایی در نظر گرفته شدهاند. ایران همچنین به لحاظ منابع و مقاصد فرهنگی، نسبت به برخی کشورهای اروپایی از جمله جمهوری چک (42)، دانمارک (43)، مجارستان (45) و رومانی (46) رده بالاتری دارد.
چندی پیش پایگاه خبری "استار" خطاب به گردشگران اعلام کرد که تمام تبلیغات منفی درباره سفر به کشور پهناور و زیبای ایران را فراموش کنند. این پایگاه اینترنتی مالزیایی در مقالهای با عنوان "آیا سفر به ایران امن است؟" به قلم هاریاتی عزیزان، که اخیراً به ایران سفر کرد، نوشت: تمام عناوین منفی و پر سر و صدای رسانه ها و تیترهای منفی مطبوعات (غربی) را درباره ایران فراموش کنید. اگر شما به ایران سفر کنید ، بهسرعت درخواهید یافت که جمهوری اسلامی ایران با آنچه در رسانه ها تبلیغ می شود، کاملاً متفاوت است.
نویسنده این مقاله که به نقاط مختلفِ گردشگری در ایران رفته و از سفرهای خود بسیار تعریف کرده، به خوانندگان این پایگاه اینترنتی و سایر کاربران یادآور شده است که در این سفر فقط بخش کوچکی از جاذبه های گردشگری ایران را دیده است و باید در سفرهای بعدی، به دیدن سایر نقاط زیبا و جذاب ایران برود. وی در خاتمه تأکید کرده است: "من باید به ایران بازگردم."
روزنامه "لوفیگارو" چاپ پاریس نیز در مطلبی با عنوان "شگفتی های ایران را از دست ندهید"، تصاویر زیبایی از اماکن باستانی ایران در پایگاه اینترنتی خود منتشر کرد و نوشت: سفر به ایران یک تجربه فراموش نشدنی است.
در این گزارش به قلم گیوم دو دیولوو Guillaume de Dieuleveult آمده است: سفر به ایران ، همانا کشف مناظر خیره کننده و میراث فوق العاده شگفت انگیزی است که نفس انسان را بند می آورد. ایران کشوری بسیار جذاب است. در عین حال گردشگری جمعی آسیبی به این کشور نرسانده است ، به همین دلیل سفر به ایران ، عطر و طعم منحصر به فردی دارد.
لوفیگارو در ادامه، خوانندگان این گزارش را به دیدن تصاویر منتشر شده دعوت کرد و با طرح این سوال که به کجای ایران سفر خواهید کرد، افزود : شیراز، یزد، پرسپولیس یا تهران؟ ما برای شما تصاویری از برخی از زیباترین شهرهای ایران انتخاب کردیم که با دیدن آنها سفری واقعی را برنامه ریزی خواهید کرد.
براساس گزارش "سازمان جهانی گردشگری"، ایران در ردیف 10کشور برتر دنیا در زمینه گردشگری قرار دارد . رتبهبندی گردشگری جهان توسط سازمان جهانی گردشگری به عنوان بخشی از سنجش گردشگری جهانی ، سالانه سه بار منتشر میشود . در این سنجش ، گردشگری هم بر اساس تعداد گردشگران و هم برپایه سود به دست آمده از آن ، مورد سنجش قرار می گیرد و ایران در این رده بندی ، رتبه پنجم جاذبه های طبیعی و رتبه دهم جاذبه های فرهنگی - تاریخی را به دست آورده است .
صنعت گردشگری پس از صنایع نفت و خودروسازی ، سومین صنعت درآمدزای جهان است که از نظر اقتصادی سبب ایجاد اشتغال ، کاهش بیکاری و افزایش درآمد میشود . میزان سرمایهگذاری برای ایجاد یک فرصت شغلی در صنعت گردشگری ، بسیار پایینتر از دیگر صنایع است . به عبارت دیگر اشتغالزایی در این صنعت به سرمایهگذاری کمتری نیاز دارد و همه دولتها در رقابتی تنگاتنگ در پی بهرهگیری از مزایای اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی ، به ویژه دریافت سهم بیشتری از درآمد جهانی حاصل از گردشگری و همچنین بالابردن سطح اشتغال در کشور متبوع خود هستند . طبق آمار سازمان جهانی گردشگری ، از هر 12 تا 15 شاغل در دنیا ، یک شغل به گردشگری اختصاص دارد و هر پنج تا 10 گردشگر ، یک فرصت شغلی ایجاد میکند . در حال حاضر حدود 260 میلیون نفر در جهان در صنعت گردشگری و صنایع مرتبط ، به کار اشتغال دارند و درآمدهای حاصل از این صنعت در مجموع حدود 9 درصد تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان را به خود اختصاص داده است.
(گوشه ای از زیبایی های ایران را در کلیپ زیر ببینید)
گردشگری، صنعتی چندوجهی است که میتواند اثر مثبتی بر سایر بخشهای یک کشور مانند کسب درآمد ارزی، افزایش درآمد ملی جامعه میزبان، افزایش سرمایهگذاری، افزایش اشتغال نیروی کار، توسعه تولید، فروش و گردش اقتصادی صنایع دستی داشته باشد. مهمتر از همه ، تغییر دید و نگرش گردشگران درباره کشور است . به همین دلیل توجه به این صنعت ، از اهمیت بالایی برخوردار است و کشورها برای افزایش سهم خود برنامه ریزی های مفصلی انجام می دهند.
صنعت گردشگری بینالمللی در سال 2016 میلادی، رشدی بالاتر از میزان رشد متوسط داشت . در گزارش اخیر سازمان جهانی گردشگری آمده است، در حد فاصل ماههای ژانویه تا آوریل، شمار حضور گردشگران بینالمللی در مقاصد گوناگون بیش از 5 درصد رشد یافته است. آمار و ارقام مربوط به گردشگری، تقریباً در همه مناطق جهان روند خوبی داشته و گردشگری به درستی ، صنعت هزاره سوم نامیده شده است . هم اکنون با پیشرفت ارتباطات و زیرساختهای مسافرتی در اکثر کشورهای جهان، این صنعت بسیار بیشتر و راحت تر از قبل ، به مرحله سود آوری می رسد .
بر اساس آخرین گزارش های سازمانهای بین المللی مرتبط با گردشگری، با افزایش 43 میلیونی گردشگران در سال 2016 ، تعداد کل گردشگران جهان حدود 1میلیارد و 200 میلیون نفر است. البته تعداد کل گردشگران جهان هر ساله در حال افزایش است و بعید نیست این تعداد با افزایش و پیشرفت وسایل حملونقل عمومی و گسترش ارتباطات تا سال 2030 میلادی به 8/1 میلیارد نفر برسد. همچنین انتظار میرود با تغییر مقاصد گردشگری برتر جهان، کشورهای در حال توسعه آسیایی، پاسیفیک، آفریقایی و خاورمیانه میزبان بیشترین میزان گردشگر باشند .
ایران به دلیل پیشینه تاریخی، تنوع جغرافیایی، قومی و فرهنگی، دیدنی های متنوعی دارد که بازدید از آن ها می تواند حس کنجکاوی گردشگران و جهانگردان را ارضا کند و ستایش آنان را برانگیزد. هر مسافر با هر انگیزه به ایران سفر کند، می تواند مطابق اهداف، ذوق و برنامه خود، دیدنی های مورد نظرش را در ایران بیابد. آثار تاریخی بازمانده از دوره های مختلف استقرار انسان در فلات ایران به موازات چشم اندازهای طبیعی متنوع کرانه ای ، کوهستانی ، بیابانی و کویری ، در آمیزش و ترکیبی هماهنگ با بناهای تاریخی و میراث مذهبی و فرهنگی ، انگیزه های قدرتمندی برای دیدار از ایران است . فرهنگ باستانی ایران که نمودهای آن در قالب میراث های تاریخی معماری جاودانه شده ، دیدنی های بسیاری را فراهم آورده است. آثار تاریخی تخت جمشید، پاسارگاد ، شوش ، همدان، کرمانشاه، سیراف و بسیاری دیگر از کانون های باستانی تمدن ایرانی، انگیزه کافی برای دیدار از سرزمین باستانی ایران به وجود می آورند.
محیط طبیعی با بیش از 2800 کیلومتر کرانه و مرز آبی و همین طور کوهستان های بلند البرز و زاگرس ، امکان بالقوه استراحت و فراغت و کشف ناشناخته ها را برای دوستداران طبیعت فراهم می کند. سواحل دریای مازندران در شمال و سواحل و جزیره های خلیج فارس و دریای عمان در جنوب ایران ، قابلیت های بسیاری برای استفاده گردشگران در فصول مختلف سال دارند . جزیره های زیبایی مانند کیش، قشم و هرمز با کرانه ها و بریدگی های مناسب و آفتاب مطبوع، حتی در فصل زمستان، استراحتگاه مناسبی برای گردشگران ایرانی و خارجی محسوب می شود .
کوهستان ها و دامنه های ایران، به موازات ارزش اقتصادی برای کوچ نشینان دامدار، اقامتگاه ییلاقی شهرنشیان و روستاهای جلگه ای گرمسیر در فصل تابستان هستند و در فصل زمستان نیز تفرجگاه خوبی برای علاقمندان به ورزش های زمستانی به شمار می روند و کوه ها و قله های آن ها مورد توجه کوهنوردان است.
ناحیه های کویری ایران نیز دارای جاذبه های جالب توجهی است. در این نواحی هنوز بقایای کاروان سراها و آب انبارهای قدیمی پابرجاست. چشم انداز طبیعی کویر با ماسه های روان، دشت های سنگی، کویرهای نمکی، رودهای شور و واحه های بزرگ و کوچک در فاصله های دور و نزدیک ازیکدیگر، طبیعتی خشک اما جذاب ارائه می دهد که در آن، خشکی و لطافت در کنار هم نمایان می شوند.
علاوه بر این جاذبه های طبیعی، فهرست میراث جهانی یونسکو در ایران 21 مکان را دربر می گیرد که شامل 20 اثر میراث فرهنگی و یک اثر میراث طبیعی است. همچنین می توان به مکانهای دیگری مانند نقش رجب، قله دماوند، شهر ماسوله و چشمانداز فرهنگی آن، پارک ملی گلستان، منطقه حفاظت شده ارسباران، کوه سبلان، هگمتانه و مسجد کبود نیز اشاره کرد که برای ثبت در فهرست میراث جهانی پیشنهاد شدهاند. در حال حاضر 49 اثر ایران در نوبت ثبت جهانی در یونسکو قرار دارد، در حالی که به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، ایران تا 2000 اثر بنایی با ظرفیت ثبت جهانی دارد.
---------------------------------------------------------------------------