اسد 14, 1396 14:02 Asia/Kabul
  • گزارشی از برگزاری دومین همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی

دومین همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی در نهم و دهم اسد در مشهد برگزار گردید.

 

در دهه کرامت قرار داریم. دهه ای که آغازش با ولادت حضرت معصومه(ع) تنها خواهر امام هشتم (ع) در اول ذی القعده و پایانش با ولادت حضرت ابوالحسن علی بن موسی‌الرضا(ع) مزین می گردد. دهه ای که یادآور لطیف‌ترین علائق و مهر و وفای کم‌نظیر یک خواهر نسبت به مقام شامخ و معنوی برادر است. مهر و وفایی که خواهر مهربان و دلداده  و تأسی گرفته از زینب کبری (س) را به آرزو و شوق دیدار با برادر به هجرت وادار نموده و غربت و بیماری و مرگ در فصل جوانی را برای او سهل می نماید.بر این اساس دهه کرامت تداعی گر عزم و قاطعیت و اراده آهنین زنان بزرگ و بانوان والامقام و گرانقدر جهان اسلام است. دهه ای که یادآور تحول آفرینی بانوان آسمانی است، یادآور زهرا (س) و زینب (س) است.

ضرورت بزرگداشت این ایام خجسته باعث شده تا هم‌زمان با دهه کرامت؛ همایش بین‌المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی در جمهوری اسلامی ایران شکل گیرد. همایش بانوان مروج فرهنگ رضوی  همایشی است که در راستای تجلیل از بانوان فعال ایران و جهان و با حضور زنان شاخص جهان اسلام در حوزه فرهنگ رضوی برگزار می گردد. دومین دوره این همایش از نهم و دهم مرداد ماه سال جاری در مشهد مقدس، پایتخت فرهنگی جهان اسلام با شعار «عقلانیت و معنویت» برگزار و از بانوان فعال رضوی که دارای آثار مکتوب در زمینه‌های پژوهشی، تألیف، ترجمه، پایان‌نامه و ... یا دارای آثار هنری و ادبی در موضوعات مرتبط با سبک زندگی و فرهنگ رضوی هستند تجلیل شد.

دومین همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی در مشهد

صدیقه حجازی، مدیرکل امور زنان و خانواده سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی و دبیر همایش بین‌المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی، شناسایی بانوان فعال و مروج فرهنگ رضوی در سراسر جهان، تلاش به منظور ایجاد زمینه‌های دانش و توان‌افزایی فعالان مروج رضوی، ایجاد زمبنه آشنایی فعالان به منظور تبادل تجربیات و دستیابی به راهکارهای مناسب جهت حل مشکلات پیش رو را از اهداف اصلی این همایش دانسته و بیان داشت که در همایش امسال بانوان برگزیده مروج فرهنگ رضوی از ۸ کشور تونس، هند، آذربایجان، لبنان، پاکستان، نیجریه، ایران و روسیه شرکت داشتند که از میان آنان 8 نفر  واجد شرایط برای تقدیر تشخیص داده شدند.  

آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی، نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی و امام جمعه مشهد نیز که به عنوان سخنران در این همایش شرکت داشتند، در خصوص همایش بین‌المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی در مشهد گفت: حرکت انقلابی امام رضا(ع) در مسیر ثبات خانواده بود و در این مسیر نقش و جایگاه زن در کانون خانواده بسیار مهم است . ایشان افزودند : «زن در کانون زندگی در حرکت‌های انقلابی و مبازراتی و رهبری یک انقلاب نقش‌آفرینی ویژه‌ و منحصر به فردی دارد.»

آیت الله علم الهدی در ادامه با تاکید بر الگو پذیری از سیره بانوان بزرگ اسلام گفت: «حضرت فاطمه‌زهرا (س) در کنار امام علی(ع) حرکت انقلابی داشتند و در حرکت قیام گونه آن حضرت در کنارشان بودند؛ همچنین نقش مبازراتی حضرت زینب‌کبری(س) در مبارزه با ظلم در تاریخ اسلام و قیام عاشورا انکار ناپذیر است.»

آیت‌الله علم‌الهدی با بیان این که کمرنگ شدن نقش زنان موجب ریزش‌هایی در خانواده می شود افزود: زنان انقلابی باید هماهنگی بین خانواده‌ها و همسر را رقم بزنند و ثبات خانواده انقلابی توسط زنان انقلابی باید عالی‌ترین نقطه ترویج فرهنگ رضوی باشد. حرکت انقلابی امام رضا(ع) تا زمان شهادت یک و نیم سال طول کشید اما در این مدت خانواده ایشان به عنوان یک جریان هماهنگ مبازراتی همراه ایشان بودند .

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی تاکید کرد: باید فرهنگ رضوی را مورد توجه و تامل قرار دهیم و در مسیر ترویج این فرهنگ تلاش کنیم و از لابه‌لای روایات و احادیث ائمه معصومین(ع) نیز بهره ببریم.

آیت الله علم الهدی در دومین همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی

در این نشست خانم دکتر الهام امین زاده، معاون حقوقی رئیس جمهوری ایران نیز به ایراد سخنرانی پرداخته و از کرامت انسانی زن و جایگاه رفیع آن و نقش او در گسترش فرهنگ رضوی سخن گفتند. معاون حقوقی رئیس جمهوری ایران عنوان کردند: ما با رعایت کرامت و شرافت می توانیم با این فرهنگ رضوی به کرامت عالی برسیم. چرا که در فرهنگ اسلامی باید هر کسی کرامت خود را به درستی درک کند و با این وقوف به کرامت خود، رابطه خویش را با خدا، جامعه و خانواده خود به گونه‌ای ترسیم کند که تعالی داشته باشد. جامعه‌ای که سستی داشته باشد، قابل پذیرش نیست.

وی ادامه داد: در اسلام، جامعه متعالی توصیف شده است. آنچه که در عالم وجود دارد، در اختیار انسان است. خداوند از این انسان انتظاراتی دارد. یک شهروند ترسو و اندوهگین و یا دارای رذایل اخلاقی، شهروندی نیست که فرهنگ رضوی را متوجه شده باشد. باید از این ها دور شویم.

امین زاده خاطرنشان کرد: باید در هر سمتی خود را عاری از نفاق، نادانی و شرک کنیم. باید در هر عقیده ای که هستیم شرافت خود را بشناسیم و به آن بیافزایم. انسان دارای کرامت حقوقی است و ما در حقوق شهروندی به این امر معتقد هستیم. حضرت علی(ع) نیز به این امر توجه دارند. ایشان می فرمایند وعده کریم، نقد فوری است. نشانه کرامت تمام کردن نعمت است.

خانم "مونی بعزاوی"، بانوی تونسی از جمله بانوان برگزیده همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی در این همایش گفت: «امام رضا (ع) عالمی رئوف است که با مدیریت عالمانه خود نقشه های شوم دشمنان اسلام بویژه مامون عباسی را نقش بر آب کرد. »
وی افزود: «هر کدام از ائمه معصومین (ع) در طول تاریخ نقش ویژه ای در مسیر ترویج اسلام ناب محمدی(ص) داشتند و حضرت امام رضا (ع) با تدابیر خردمندانه و عالمانه خود گفتمان سازی را ترویج و اسلام بر مبنای اندیشه را شناسانده و بدین سبب، عالم آل محمد (ص) نام گرفتند. »
"خانم سعادت علیزاده" از کشور آذربایجان از دیگر برگزیدگان همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی در این مراسم گفت: «تاثیر فرهنگ رضوی در دنیا اجتناب ناپذیر است، زیرا جنگ تنها با نابودی انسانها به پایان می رسد اما فرهنگ و ترویج آن موجب انسان سازی می شود. »
"خانم علیزاده" افزود: «در کشور آذربایجان موسسه ای به نام 'نور علوی' بیش از 10 سال است که در حال اجرای برنامه ها و فعالیت های فرهنگی در قالب تالیف و ترجمه کتابهای دینی برای قشر نوجوانان و کودکان است.

بانوان 8 کشور اسلامی در دومین همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی شرکت داشتند.

خانم "خدیجه سلوم" ، عضو مجلس حزب الله لبنان و فعال در ترویج معارف اهل بیت (ع) نیز در این همایش گفت: «مردم لبنان با پیروی از مکتب امام رضا(ع) و رهبری عالمانه رهبر جمهوری اسلامی ایران توانستند بر دشمنان غلبه کنند. »

وی در ادامه افزود : «رمز پیروزی ملت لبنان پیروی از ولی فقیه بود، من از لبنان آمدم، جایی که پرچم‌ های زرد لبنان برافراشته و ولایت در دلهای مردم این کشور جاگرفته است.  همگان می دانند که دشمنانی که در خاک لبنان هستند، دست ‌پرورده آمریکا، اسرائیل و آل سعودند و مردم لبنان پیوسته در جهاد با دشمنان هستند. »
سلوم در پایان سخن اظهار داشت :« لبنان مدتهاست تحت اشغال بوده و مردم این کشور تاکنون با تاسی از سنت ائمه اطهار (ع) بر اشغالگران غلبه کردند. »

معاون فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز در این همایش گفت: «برگزاری همایش بانوان مروج فرهنگ رضوی در واقع تجلیل از بانوان خدوم در حوزه فرهنگ رضوی و معرفی آنان به عنوان الگو به جامعه اسلامی است. »
سیدمحمدحسین هاشمی اظهار کرد: «همایش بانوان مروج فرهنگ رضوی با شعار معنویت و عقلانیت در سیره رضوی برگزار شده است، همه ائمه (ع) نیز نمود عقلانیت و معنویت و به دنبال ترویج آن بودند اما در میان امامان، فرصت بیشتری برای امام رضا (ع) پیش آمد تا گفتمان عقلانی و معنوی را از طریق گفت و گو با پیروان ادیان مختلف گسترش دهد. »

سید محمد حسین هاشمی در دومین همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی

وی افزود: «امروز جهان اسلام شاهد فضای بسیار ملتهب و صف آرایی نیروهای اسلامی و رشد جریان های تکفیری است و ما معتقدیم که تبلیغ و ترویج فرهنگ رضوی بهترین وسیله برای تقابل با این جریانها است زیرا تفکر فرهنگ رضوی براساس گفتمانی عقلانی و معنوی است که امام رضا (ع) داشتند»
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی آمادگی گفتمان سازی براساس عقلانیت و معنویت با جهان را دارد، افزود: «گفتمان براساس عقلانیت و معنویت می تواند بهترین دستاورد فرهنگ رضوی در شرایط امروز و بهترین راه مواجهه با تفکر تکفیری و پیروی از فرهنگ رضوی باشد. »

 در پایان این همایش از هشت بانوی برگزیده همایش بین المللی بانوان مروج فرهنگ رضوی که دارای آثار مکتوب در زمینه‌های پژوهشی، تألیف، ترجمه، و یا آثار هنری و ادبی در زمینه‌های تولید فیلم، نماهنگ، نمایشنامه، نقاشی، شعر، داستان و ... بودند ، تجلیل به عمل آمد.  برگزیدگان شامل 'بنت زهرا تقوی' از هندوستان، 'زهرا قربان عسکری' از ایران، 'مونی بعزاوی' از تونس، 'میمونا عبدالله' از لبنان، 'معصومه محتشم' از ایران، 'سیده انیس فاطمه زیدی' از پاکستان، 'سعادت علیزاده' از آذربایجان و 'یلنا جهانی' از روسیه هستند.

---------

  

 

کلیدواژه