نژادپرستان آمریکا بدون نقاب
این برنامه به افزایش رفتارهای نژادپرستانه در آمریکا با بررسی تحولات اخیر در ایالت ویرجینا می پردازد.
گروههای برتری طلب سفیدپوست در امریکا این بار در شهر شارلوتزویل ایالت ویرجینیا نقاب از چهره کنار زدند. آنها در تظاهراتی خشونت آمیز در شارلوتزویل هیچ ابایی نداشتند که وابستگی خود را به نئونازی ها یا کوکلس کلان های نژادپرست اعلام کنند. آنها تا پیش از این در اقدامات خشونت آمیز علیه رنگین پوستان از نقاب استفاده می کردند. بعدازظهر روز جمعه 11 اوت گروهی از معتقدان به برتری نژاد سفید در خیابانهای شهر شارلوتزویل آمریکا مشعلبهدست شعار میدادند «زندگی سفیدها مهم است».

این اعتراض برای جلوگیری از برداشتهشدن مجسمه یکی از فرماندهان جنگ داخلی آمریکا از پارکی در این منطقه بود. تجمعکنندگان انگیزه خود را دفاع از حقوق سفیدپوستان آمریکایی و اعتراض به تصمیم مقامات ایالتی برای برچیدن مجسمه ژنرال روبرت لی عنوان کردهاند. ژنرال لی از فرماندهان ائتلاف ایالتهای جنوبی آمریکا و از طرفداران نظام برده داری بود که در جنگ داخلی این کشور در نیمه دوم قرن نوزدهم با ائتلاف شمال به رهبری آبراهام لینکلن مخالف نظام برده داری میجنگید. به رغم اعلام وضعیت فوقالعاده در شهر شارلوتزویل و حضور پرشمار نیروهای پلیس، از ظهر شنبه درگیریهای شدیدی میان راستگرایان افراطی و کسانی که در مخالفت با آنها دست به تظاهرات زده بودند رخ داد. تصاویر منتشر شده از اقدام خشونت آمیز نژادپرستان سفید پوست نشان می دهد خودرویی با شیشههای دودی به سمت جمعی از تظاهرکنندگان که پلاکاردهایی با شعار مخالفت با نژادپرستی در دست داشتند هجوم برد. این خودرو در یک خیابان کمعرض با سرعت زیاد با تظاهرکنندگان برخورد کرده و چند نفر در جریان این حمله به اطراف پرتاب شدهاند. در این حادثه یک زن ۳۲ ساله بر اثر شدت جراحت کشته و تعدادی مجروح شدند.
این حادثه موجی از خشم و کینه مخالفان نژادپرستان به راه انداخت و درگیریهای خشونتآمیز شهر شارلوتزویل تا صبح یکشنبه، ۱۳ اوت دستکم ۳ کشته و ۳۵ مجروح به جا گذاشته است. مهمتر از حوادث شارلوتزویل، واکنشها به این حوادث به خصوص واکنش دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا است. دونالد ترامپ در اولین واکنش به حوادث شهرشارلوتزویل در پیام توئیتری نوشت: «همه باید متحد باشیم و محکوم کنیم هرچه که مخالف چیزی است که برای آن ایستاده ایم.» وی تاکید کرده است: «در آمریکا جایی برای این نوع خشونت ها وجود ندارد. بیایید به عنوان یک مجموعه با هم باشیم.» روزنامه آلمانی "زوددویچه سایتونگ" در تحلیل اظهار نظر ترامپ درباره این حادثه نوشت: «ترامپ در اصل اعتقاد دارد که هیچ کس مسئول این حادثه نیست؛ نه نئونازی ها و نه شخص خود او. طبیعتاً آمریکا بعد از این خشونت باید به خودش بیاید و البته این وظیفه رئیس جمهور آمریکا است که چارچوبی برای این منظور ارائه دهد. وی باید ابراز کند که چه چیزی جزو جوهر ایالات متحده و چه چیزی به خارج از آن تعلق دارد و چه چیزی قابل قبول است. ترامپ در این وظیفه ساده شکست خورده است. این نوعی ریشخند به قربانیان این حادثه و بازماندگان آن است .» چهرههای برجسته دموکرات، فعالان حقوق مدنی و حتی شماری از جمهوریخواهان آمریکا، دونالد ترامپ را متهم کردند که در ارتباط با حوادث خشونتبار شهر شارلوتزویل در ایالت ویرجینیا، بهطور صریح جنبش راستگرای طرفدار "برتری نژاد سفید" را محکوم نکرده است. "کوری گاردنر"، سناتور جمهوریخواه، در شبکه توییتر خطاب به دونالد ترامپ نوشت: «آقای رئیس جمهور، ما باید شّر را با نام خود بنامیم.» مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا با خطاب مستقیم به گروههای راست سفیدبرترپندار آمریکا گفت: "برای ملت آمریکا بسیار مهم است که رئیس جمهور وقایع ویرجینیا را با اشاره مستقیم به گروههای سفیدبرترپندار محکوم کند." نانسی پلوسی، از رهبران دموکراتها در کنگره امریکا در توییتی نوشته: "دونالد ترامپ بعد از من تکرار کن: سفیدبرترپنداری دهن کجی و بیحرمتی نسبت به ارزشهای آمریکا است." بیل کلینتون، رئیس جمهوری اسبق آمریکا در توییتر نوشته: "اگر چه باید از حق آزادی بیان افراد دفاع کرد اما خشونت، نفرت پراکنی و سفیدبرترپنداری محکوم باید شود." برنی سندرز، سناتور مستقل کنگره آمریکا هم سفیدبرترپنداری را محکوم کرده و تظاهراتملیگرایان در ویرجینیا را "تهوعآور" و "غیرقابل قوبل در آمریکا" دانسته است.(در ادامه برنامه به نظرات کارشناس برنامه- خانم دکتر آخوندان-گوش می دهیم. متن و صوت به پیوست ارائه شده است)

برتری نژاد سفید در امریکا، تاریخی به اندازه تاریخ امریکا دارد. سفیدپوستانی که از اروپا به سمت آمریکا حرکت کردند هیچ ارزشی برای ساکنان بومی و رنگین پوستان به خصوص سیاهپوستان که ازقاره افریقا وارد آمریکا می شدند در اندازه یک حیوان ارزش قایل نبودند. آنها در بازارها به عنوان برده خرید و فروش می شدند و بخشی از اموال مالک سفید پوست خود بودند. حتی جنگهای شمال و جنوب در اواسط قرن نوزده میلادی نیز به نژادپرستی در آمریکا پایان نداد. گروههای نژادپرستی به نام کوکلاس کلانهای نژادپرست ظهور کردند. این گروه نخستین بار در سال ۱۸۶۵ میلادی به دست کهنهسربازان ارتش کنفدراسیون آمریکا بنیاد نهاده شد. کوکلوس کلانها خیلی زود و قبل از آن که در دهه ۱۹۰۰ رشد فراگیری داشته باشند در جنوب آمریکا گسترش یافتند. این گروه به شدت با سیاهان آمریکا و مهاجران ضدیت دارد و مخالف برخورداری آنها از آزادیهای مدنی و حقوق یکسان است. اعضای این گروه لباسهایی با کلاههایی متمایز میپوشند و علیه کسانی که برتری نژاد سفید را در ایالتهای جنوبی به چالش میکشیدند، دست به اعدام و یا سایر حملات خشونت آمیز میزدند. البته آنها تنها گروه نژادپرست در آمریکا نیستند. یکی از گروههای فعال در زمینه حقوق مدنی در آمریکا میگوید که در حال حاضر بیش از ۱۶۰۰ گروه افراطی را در این کشور شناسایی کرده است. یکی از برجسته ترین این گروهها «راست آلترناتیو» است. گروه "راست آلترناتیو"، مجموعهای نه چندان هماهنگ از گروهها و افرادی هستند که وجه مشترک آنها این است که از معیارهای متعارف سیاسی متنفر و عاشق دونالد ترامپ هستند. اما منتقدان، آنها را ملیگرایان سفیدپوست متعصب میدانند. گفته می شود که بخشی از رشد اخیر این گروه ناشی از شعارهای تبلیغاتی مهاجرستیز و نژادپرستانه دونالد ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتیش است. در جریان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ ترامپ به نژادپرستی، و تعصب ضد اسلامی متهم شد. هر چند ترامپ وابستگی راست آلترناتیو را به خود رد کرده است. اما یک نکته بدیهی است آنها بعد از ریاست جمهوری ترامپ در صحنه سیاسی و اجتماعی آمریکا فعالتر شدند.

به باور تحلیل گران مسائل آمریکا به قدرت رسیدن دونالد ترامپ به سفیدپوستان ملیگرای آمریکایی دل و جرئت بسیاری داده است؛ هرچند دفاع از چنین ایدئولوژیهایی نه امری جدید است و نه بیسابقه. آنچه جدید است، در واقع فراهمآمدن شرایطی برای آنهاست تا ایدئولوژی برتری نژادی خود را بدون هیچگونه نقابی بیان و آشکار کنند. برای آنها بهدوشکشیدن القابی مانند نئونازی و نژادپرست ننگین نیست و حالا آنها احساس میکنند یک بار دیگر بخشی از چشمانداز سیاسی مسلط ایالات متحده هستند. علاوه بر تساهل تاریخی نسبت به برتری سفیدها در آمریکا، حساسیتها نسبت به ظهور سفیدبرترپنداری کاهش یافته است. سال ٢٠٠٩ وزارت امنیت داخلی آمریکا گزارشی تهیه کرد و در آن نسبت به تهدید برجسته تروریستی گروههای سفیدبرترپندار هشدار داد. این گزارش البته با انتقادهای شدیدی مواجه شد و این وزارتخانه در نهایت به خاطر فشارهای سیاسی گزارشش را پس گرفت و گروهی را که مشغول تهیه این گزارش بودند، منحل کرد.
---------------------------------
نظرات کارشناس برنامه:
بردهداری در آمریکا و تبعیضهای نژادی علیه سیاهپوستان، لایهای ضخیم در تاریخ و اجتماع آمریکاییهاست که به این راحتی و با تصویب قوانین از بین نمی رود.
تاریخ بردهداری و پس از آن تبعیض نژادی در آمریکا علیه سیاه پوستان، در سدهها و دهههای گذشته، فراز و فرودهای بسیاری داشته است؛ از زمانی که برده داری در تمام ایالات آمریکا لغو شد ، تا امروز سیاه پوستان به گونهای دیگر تحت تبعیض دستگاه حکومتی ایالات متحده قرار دارند. نژادپرستی پدیده شومی است که در بطن جامعه آمریکا به طور تاریخی ریشه دوانیده است و لایههای مختلف اجتماع از اداره پلیس گرفته تا کارفرمایان، سیاهان را در ردیف سفید پوستها قرار نمیدهند. این واقعیت حال به گونهای رخ نمایان کرده است که «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا هم در مصاحبه ای لب به اعتراف گشود و گفت: «نژادپرستی در جامعه آمریکا ریشه دوانده و یک شبه حل نمی شود».
اما پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا موجی از اقدامات نژاد پرستانه علیه اقلیت ها را در سراسر آمریکا. به همراه داشته. حملات هواداران ترامپ با انگیزه های نژادپرستی و تنفر در بیشتر موارد مسلمانان، آمریکایی های اسپانیایی تبار و سیاه پوستان را هدف قرار داده است