فستیوال مرگ در لاس وگاس
-
فستیوال مرگ در لاس وگاس
این برنامه به بهانه حادثه تیراندازی در لاس وگاس به نقد سیاست های امریکا در خصوص شهروندان خود پرداخته است.
حملات مسلحانه و کشتار مردم توسط سلاح در آمریکا همچنان سر تیتر اخبار جهان قرار دارد. آزادی اسلحه و چالش های برخی از مقامات و پارلمان برای ممنوع کردن آزادی اسلحه در جامعه آمریکایی همچنان ادامه دارد، زیرا لابی های اسلحه سازی قدرت دارند و برای منافع اقتصادی، مصلحت این است که سلاح برای همه آزاد باشد حتی اگر به قیمت کشتار و نقض حیات شهروندان آمریکایی باشد. سریال شلیک ها و حملات مسلحانه در آمریکا پایانی ندارد، گاهی مقامات پلیس به هر بهانه ای شهروندان سیاه پوست را مورد هدف گلوله قرار می دهند و گاهی شهروندان همسایگان و مردم عادی را در کوچه و خیابان به رگبار می بندند. به طوری که حق امنیت و زندگی در مکان امن در آمریکا برای شهروندان این کشور، رویایی تردید آمیز شده است. این سلسله شلیک های پیایی با اسلحه گرم گاهی منجر به کشتار دسته جمعی شهروندان آمریکایی شده است. به طووری که هفته گذشته در مرگبارترین تیراندازی جمعی در تاریخ جدید آمریکا ، در شهر «لاسوگاس» در ایالت «نوادا» به وقوع پیوست، دستکم 50 نفر کشته و بیش از 400 نفر زخمی شدند.

منابع خبری گفتهاند ضارب از طبقه سیودوم هتل کازینوی منطقه «مندلای بی» (Mandalay Bay) که در خیابان اصلی لاسوگاس معروف به «نواره لاسوگاس» قرار دارد اقدام به تیراندازی به جمعیت حاضران در یک کنسرت موسیقی کرد.
پلیس لاسوگاس اعلام کرد در پی این تیراندازی دستکم 406 نفر به بیمارستان و مراکز درمانی منتقل شدهاند. منابع خبری ضارب را «استفان پادوک» 64 ساله معرفی کردهاند. استیون پداک در شهر کوچکی به نام مسکیت در یک ساعتی شمال شرقی لاس وگاس در یک محله بازنشستگان سکونت داشت. جوزف لومباردو کلانتر لاس وگاس گفت که پلیس پس از حمله خانه پداک را جستجو کرد و "بیش از ۱۸ سلاح، مقداری مواد منفجره و چندین خشاب فشنگ، به اضافه تعدادی وسایل الکترونیکی" در آن پیدا کرد.به گفته او ماموران همچنین در اتومبیل او "آمونیوم نیترات" پیدا کردند و ماده منفجره ای که در خانه اش پیدا شد از نوع "تانرایت" بود. دیوید فامیگلیتی فروشنده اسلحه گفته است که پداک بهار گذشته از فروشگاه او در شمال لاس وگاس سلاح خریده بود و همه مقررات خریداری سلاح را برآورده کرده بود و سوءسابقه هم نداشت. به طور کلی وی به طور محرمانه ۴۲ اسلحه داشت که دست یکم یکی از آنها اتوماتیک بوده و دوتا از آنها نیمه اتوماتیک. وی ۲۳ قبضه از این اسلحهها را برای استفاده در این حادثه تیراندازی در اتاقش در هتل مورد نظر حمل کرده بود. هم چنین هزاران گلوله و مهمات در اتاق وی در هتل پیدا شد که این اجازه را به وی میداد که ۷۲ دقیقه به تیراندازی خود ادامه دهد.

در ۲۰ سال گذشته تعداد زیادی از شهروندان آمریکایی در تیراندازی کشته شدهاند که آخرین و مرگبارترین مورد مربوط به تیراندازی اخیر در لاسوگاس بوده است. حمله لاس وگاس مرگبارترین تیراندازی در آمریکا از سال 1949 به بعد به شمار میرود و از حمله 2016 در اورلاندو که منجر به کشته شدن 49 تن در یک کلوب شبانه شده بود تعداد کشتههای بیشتری دارد. در ادامه مروری بر فهرستی از مرگبارترین تیراندازیهای آمریکا در دو دهه گذشته می کنیم.
یک فرد مسلح در تاریخ 12 ژوئن 2016 با حمله به یک کلوب شبانه در شهر اورلاندو 49 تن را به قتل رساند. عامل این تیراندازی که یک شهروند آمریکایی با نام عمر متین بود در درگیری با پلیس کشته شد. وی با گروه ترویستی داعش بیعت کرده بود و بعد از مدتی داعش مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.در سال 2007 نیز یک دانشجوی 23 ساله کره جنوبی با نام سئونگ هوی چو در آوریل 2007 با حضور در مراسم رژه دانشگاه ویرجینیا تک 27 دانشجو و 5 استاد را به قتل رساند و پس از آن اقدام به خودکشی کرد.

همچنین یک شهروند 20 ساله آمریکایی با نام آدام لانزا در دسامبر 2012 پیش از کشتن 20 کودک و 6 بزرگسال در مدرسه ابتدایی سندی هوک در نیوتاون کنتیکات مادر خود را به قتل رساند و پس از آن خود نیز خودکشی کرد. در اکتبر 1991 نیز جورج هنراد 35 ساله که یک شهروند آمریکایی بود با تیراندازی در رستورانی در شهر کیلن پیش از خودکشی خود 22 نفر را به قتل رساند. علاوه بر این موارد میتوان به تیراندازی سن برناردینو در سال 2015 با 14 کشته، پایگاه نظامی فورد هود در سال 2009 با 13 کشته و مرکز مهاجران نیویورک در سال 2009 با 13 کشته اشاره کرد.
آمریکا یکی از معدود کشورهایی است که قانون اساسی آن از حق داشتن اسلحه حمایت می کند. در متن قانون آمده است: «داشتن یک نیروی منظم شبه نظامی مردمی برای امنیت یک کشور آزاد ضروری است و حق مردم برای حمل و نگهداری اسلحه، نباید نقض شود».
بر این اساس، بنا بر یک نظرسنجی که در ماههای مارس و آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی در این کشور با موضوع «ارتباط پیچیده امریکا با اسلحه» انجام شد، دست کم ۳۰ درصد از آمریکاییها صاحب اسلحه هستند.
باراک اوباما در سال ۲۰۱۶ میلادی و در جریان یک سخنرانی به حادثه تیراندازی سندی هوک که در سال ۲۰۱۲ میلادی روی داد و در آن به دانش آموزان و معلمان تیراندازی شد، اشاره کرد و خواستار اعمال قوانین سختگیرانه برای حمل اسلحه شد. اما تلاشهای او برای تصویب قوانین جدیدی در این موضوع، به نتیجه نرسید. در آن زمان انجمن ملی سلاح که یکی از قدرتمندترین لابیهای حمل اسلحه در آمریکا است اعلام کرد: «وسواس رئیس جمهور اوباما برای کنترل اسلحه هیچ مرزی ندارد.»
دونالد ترامپ و حزب جمهوریخواه به طور سنتی از آزادی مالکیت و حمل اسلحه حمایت کرده است. ترامپ، پیشتر گفته بود که دولت او هرگز در صدد نقض "حق حمل اسلحه" برنخواهد آمد. دونالد ترامپ پس از آغاز دوره ریاست جمهوری اش، در ماه فوریه با امضای فرمانی مقررات وضع شده در دوران باراک اوباما را که خرید اسلحه برای مبتلایان به بیماریهای روانی را سخت کرده بود، لغو کرد.

رئیس جمهور آمریکا ، هفته گذشته در جمع هوادارانش در ایالت آلاباما یک بار دیگر اظهار کرده بود که : "اگر من رئیس جمهور نمیشدم همه شما باید اسلحههایتان را دو دستی تقدیم میکردید و تحویل دولت (کلینتون- دموکرات) میدادید."
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا که از زمان تبلیغات انتخاباتی و پس از انتخاب شدن به عنوان رئیس جمهور ی همواره از لابی های تولید اسلحه دفاع کرده است، در واکنش به تیراندازی لاسوگاس در حساب کاربریاش در توئیتر آن را به قربانیان حادثه و خانوادههای آنها تسلیت گفت. اما هیچ اشارهای به قوانین اسلحه در آمریکا نکرد. این رفتار او انتقاد بسیاری از مخالفان حمل اسلحه و همچنین نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا را برانگیخت. از جملۀ منتقدان، هیلاری کلینتون نامزد پیشین انتخابات ریاست جمهوری این کشور بود. او در پیامهایی توییتری ضمن همدردی با بازماندگان قربانیان حادثه تیراندازی در لاس وگاس اعلام کرد که باید تمام سیاستمدارانِ منتقد در کنار یکدیگر بایستند و با یکدیگر کار کنند تا بتوانند تلاش های انجمن ملی سلاح را خنثی کنند.
کنگره ایالات متحده آمریکا بتازگی با هدف کاهش محدودیتهای حمل اسلحه، دو قانون مهم را به بحث گذاشته بود که عبارت بودند از قانون مربوط به استفاده از صدا خفه کن در اسلحه و همچنین حق حمل پنهانی اسلحه در زمان سفر در ایالتهای آمریکا. حال باید دید با توجه به تکرار حوادث مرگبار ناشی از استفاده از اسلحه، آیا بار دیگر قدرت لابیهای اسلحه در کنگره حرف آخر را می زند یا تلاش مبارزان با قانون آزادی حمل اسلحه به نتیجه خواهد رسید.

اما آنچه حائز اهمیت است افشای ماهیت شعارهای بشر دوستانه آمریکا در جهان و حتی در درون جامعه آمریکایی است. امریکا که به بهانه حمایت از حقوق انسان ها در خاورمیانه لشکر کشی به راه می اندازد، درون جامعه خود از کشتار گسترده رنج می برد. آمریکا از یک سو به بهانه نجات جان انسانها لشکرکشی راه می اندازد و از طرفی دیگر سلاح را در کشورش آزاد می کند و در برابر کشتار شهروندانش بی تفاوت است. شاید فلسفه این رفتار خیلی از انسان ها را به تفکر وادارد که دلیل این دو رفتار متضاد چیست؟ البته جواب این دومعادله هر دو در دست لابی های قدرتمند اسلحه سازی آمریکا است. مافیایی که با مقامات سیاسی آمریکایی پیوند خورده و در ازای حمایت از تجارت آنها ، کمک های اقتصادی و حمایت های سیاسی از کاندیدهای انتخاباتی در امریکا صورت می پذیرد. چنانچه می دانید تجارت اسلحه پرسودترین تجارت دنیا است، و روزی سلاح برای دفاع در جنگ ها به فروش می رسید، اما امروزه جنگ ها برای فروش سلاح بر پا می شوند.
اما آنچه که امروزه باید در مورد آن نگران بود، نتایج اسف بار این بازی کثیف سیاسی است. آیا این رویکرد چیزی جز کشتار مردم جهان و راه اندازی جنگ در کشورهای مختلف و حتی کشتار شهروندان آمریکایی در درون این کشور به همراه دارد؟ از یک سو، جنگ ها و لشکر کشی به کشورهای دیگر و از طرف دیگر آزادی سلاح و نا آرامی هایی که در نهایت هر دو رویکرد با کشتار انسان های بیگناه و نقض بدیهی ترین حقوق بشری از جمله حق حیات و حق زندگی در امنیت که اولین ماده اعلامیه جهانی حقوق بشر است، همراه می باشد . این کشتار های جمعی در نهایت صلح و امنیت بین المللی را نشانه گرفته است.