آیین های محرم و عاشورا در ملل مختلف( 33)
(last modified Fri, 03 Nov 2017 10:54:54 GMT )
عقرب 12, 1396 15:24 Asia/Kabul
  • آیین های محرم و عاشورا در ملل مختلف( 33)
    آیین های محرم و عاشورا در ملل مختلف( 33)

برنامه امروز را به آشنایی با آیین های عزاداری ماه محرم در برخی از کشورهای اروپا اختصاص داده ایم.

با سلام به یکایک شما دوستان و علاقمندان مجموعه برنامه «آیین های محرم و عاشورا در میان ملل مختلف» ، با برنامه ای دیگر از این مجموعه با شما همراهان هستیم. با فرا رسیدن ماه محرم و شهادت مظلومانه امام حسین(ع) ، شیعیان جهان از گوشه و کنار با برپایی مراسم عزاداری امام حسین(ع)، یاد رشادت‌های امام حسین(ع) و یاران باوفایش را گرامی می‌دارند. عشق به امام حسین(ع) مرزها را در نوردیده است و فارغ از رنگ، دین، زبان و فرهنگ، همه در غم جانکاه این امام شهید سوگواری می‌کنند. در کشورهای مختلف اروپایی نیز مراسم سوگواری سرور و سالار شهیدان برگزار می شود. برنامه امروز را به آشنایی با آیین های عزاداری ماه محرم در برخی از کشورهای اروپا اختصاص داده ایم.

جمهوری فدرال آلمان در اروپای مرکزی است و در میان کشورهای دانمارک، لهستان، اتریش، سوئیس، فرانسه، لوکزامبورک، بلژیک و هلند قرار دارد. تا اوایل قرن بیستم، بیشتر مسلمانان مقیم آلمان را بازرگانان، دانشجویان و جهانگردان مسلمان تشکیل می دادند. پس از جنگ جهانی اول، گروهی از سربازان و افسران مسلمان ارتش های درگیر در جنگ، در آلمان باقی ماندند. آنان و مهاجرانی که بعد از انقلاب 1917 شوروی از مناطق مسلمان نشین این کشور به آلمان آمدند، بر شمار مسلمانان این کشور افزودند. بعد از جنگ جهانی دوم نیز حدود پنج هزار مسلمان از مناطق مسلمان نشین شوروی همچون ترکمنستان، آذربایجان، قفقاز و ولگای شمالی به آلمان مهاجرت کردند و با رفتن مسلمانان ترک و یوگسلاوی به آلمان غربی وقت، به تدریج شمار مسلمانان در این کشور به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت. درحال حاضر، بر اساس آمارهای غیر رسمی، بین پنج تا شش میلیون مسلمان در جمهوری فدرال آلمان زندگی می کنند. 

مسلمانان در آلمان

جمع کثیری از مسلمانان مقیم آلمان ، شیعه مذهب هستند و بیشتر آنها در شهرهای فرانکفورت، مونیخ ، آخن ، هانوفر و هامبورگ زندگی می کنند.در این میان بزرگترین جامعه مسلمانان شیعه در شهر هامبورگ اقامت دارد. هر سال مراسم عاشورا در مرکز اسلامی هامبورگ با شرکت عده بسیاری برگزار می شود . تعداد مسلمانان شیعه و سنی در شهر هامبورگ از هشتاد هزار تا صد هزار نفراست. در شهر هامبورگ حدود ۱۵هزار ایرانی زندگی می‌کنند و محل عبادت آنها مسجدی در کنار دریاچه «استر» است. ساخت این مسجد در سال 1332 شمسی ، به درخواست جمعی از شیعیان ایرانی مقیم هامبورگ ، به دستور آیت‌الله بروجردی آغاز شد و در سال 1338 به پایان رسید و بعدها این مسجد، به مرکز اسلامی هامبورگ معروف شد.در روزهای تاسوعا و عاشورا در مرکز اسلامی ، اغلب مراسم با سخنرانی آغاز می شود و در پایان سخنرانی ، عزاداران به عزاداری و سینه زنی می پردازند . البته در طبقه زیرین مسجد، هر سال در دهه اول محرم ، خواهران و برادران پاکستانی به عزاداری می پردازند که بیشتر عزاداری سنتی است. در این مرکز، روز عاشورا بعد از قرائت زیارت عاشورا و عزاداری، از جمعیتی قریب به ۲هزار نفر پذیرایی می‌شود. بیش از دو هزار نفر از شیعیان افغانی نیز همه ساله در هامبورگ، دهه محرم را با شکوه خاصی برپا می دارند.

عزاداری و نوحه خوانی در مرکز اسلامی شهر مونستر آلمان

 یکی دیگر از کشورهای اروپایی که مسلمانان در آنجا حضور فعال دارند، انگلیس است. مسلمانان مقیم لندن و برخی شهرهای دیگر انگلیس نظیر منچستر، لستر و اوینگتون در روز عاشورا دسته های عزاداری راه می اندازند و با نوحه سرایی و سینه زنی، یاد و خاطره شهیدان کربلا را زنده می کنند. در سال های اخیر با توجه به توسعه اسلام در بریتانیا و حضور شیعیان مهاجر پاکستانی، ایرانی، هندی و افغانی در این کشور، مراسم بسیار باشکوهی در دهه محرم برپا می شود. برنامه‌های مختلفی به مناسبت ماه محرم در انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی نیز برگزار می شود و شیعیان ملیت‌های مختلف، لباس سیاه به تن می‌کنند و در سوگ آن امام همام اشک می‌ریزند.

با آغاز ماه محرم الحرام، شمار زیادی از مراکز اسلامی و فرهنگی، مساجد، حسینیه‌ها و تکایا مراسم خاصی نظیر سخنرانی، زیارت عاشورا، سینه زنی و نوحه خوانی تدارک می‌بینند و میان هزاران عزادار، غذای نذری توزیع می‌کنند. مسلمانان و شیعیان انگلستان نیز همچون سایر همکیشان خود در محرم، به ویژه روز عاشورا، به سوگ و ماتم سالار شهیدان می‌نشینند. شیعیان انگلیس در روزهای سوگواری، به ذکر دعا و یا روزه داری می‌پردازند تا روح و جان خود را برای فرارسیدن روز عاشورا آماده کنند. حلول ماه محرم و فرارسیدن ایام عزاداری برای سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، نقطه عطفی در فعالیت ها و خدمات مرکز اسلامی منچستر و هیات های مذهبی شیعیان این شهر است. در ماه محرم علاوه بر برگزاری چند مراسم سنتی آئینی عزاداری برای امام حسین (ع) و شهدای کربلا، شهر منچستر در قلب اروپا، بنرها و تابلوهایی را به خود می بیند که شاید پیش از این کمتر دیده است. طرح ها و آثار گرافیکی هنرمندان شیعه با موضوع امام حسین (ع) و کربلا در سطح شهر منچستر نصب می شود و ارادتمندی مسلمانان و شیعیان به امام همه آزادگان جهان را نشان می دهد.

در شهر لندن، پایتخت انگلیس، عاشقان سالار شهیدان در قالب دسته‌ای بزرگ، مسافت سه کیلومتری میدان ماربل آرچ واقع در شمال شرق هاید پارک تا محل مجمع اسلامی جهانی لندن را پیاده طی می‌کنند. حضور چشمگیر جوانان مسلمان درحالی‌که سیاه پوش و اشک‌بار به یاد مظلومیت اسوه ایثار، بر سر و سینه می‌زنند در این مراسم برجسته و قابل توجه است. عزاداران حسینی در ادامه این مراسم با تجمع در مرکز اسلامی انگلیس و مجمع جهانی اسلامی و سایر اماکن مذهبی ویژه مسلمانان در لندن، آیین‌های سوگواری عصر عاشورا را برپا می‌کنند و مراسم شام غریبان نیز با جلوه‌ای باشکوه برگزار می‌شود.

طی سال های اخیر مرکز اسلامی انگلیس و اتحادیه دانشجویان مسلمان از همه ارادتمندان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) درخواست کرده اند تا در ایام سالروز شهادت آن حضرت، در برنامه اهدای خون به نام امام حسین ( Imam Hussein Blood Donations Campaign) به بیماران در شهرهای انگلیس از جمله مرکز اسلامی انگلیس در لندن ، شرکت کنند. در ایام شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش در صحرای کربلا، مردم مومن و مسلمان شهر لندن در روز یکشنبه 16 اکتبر 2016 در مرکز اسلامی انگلیس حاضر شدند تا با اهدای خون ، به تکلیف انسانی خود عمل کنند و از این راه زندگی بخش ، به بسیاری از انسان‌های نیازمند کمک کنند . امسال اهدای خون توسط جامعه مسلمان به ویژه شیعیان با همکاری مرکز انتقال خون سیستم بهداشت عمومی انگلیس، علاوه بر لندن در بسیاری از شهرهای این کشور ازجمله در آبردین، بیرمنگام، برادفورد، کاردیف، لیدز، لستر و منچسترنیز برگزار می شود 

مناسب است بدانید ، روز عاشورا در انگلستان جزو تعطیلات رسمی به شمار نمی‌آید اما کارمندان و دانش آموزان اجازه دارند برای شرکت در این مراسم ، یک روز مرخصی بگیرند.

*********************************