قوس 19, 1396 12:53 Asia/Kabul
  • نگاهی به سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت
    نگاهی به سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت

در راستای وحدت جهان اسلام،  4 تا 6 دسامبر 2017 سی و یکمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی با محوریت "وحدت و الزامات تمدن نوین اسلامی" در تهران برگزار شد.

جهان اسلام با بیش از یک و نیم میلیارد جمعیت و دارا بودن ظرفیت‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، می‌تواند به عنوان یکی از نقش‌آفرینان مهم در صحنه جهانی ایفای نقش داشته باشد. آنچه تحقق بخش این ظرفیت خواهد بود، احیاء تمدن اسلامی است. تمدنی که می‌تواند راهگشای امت اسلامی در مقابله با تهدیدات و رسیدن به جایگاه واقعی خود در نظام بین‌الملل باشد. 
برخی معتقدند تمدن اسلامی یعنی توجه به آنچه در دوران پیامبر(ص) به عنوان اساس و محور جهان اسلام اجرا شده و مورد تاکید بوده است. عده‌ای نیز بر این عقیده‌اند که تمدن اسلامی یک سیر تاریخی از ابتدای آغاز رسالت پیامبر اسلام تا به امروز است که دارای فراز و فرودهای بسیاری بوده و باید با الگوگیری از این فرآیند برای مقابله با مشکلات گام برداشت.

سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

در این میان یک دیدگاه دیگر نیز مطرح است و آن اینکه تمدن اسلامی را در یک واژه تعریف می کند و آن را کلید حل تمام مشکلات می‌داند و آن تکیه بر اصل "وحدت جهان اسلام" است. 
براساس این دیدگاه آنچه نام اسلام را در جهان طنین‌انداز کرده و آن را به الگویی جهانی مبدل می‌سازد، وحدت شیعه و سنی و اتحاد تمام فرق اسلامی، مقابله با انحرافات، و حرکت در مسیر تحقق ارزشها و مبانی اسلام ناب است 

در راستای وحدت جهان اسلام،  4 تا 6 دسامبر 2017 سی و یکمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی با محوریت "وحدت و الزامات تمدن نوین اسلامی" در تهران برگزار شد. این کنفرانس  گامی مهم در یکپارچگی بیشتر جهان اسلام در مسیر تدوین و تجلی تمدن اسلامی بود. مشارکت گسترده 500 تن از علمای اسلامی از 90کشور جهان در این نشست ، نشانگر اراده جهان اسلام برای تحقق این مهم است که همگان با نام واحد "امت اسلامی" و به دور از هر تفرقه‌ای در آن حضور یافتند.

سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

دکتر حسن روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران در سی و یکمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی به نفوذ بیگانگان برای ایجاد تفرقه و فریب خوردن برخی مسلمانان، توجه ویژه ای نشان داد و در بخشی از سخنان خود گفت: امسال کنفرانس وحدت اسلامی در شرایطی آغاز به کار کرده است که ما با دو حادثه شیرین و تلخ مواجه هستیم. حادثه شیرین منطقه ما پیروزی های ارزشمند ملت ها و ارتش های منطقه بر تروریسم است،پیروزی ای که با پایداری مردم و ارتش کشورهای عراق، سوریه و لبنان خلق شد و همه آنهایی که در مبارزه با تروریسم از این کشورها حمایت کرده اند امروز خوشحال و سرافراز هستند .
بخش تلخی که شاهد آنیم، این است که برخی از کشورهای اسلامی منطقه در کمال بی پروایی نزدیکی شان را به رژیم صهیونیستی آشکارا اعلام می کنند.
آقای روحانی با اشاره به فرصت سوزی هایی که استکبار برای نابودی اسلام و تمدن اسلامی فراهم آورد، افزود: ما می گوییم در عراق و سوریه مردم را کشتند، آثار تمدنی را ویران و ​ترس و وحشت میان مردم ایجاد کردند و خون بی گناهان را بر زمین ریختند اما نمی گوییم این کشورها از فرصت توسعه و پیشرفت تمدن نوین جهانی چند سال عقب رانده شدند...آمریکایی ها، استکبار جهانی و صهیونیست ها باید پاسخ بدهند و در برابر ملت ها پاسخگو باشند که چرا فرزندان مردم را در این منطقه کشتند؟ چرا آثار تمدنی را ویران و کشورهای منطقه را به ویرانه تبدیل کردند؟ چرا سلاح و بمب ارائه می کنند تا مردم یمن زیر بمباران نابود شوند؟ چرا در شمال آفریقا توطئه کردند و به توطئه هایشان ادامه می دهند؟ آقای روحانی خطاب به سران آمریکا و دیگر قدرت های استکباری گفت: شما می خواهید مسلمانان با شما خوب باشند و به شما احترام بگذارند؟ شما می خواهید ادعا کنید که تمدن بشری و انسانی به دست شماست؟​ آیا کشتار مردم تمدن است؟

سخنرانی دکتر حسن رحانی در سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

 

رئیس جمهوری ایران با تاکید بر ضرورت یکپارچگی مسلمانان افزود: «نزاع ها برچیده خواهد شد و جنگ ها نیز پایان خواهد یافت امابرای رفع زخم و کینه ای که استکبار با خونریزی بین اقوام و مذاهب به وجود آورده است، همه ما باید سال ها برای جبران آن تلاش کنیم و یکی از وظایف بزرگ ما امروز تلاش برای التیام زخم است، شمشیری که بر بدن اصابت می کند بالاخره آن زخم خوب خواهد شد اما نیاز به مراقبت و مرهم دارد. شما عالمان، فرهیختگان، اندیشمندان، حوزویان، دانشگاهیان و شما شیعیان و اهل سنت و همه مذاهب، یک وظیفه بزرگ ما التیام زخم های سال های پیشین است که  استعمار، استثمار و استکبار بین ما به وجود آورده و این امروز رسالت و وظیفه ماست که باید به آن توجه بیشتری کنیم. »

 

اما اینکه تمدن اسلامی چیست و چه تفاوتی با تمدن غرب دارد؟ مهمترین نکته ای بود که عالمان علمی و فرهنگی در مقالات و سخنرانی های خود بدان پرداختند. اندیشمندان اسلامی یادآور شدند که تمدن اسلامی هرگز به دنبال تحمیل خود به سایر ملتها نبوده است. تمدن نوین اسلامی به معنای تجاوز به سرزمینها، پایمال کردن حقوق انسانها و تحمیل  اخلاق و فرهنگ خود به ملتها  نیست. تمدن اسلامی به معنای هدیه کردن فضیلت الهی به بشریت و ایجاد زمینه برای تشخیص مسیر صحیح توسط خود انسانها است.

 

این تمدن نقطه مقابل تمدن غربی است. پیشرفت در تمدن غرب عبارت‌ است از پیشرفت در ثروت، علم و فناوری و پیشرفت نظامی. اما در منطق اسلام پیشرفت دارای ابعاد بیشتری است و عبارت‌اند از پیشرفت در علم، اخلاق، عدالت، رفاه عمومى، عزت و اعتبار بین‌المللى، استقلال سیاسى و در کنار این‌ها ، پیشرفت در جنبه‌ی معنوی، یعنی عبودیت و تقرب به خداى متعال،  بنابراین تمدن اسلامی دو بعد مادی و معنوی را در پیشرفت منظور می دارد  و این همان تمدنی  است که انسان نیاز به آن دارد تا در سایه آن‌همه نیازهای مادی و معنوی او برآورده شود.

 

آقای "لیاقت بلوچ"، دبیر شورای ملی همبستگی پاکستان در این رابطه اظهار داشت: «امروزه امت اسلامی از ظرفیت‌ها و منابع بسیاری برخوردار است به همین علت می‌تواند به دوران درخشان خود بازگردد؛ کشورهای اسلامی ۲۵ درصد جمعیت جهان و ۷۵ درصد منابع را به خود اختصاص داده‌اند که نباید نسبت به این جایگاه بی‌توجه باشیم.»

لیاقت بلوچ، دبیر شورای ملی همبستگی پاکستان در سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی

وی ضمن تقدیر از تلاش‌های ایران در راستای تقویت قدرت جهان اسلام افزود: «همانطور که برای رشد کشورهای مختلف از زیرساخت‌ها و منابع استفاده شده است در کشورهای اسلامی نیز باید نسبت به این منابع توجه داشته باشیم. بعد از ظهور اسلام در برخی از کشور‌ها شاهد رسیدن به عصر روشن‌گری بوده‌ایم چرا که اعتقاد به سنت، خودکفایی و اعتماد به ظرفیت‌های داخلی در مسیر رشد از ویژگی‌های برجسته مسلمانان استاکنون نیز  تعاملات اقتصادی جهان اسلام باید افزایش یابد تا در نتیجه قدرت کشورهای اسلامی افزایش و پیروزی‌های مورد نظر در حوزه اقتصادی رقم زده شود.»

 

شیخ حمودی، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق، در سخنان خود گفت: هم اکنون پس از نابودی داعش باید به فکر این مهم باشیم که افکار داعشی را چه طور از اذهان جوانان منطقه پاک نماییم لذا برگزاری کنفرانس وحدت و نشست های تخصصی بین علما و اندیشمندان اسلامی نیازی مبرهن برای مقابله با این افکار است. وی تصریح کرد: اسلام یک دین جامد نیست و حرکتی پویا و رو به رشد و آینده نگرانه را طی می کند و امید است در این کنفرانس به عمق پرداخته شود و از مسائل حاشیه ای پرهیز شود. وی  افزود: دغدغه ما دغدغه اسلام است و اگر در این برهه از زمان حکامی که خود را خادم الحرمین می دانند و با همراهی اسرائیل و سایر دشمنان اسلام به جنگ با اسلام و تضعیف مسلمانان ورود پیدا کرده اند، باید بدانند که تمدن نوین اسلامی در حال شکل گیری است و توطئه های آنان راه به جایی نخواهد برد.

شیخ حمودی، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق در سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت

 

شرکت کنندگان در سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی،  در بیانیه اختتامیه این کنفرانس بین المللی، ضمن اشاره به توانایی جهان اسلام جهت احیای تمدن اسلامی متناسب با مقتضیات زمان بر این نکته تأکید کردند که تمدن نوین اسلامی توانایی ارائه طرحی را دارد که بشریت را از درد و رنج‌های کنونی‌اش نجات بخشد. آنان همچنین بر ضرورت رویارویی با سیاست جدید آمریکا برای یهودی سازی قدس شریف و تسلط بر مقدسات مسلمانان تاکید کرده و ضمن محکومیت شدید این اقدام، بر فراگیر شدن این رویارویی توافق کردند و تأکید کردند که امروز، جهان اسلام نیازمند انتفاضه فلسطینی جدیدی است که همه کشورهای خواهان آزادی و حقوق بشر و نیز همه قدرت های سیاسی و غیره از آن پشتیبانی کنند.

 

 

یکی از مهمترین بخش های کنفرانس های وحدت اسلامی، ملاقات مهمانان با آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران و بیانات راهگشای ایشان در جمع آنان است. امسال نیز این ملاقات در روز ولادت باسعادت نبی مکرم اسلام (ص) صورت گرفت و مقام معظم رهبری ضمن تکریم شخصیت والای آن حضرت، بر اهمیت اتحاد جهان اسلام پای فشردند و پیروی از تعالیم حضرت ختمی مرتبت را موجب رحمت برای تبعیت کنندگان و شرط رهایی امت اسلامی از مشکلات داخلی، منطقه ای و جهانی خواندند و تأکید کردند: دنیای اسلام اگر عزت و قدرت می خواهد، وحدت و استقامت را سرلوحه خود قرار دهد.

دیدار مهمانان کنفرانس وحدت اسلامی با رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران

 

سی و یکمین کنفرانس وحدت اسلامی دارای نمایشگاهی با غرفه های متعدد بود . در بخشی از نمایشگاه موضوعاتی همانند وحدت، عواقب تفرقه، خشونت علیه مسلمانان، جنایات آمریکا در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی و... در قالب عکس، پوستر و اینفوگرافی مقابل دید عموم قرار گرفت

کلیدواژه