جدی 14, 1396 11:22 Asia/Kabul
  • افغانستان همچنان بزرگترین تولید کننده مواد مخدر از نگاه سازمان ملل
    افغانستان همچنان بزرگترین تولید کننده مواد مخدر از نگاه سازمان ملل

با سلام به شما با ادامه مجموعه برنامه تحولات افغانستان در خدمت شما هستیم در این بخش وضعیت مواد مخدر و پیامدهای آن را در جامعه افغانستان بررسی می کنیم.با ما همراه باشید.

با گذشت بیش از 16 سال از تحولات ساختاری در افغانستان، این کشور همچنان از ادامه کشت خشخاش و تولید انواع مواد مخدر رنج می برد. این بدان معنا است که افغانستان همچنان در رتبه اول تولید و تامین مواد مخدر جهان قرار دارد. بر اساس  گزارش های منتشر شده از سوی نهادهای بین المللی تولید مواد مخدر در افغانستان به حدود نه (9) هزار تن در سال رسیده است.این وضعیت از چند جهت بر تحولات و اوضاع  افغانستان  تاثیر گذار است.

 

اولین تاثیر منفی ادامه کشت خشخاش وتولید مواد مخدر در افغانستان، تاثیر آن بر اقتصاد ملی و کشاورزی این کشور است .در حالی که افغانستان از نظر تامین مایحتاج اولیه مردم از جمله گندم با مشکل جدی روبرو است بیشترین سطح زیر کشت مزارع افغانستان به کشت خشخاش اختصاص دارد سود آوری کشت این محصول باعث شده است تا کشاورزان افغانستان رغبتی برای تغییر کاربری زمین های خود نشان نداشته باشند. گفته می شود  مجموع مساحت زیر کشت خشخاش در افغانستان به 328 هزار هکتار رسیده است و این میزان در سال 2017 رکورد شکست. زیرا براساس آمارها تاکنون سطح زیر کشت خشخاش در افغانستان بیش از 227 هکتار نبوده است .

 

چهار ولایت افغانستان که در آنها بیشترین کشت خشخاش صورت می گیرد ولایات هلمند –قندهار –اروزگان و فراه اعلام شده است. علاوه براین به دلیل اینکه افغانستان فاقد تولید محصول کشاورزی برای صادرات به میزان زیاد است در بودجه بندی سالانه دولت این کشور با مشکل و  دشواری جدی  مواجه است .این در حالی است که افغانستان به دلیل داشتن منابع آبی لازم می تواند در کشت محصولات کشاورزی جایگاه مهمی در منطقه داشته باشد این در حالی است که فاقد تامین منابع بودجه ای از محل کشاورزی است.

 

دومین تاثیر منفی ادامه کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان تاثیر منفی آن بر وضعیت امنیتی و تنش های قومی و سیاسی این کشور است. یکی از مهمترین منابع تامین مالی گروههای افراط گرا و تروریستی در افغانستان مواد مخدر است . سالانه میلیاردها دلار گردش مالی قاچاق مواد مخدر در افغانستان است که نصیب مافیای مواد مخدر و گروههای تروریستی می شود. پس از سقوط رژیم طالبان در سال 2001 مسئولیت مقابله با مواد مخدر در افغانستان براساس کنفرانس "بن" آلمان به انگلیس سپرده شد. اما دولت لندن نه تنها اقدام جدی  برای مقابله با مواد مخدر انجام نداد بلکه آمریکا و ناتو نیز عملا با نادیده گرفتن آن موجب شدند تا منابع تامین مالی گروههای تروریستی پا برجا بماند. به گونه ای که برخی گزارش ها از دست داشتن اشغالگران در قاچاق مواد مخدر در افغانستان حکایت دارند.

مارک کهولن Mark Kahulenکارشناس اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل

"قاچاق مواد مخدر از فرودگاه کابل نگران کننده است و برای کنترل ان باید فعالیت شبکه های قوی مواد مخدر  در افغانستان را کنترل کرد "

 

با توجه به اینکه عمده مواد مخدر تولیدی در افغانستان از روسیه به سمت اروپا قاچاق می شود و در این کشور نیز مصرف می شود بارها مقامات روسیه در بالاترین سطح از کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان ابراز نگرانی کرده اند .بنابراین یکی ازسیاستهای حساب شده محافل غربی در افغانستان تلاش برای به مخاطره انداختن امنیت کشورهای منطقه بخصوص از نظر اجتماعی  است .

سومین تاثیر منفی ادامه تولید مواد مخدر در افغانستان الوده شدن مردم این کشور بخصوص جوانان به ان است که موجب اعتیاد گسترده در افغانستان شده است .

رابرت واتکینز Robert vatkins. معاون دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان یونیما

"وجود بیش از یک میلیون معتاد در افغانستان در گروه سنی 15 تا 64 سال که هشت درصد جمعیت فعال افغانستان را تشکیل می دهند بسیار تکان دهنده ونگران کننده است ".

 

فقر ، بیکاری و اقدام جنایت کارانه صاحبان مزارع در وادار کردن کودکان به استعمال مواد مخدر از جمله مهمترین دلایل اعتیاد کودکان و جوانان به مواد مخدر در افغانستان است .صاحبان مزارع خشخاش برای استثمار بیشتر کودکان وکارگران انها را تشویق و یا وادار به استعمال مود مخدر می کنند .این وضعیت باعث شده است در حال حاضر رسیدگی به وضعیت جوانان معتاد در افغانستان به یکی از مهمترین چالشهای دولت این کشور تبدیل شود .

ساراوالر Sara Waller کارشناس دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل

"به کار گیری و یا وادار کردن کودکان و افراد فعال افغانستان از سوی باندهای جنایتکار ومافیایی به کار در مزارع خشخاش به خصوص در ولایات جنوبی این کشور از مهمترین علل اعتیاد در افغانستان است ."

 

نکته قابل توجه اینکه علاوه بر گسترش اعتیاد در میان زنان و دختران در افغانستان نیروهای پلیس این کشور نیز به مواد مخدر Hلوده شده اند که می تواند پیامدهای امنیتی خطرناکی برای افغانستان به دنبال داشته باشد .این آمارها از ان جهت بیشتر نگران کنده است که به گفته محافل کارشناسی در افغانستان امار سه درصد جمعیت بزرگ سال افغانستان که به مواد مخدر معتاد شده اند بیش از نه برابر امارهای جهانی است .

ابراهیم ازهر کارشناس مسایل اجتماعی در افغانستان

"یکی از چالشهای فراروی دولت افغانستان گسترش اعتیاد در میان پلیس این کشور است به گونه ای که براساس گزارش وزارت کشور افغانستان 2400 پلیس معتاد به انواع مواد افیونی شناسایی شده اند "

 

در هر حال ادامه کشت خشخاش وتولید مواد مخدر در افغانستان باعث شده است تا شبه نظامیان و قدرتهای محلی به اتکای منابع مالی ناشی از مواد مخدر همچنان بر تحولات سیاسی و امنیتی افغانستان تاثیر گذار باشند.در همین حال براثر سیاست حساب شده استعمار در افغانستان جوانان این کشور نیز به خریداران مواد مخدر تبدیل شده اند و جامعه این کشور با خرید سالانه بالغ بر 300 میلیون دلار خود به بازاری بزرگ برای مافیای مواد مخدر تبدیل شده است وضعیتی که برای برون رفت از ان نیازمند برخورد قاطع دولت افغنستان با مافیای مواد مخدر و همکاری جامع منطقه ای است.

کلیدواژه