عوامل موثر در انفجارهای اخیر کابل
(last modified 1396-11-10T14:42:43+00:00 )
دلو 10, 1396 19:12 Asia/Kabul
  • عوامل موثر در انفجارهای اخیر کابل
    عوامل موثر در انفجارهای اخیر کابل

در یک هفته گذشته دو حمله و انفجار مهیب کابل پایتخت اففغانستان را لرزاند . حمله اول به هتل " اینترکنتیننتال "Intercontinental کابل و حمله دوم نیز در مرکز این شهر و در نزدیکی سفارتخانه ها و ساختمانهای دولتی صورت گرفت که بر اثر آن حدود 140 تن کشته و دویست تن نیز مجروح شدند. بررسی ابعاد علل و پیامدهای این حملات را با حضور کارشناسان برنامه بررسی می کنیم

در حالی که کابل هنوز در شوک حملات تروریستی یک هفته اخیر قرار دارد روز دوشنبه دانشکده نظامی این  شهر نیز مورد حمله تروریستی قرار گرفت. به گفته "دولت وزیری" سخنگوی وزارت دفاع افغانستان ، صبح دوشنبه عناصر تروریستی با حمله به دانشکده نظامی "مارشال فهیم" کابل، با نیروهای این مرکز درگیر شدند که بر اثرآن، دو نظامی کشته و ده نظامی دیگر زخمی شدند. صرف نظر از اینکه مسئولیت این حملات تروریستی را چه گروههایی برعهده گرفته باشند ابعاد و علل آن قابل بررسی است. برخی از محافل سیاسی حملات تروریستی اخیر در کابل را که دارای شدیدترین تدابیر امنیتی است نوعی قدرت نمایی گروههای تروریستی در برابر نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان و همچنین نیروهای خارجی مستقر در این کشور تلقی می کنند.حملات تروریستی در افغانستان پس از اعلام اخیر راهبرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا در افغانستان شدت گرفته است و به نظر می رسد گروههای تروریستی می کوشند به ترامپ نشان دهند که افزایش نیروی نظامی و تشدید تدابیر امنیتی نمی تواند منجر به کاهش توان گروههای تروریستی برای انجام عملیات شود.

"مطیع الله خروتی" کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان

"هیات شورای امنیت سازمان ملل در سفر به کابل، نشانه هایی از مثبت بودن راهبرد نظامی امریکا در جنگ افغانستان و منطقه  مشاهده نکرد. مردم این کشور از جنگ خسته شده اند و خواهان برقراری صلح و تامین امنیت در کشورشان هستند."

علاوه براین به نظر می رسد تشدید حملات تروریستی در افغانستان بی ارتباط با تضادهای پاکستان و امریکا نباشد .دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا برای اولین بار پس از  حدود هفت دهه روابط اسلام اباد و واشنگتن ،دولت پاکستان را به صراحت به دروغ گویی ، تقلب و حمایت از تروریسم متهم کرد .این ادعای ترامپ با واکنش بسیار تند نظامیان و محالفل دولتی در پاکستان روبرو شده است .امریکا معتقد است دولت پاکستان در ارتباط با افغانستان بازی دوگانه ای را با استفاده از گروههای نیابتی ادامه می دهد که پیامد ان تشدید خشونتهای خونین در افغانستان  است . این بدان معنا است که جغرافیای بازی پاکستان و امریکا افغانستان است و مردم  این کشور هستند که  قربانی تنشها و تضادهای اسلام اباد و واشنگتن می شوند.

بشیر بیژن کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان 

"طالبان به عنوان یک گروه شبه نظامی و افراط گرا ،یک لشکر نیابتی شناخته می شود که بر اساس اهداف استراتژیک برخی کشورهای منطقه و فرامنطقه ایجاد شده و هنوز هم از آن استفاده می کنند. افغانستان زمانی می تواند در این خصوص اقدام قاطعی داشته باشد که برخوردار از یک استراتژی ملی باشد."

از دیدگاه محافل غربی ،پاکستان با استفاده از گروههای نیابتی این توان را دارد که با ناامن کردن افغانستان امریکا را به عقب نشینی در مواضع ضد پاکستانیش وادار کند.هشدار شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان  به آمریکا مبنی بر تبدیل شدن افغانستان به ویتنام دوم  برای نیروهای امریکایی و ناتو در همین راستا ارزیابی می شود .با توجه به اینکه در مورد افغانستان ارتش پاکستان تصمیم می گیرد و دولت این کشور قدرت بازیگری و تصمیم گیری ندارد در واقع تنش در روابط اسلام اباد با واشنگتن به گونه تضاد و اختلاف میان ارتش پاکستان و امریکا است و این هشدار نخست وزیر پاکستان به امریکا در واقع نوعی انتقال پیام ارتش پاکستان تلقی می شود که از قدرت سلبی لازم برای به زانو دراوردن ارتش امریکا در افغانستان برخوردار است .به همین دلیل در روزهای اخیر در همان حال که افغانستان به صحنه نزاع پاکستان و امریکا تبدیل شده است دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشورخواستار برخورد جهانی با گروه طالبان در افغانستان شد .برخی از محافل نیز حملات تروریستی کابل را کار گروههای وابسته به امریکا می دانند که برای تحت فشار قراردادن هر چه بیشتر پاکستان دست به جنایت می زنند .

سید رحمت الله نهضت یار کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان

"گروه های تکفیری مجری حملات تروریستی امریکا در منطقه هستند و اوامر واشنگتن را اجرا می کنند.امریکا و متحدانش با اجیر کردن عوامل گروههای تروریستی قصد دارند با حملات انفجاری در میان مردم رعب و وحشت ایجاد کنند و چهره ای زشت از اسلام برجای بگذارند .هر چند باید در نظر داشت طالبان که مسئولیت بسیاری از حملات تروریستی در افغانستان را به عهده می گیرند توسط سازمان آی.اس.آی پاکستان حمایت می شوند."

در این حال مسئولیت دولت افغانستان را در مورد انفجارهای اخیر در کابل نباید نادیده گرفت. زیرا مسئولیت حفاظت از مردم و شهروندان افغانستان برعهده ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان است و تشدید حملات تروریستی در کابل نوعی قدرت نمایی در برابر ارتش و دستگاههای امنیتی افغانستان ننیز تلقی می شود. به این معنا که رویکر افغانستان به سمت هند و امریکا نمی تواند تضمین کننده امنیت در افغانستان باشد. بنابراین عوامل حملات تروریستی در افغانستان می کوشند این پیام را برای دولت افغانستان ارسال کنند که در سیاست منطقه ای خود بخصوص رویکرد به سمت هند و امریکا تجدید نظر نماید. 

علاوه براین ،تشدید حملات تروریستی در کابل نوعی برایند و اثرات تشدید اختلافات قومی و سیاسی در افغانستان محسوب می شود که اخیرا مخالفان ،محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان را به اتخاذ سیاستهای انحصار گرایانه و قوم گرایانه متهم می کنند.تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان در سال 2014 فرصت تاریخی را برای همه اقوام ،مذاهب و گروههای سیاسی در این کشور فراهم کرد تا با همدلی و وحدت برای استقرار صلح پایدار و امنیت در افغانستان تلاش کنند.اما در یک سال اخیر با بروز اختلافات قومی و سیاسی که منجر به عزل و نصبهای مختلف در افغانستان شد نه تنها  توافقنامه سیاسی امضا شده میان محمد اشرف غنی رئیس جمهوری و عبدا... عبدا... رئیس شورای عالی صلح افغانستان اجرایی نشد بلکه گروههای تروریستی و افراط گرا فرصت را برای بازسازی موقعیت خود مناسب تشخیص دادند. اکنون هم با ظهور گروه تروریستی داعش در افغانستان شرایط امنیتی این کشور پیچیده تر نیز شده است .در این حال برخی از محافل در افغانستان براین باورند که تشدید اختلافات قومی و سیاسی در سطوح بالای دولتی  بر عملکرد دستگاههای امنیتی و نیروهای ارتش افغانستان تاثیر منفی گذاشته است .

 ژنرال عبدالرزاق فرمانده پلیس قندهار

"  برخی از اعضای دولت افغانستان می کوشند با کنار زدن افراد از ولایات قندهار و بلخ، افراد ناپاکی را به کار بگمارند تا ناامنی افزایش یابد."

در هر حال تشدید حملات تروریستی در کابل زنگ خطر را برای دولت وحدت ملی افغانستان بیش از پیش به صدا در آورده است که با استفاده ازهمه ظرفیت های داخلی از جمله مجاهدین سابق و تقویت وحدت و همدلی ملی ،در جهت مقابله با گروههای تروریستی و خشونت گرا وارد عمل شود و اجازه ندهد مردم به اینده تحولات افغانستان ناامید شوند.

کلیدواژه