ثور 10, 1397 16:34 Asia/Kabul
  • عطر قرآن در سی و پنجمین مسابقات بین المللی قرآن کریم در تهران

از 30 فروردین/حمل تا 5 اردیبهشت/ثور (19-25 آوریل2018) ، مصلی امام خمینی تهران، نه برای اولین بار، بلکه برای سی و پنجمین مسابقه بین المللی قرآن کریم ، درهای خود را به روی اهالی قرآن گشود.

پیامبر بزرگوار اسلام (ص) فرمود: «حکایت قرآن و مردم حکایت زمین و باران است. در حالی که زمین مرده و خشکیده است، ناگاه خداوند بر آن باران میفرستد و زمین تکان میخورد، سپس بارانهای تند را فرو می ریزاند و زمین تکان دیگری میخورد و رشد می کند، آن گاه پشت سر هم نهرها را از دره ها جاری می سازد تا آن که زمین می روید و گیاهانش بالیدن می گیرند و خداوند آنچه را مایه آراستگی زمین و خوراک مردم و حیوانات است از دل آن بیرون میآورد. قرآن نیز بامردمی که آن را بپذیرند چنین میکند.»

سی و پنجمین مسابقات بین المللی قرآن کریم در تهران

از 30 فروردین تا 5 اردیبهشت ماه (19-25 آوریل2018) ، مصلی امام خمینی تهران، نه برای اولین بار، بلکه برای سی و پنجمین مسابقه بین المللی قرآن کریم، درهای خود را به روی اهالی قرآن گشود. این بار نیز شبستان مصلی، میزبان 370 مهمان قرآنی از ۸۴ کشور، با شعار «یک کتاب و یک امت» بود. در روزهای برگزاری مسابقات، صدای الله الله حاضران تا اوج گلدسته ها را نوازش داده، دلهای بی قرار را جلا می داد. همه آمده بودند تا با نوای قرآن جان بگیرند و آیاتی از کتاب آسمانی را تلاوت کنند که کتاب هدایت است و عطر خوش آن تا عمق وجودشان راه می یابد و حرکت و زندگی می بخشد.

قرآن خود در قسمتی از آیه 23 سوره زمر از جاذبه معنوی اش سخن می گوید و می فرماید: «خداوند بهترین سخن را نازل کرده، کتابی که آیاتش (در لطف و زیبایی و عمق و محتوا) همانند یکدیگر است؛ آیاتی مکرّر دارد (با تکراری شوق‌انگیز) که از شنیدن آیاتش لرزه بر اندام کسانی که از پروردگارشان می‌ترسند می‌افتد؛ سپس برون و درونشان نرم و متوجّه ذکر خدا می‌شود؛ این هدایت الهی است که هر کس را بخواهد با آن راهنمایی می‌کند؛ و هر کس را خداوند گمراه سازد، راهنمایی برای او نخواهد بود!»

 

افتتاحیه این دوره از مسابقات با پیامی از آیت الله جوادی آملی آغازشد: «از وجود مبارک پیامبر اسلام (ص) نقل شده که «الْإِسْلَامُ یَعْلُو وَ لَا یُعْلَى عَلَیْهِ»؛ مکتب وحیانی قرآن و عترت همواره پیروز و ظفرمند است و هیچ مکتبی همتای وحی الهی نیست و این بیان ، جامعیت قرآن و مرجعیت قرآن را که دو عنصر محوری اینگونه همایش‌ها و کنگره‌ها است عهده دارد، یکی اینکه قرآن تمام نیاز‌های اعتقادی، اخلاقی، حقوقی، فقهی و مانند آن را در بردارد و دوم اینکه مرجع همه منابع دینی خواهد بود.

خداوند قرآن را به عنوان حبل متین نازل کرده است و این حبل متین را به زمین آویخت و یک طرف این طناب نا گسستنی به دست بی‌دست خداوند است، قرآن نازل شد یعنی آویخته شد و معنای آویختگی این حبل متین این است که این طناب ناگسستنی است و از هر گزندی مصون است و اگر کسی خواست سالم بماند، باید به این طناب اعتصام کند «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ». وهرچه مورد نیاز دینی و در سعادت و کرامت جامعه بشری سهم تعیین کننده دارد، در قرآن کریم است. «فیه تِبْیاناً لِکُلِّ شَی‌ءٍ»؛…»

 

هنگامی که محمد رشاد عبدالسمیع عزیز، حافظ کل قرآن کریم از مصر آماده تلاوت قرآن می شد، شوری قابل تحسین داشت. وی گفت: «قرآن کریم نقطه تحول بزرگی در زندگی من، مایه سعادت و خوشبختی و حتی می توان گفت همه زندگی من بوده است . می توانم بگویم بدون غذا و آب می توانم زندگی کنم اما بدون قرآن نه. و قرآن، همان هوایی است که تنفس می کنم».

وی درباره  چگونگی عینیت بخشیدن آموزه های قرآن کریم در زندگی، گفت: «در هیچ جای  کتاب قرآن نیامده است که ما این کتاب الهی را فرستاده ایم تا مردم آن را حفظ کنند بلکه فرموده قرآن را بخوانند و در آن تدبر کنند. این مسئله به معنای آماده شدن برای عمل است؛ باید صاحبان خرد در قرآن کریم تدبیر کنند. پیامبر اکرم(ص ) می فرماید: اگر کسی قرآن را حفظ کند و به آن عمل کند، گویا بر سر پدر و مادرش تاجی گذاشته است و نور این دوتاج قوی تر و بزرگتر از نور خورشید است.»  ایشان در روایتی دیگر می فرماید: کسی که قرآن را می خواند و گمان کند که بزرگتر از دیگری است، در حقیقت کوچک شمرده آنچه را خداوند بزرگ شمرده است.  به همین دلیل، فرد حامل قرآن، شریف ترین مردم در میان امت و صاحبان احسان هستند؛ آنها در میان مردم به خانواده خدا مشهورند و خداوند به آنها مباهات می کند.»

رشاد عبدالسمیع عزیز از نفرات برتر رشته حفظ کل قرآن کریم در سی و پنجمین مسابقات بین المللی قرآن کریم در تهران

 

نقش قرآن در جهت هدایت و وحدت امت اسلامی، مهمترین هدف برگزاری این گردهمایی هاست. آقای عبدالرضا عابد، قائم مقام سازمان اوقاف و امور خیریه،  تفرقه موجود در میان ملت های مسلمان را موجب سوء استفاده قدرت های جهانی و صهیونیسم بین اللمل دانست و مسابقات بین المللی قرآن کریم را یکی از فرصت های بی نظیر برای تحقق شعار وحدت مسلمانان .شعاری که  نیازمند تولید محتوا و پیام های مناسب است تا به مرحله عمل درآید. وی افزود: توسعه و ترویج فرهنگ غنی قرآن در سطح ایران و جهان اسلام ، افزایش تبادل فرهنگی در سایه قرآن در بین مسلمانان جهان، و به وجود آوردن زمینه همگرایی و بیداری امت اسلامی حول محور قرآن ، از اهداف مهم این مسابقات است که بحمدالله با استقبال فراوان روبرو شده است.

« محمد مصطفی هاذری»، حافظ کل قرآن ازکشور بلغارستان در سخنان خود به همین نکته اشاره کرد و گفت: «مسلمانان از سراسر جهان با شرکت در این گونه برنامه ها، آموزه های قرآنی خود را به اشتراک می گذارند، همه آنها در یک جا جمع می شوند تا نشان دهند که اگرچه در نقاط مختلف جهان زندگی می کنند اما همگی یک نقطه اشتراک دارند و آن هم اسلام است که به آنها وحدت می بخشد. ما با وجود گذشت قرن ها از نزول قرآن، هنوز هم شاهد معجزه های این کتاب آسمانی هستیم.»

 

مسئله قابل توجه در سی‌وپنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران شرکت فعال روحانیون، بانوان و روشندلان در مسابقات بود. بخش مسابقات ‌طلاب در شهر قم، و محل برگزاری مسابفات بانوان از 28 کشور جهان در هتل ارم تهران، و سایر قاریان و حافظان و روشندلان در مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد. برپایی مسابقات قرآن بانوان انگیزه آنها را در سوق دادن به فعالیت های قرآنی دو چندان می کند. حضور زنان در این ساحت نورانی، بسترساز حرکت خانواده ها به سمت حیات طیبه است.

«کوثر هادی محمد»، داور عراقی بانوان گفت: این مسابقات گردهمایی خوبی است و اهتمام جمهوری اسلامی ایران به قرآن و فعالیت‌های بانوان در این ساحت مقدس را نشان می‌دهد.  از نظر کیفی هم شاهد اتفاقات خوبی هستیم. تصور نمی‌کردم سطح فعالیت‌های قرآنی بانوان ایران در این حد و کیفیت باشد چراکه عربی، زبان مادری آنها نیست اما فعالیت‌های شان  در سطح  بالا یی است  و این جای تحسین دارد.

وی  انس بانوان با قرآن را  موجب ارتقاء شاخصه‌های معنوی در خانواده‌ها و تربیت دینی دانست و ابراز کرد: قرآن نورانیت و معنویتی دارد که اگر مادر یا همسری با آن مانوس باشد می‌تواند هم فضای خانه و هم تربیت فرزندانش را قرآنی کند و این چنین جامعه را نیز به سوی قرآنی شدن سوق ‌دهد.»

کوثر هادی محمد، داور عراقی بانوانسی و پنجمین مسابقات بین المللی قرآن کریم در تهران

 

امام علی(ع)  در سفارش به یاران خود فرمود: « قرآن رهبر روز و روشنی شب ها است و اگر شرایط دنیا ، شب تار است ، قرآن است که این شب تار را روشن می کند . امام صادق(ع) نیز توصیه می کنند" قرآن عهد و فرمان خدا با خلق خود است و هروز پنجاه آیه تلاوت کنید"، این سخن امام صادق باعث افزایش انس  با قرآن می شود.»

این بخشی از سخنان علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی بود که در اختتامیه سی و پنجمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم در مصلی تهران به ایراد سخن پرداخت و اظهار داشت: «این مسابقات نمونه ای از مدل های توسعه فرهنگی در دنیا است و این در حالی است که برخی صاحبنظران توسعه فرهنگی را زیربنای کار جامعه می دانند. جوهره اصلی رشد و توسعه یک جامعه مسیر قرآن است.» وی افزود:   

«راه توسعه قرآنی برای کشورها انس با قرآن است و این سنت قرآن است،... کتابی که خداوند از آن به عنوان رکن دوری از ظلمت یاد می کند و رحمت الهی بر بندگان شامل می کند ، قطعا این کتاب خارج از مولفه های فرهنگی نیست، پیامبر اکرم(ص) می فرمایند" کسانی که حامل قرآن هستند سزاوارترین افراد هستند و خشوع در درگاه الهی بالاترین مرتبه در درگاه الهی است که کسانی که قرآن می خوانند به این درجه می رسند».

در پایان سی و پنجمین مسابقات بین المللی قرآن کریم نفرات برتر اعلام شد:  

در رشته قرائت تحقیق آقایان: علیرضا رضایی از افغانستان/ سیدمصطفی حسینی از ایران و عباس مصطفی شری از لبنان به ترتیب اول تا سوم شدند.

در رشته حفظ کل آقایان: مصطفی اصفهانیان از ایران/ محمدرشاد عبدالسمیع عزیز از مصر/ و احسن اله ابوالهاشم از کشور بنگلادش به مقام برتر رسیدند.

برترین‌های دومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن بانوان در رشته حفظ کل نیز عبارت بودند از :

حکیمه نصیری از جمهوری اسلامی ایران/ عقیله بن کروش از الجزایر و عاشورا امان لیلا نقی از تانزانیا

برترین‌های رقابت قرآنی طلاب دررشته قرائت و مفاهیم قرآن آقایان نیز محمد زاهدی از جمهوری اسلامی ایران /  علی حسن عبدالاعلی از عراق و محمدرضا نوری از افغانستان بودند.

در رشته حفظ کل قرآن و مفاهیم هم محمود نوروزی از جمهوری اسلامی ایران /  احمد یسری محمد از مصر و محمد تیجانی از غنا به ترتیب اول تا سوم شدند.

در رشته خطابه قرآنی آقایان: حسان محمد ولید برکات از سوریه/  ماجد وشلی از یمن و احمد غرباوی از ایران مقامات برتر را کسب نمودند.

برترین‌‌های رقابت‌های قرآنی روشندلان نیز عبارتند از :

در رشته حفظ کل: محمد انیس از هند / اکرم آوچار از ترکیه و محمد السعید عبدالغنی القمیری از مصر و  در رشته قرائت تحقیق نیز آقایان: محمد قاییم نیزار از مالزی/  امیدرضا رحیمی از ایران و حسین محمد شلال از عراق که به ترتیب به مقام اول تا سوم دست یافتند.

سی و پنجمین مسابقات بین المللی قرآن کریم در تهران

سی و پنجمین مسابقات بین المللی قرآن کریم در تهران روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت (25 آوریل) پایان یافت. 

 

 

کلیدواژه