قرآن، ریسمان محکم الهی
(last modified Mon, 30 Apr 2018 12:17:24 GMT )
ثور 10, 1397 16:47 Asia/Kabul
  •  قرآن، ریسمان محکم الهی

حضرت آیت الله خامنه ای: « ولایت کفّار، مسلمانها را بدبخت می کند؛ مثل این ولایتی که امروز مشاهده می کنید و بعضی از کشورها با رژیم صهیونیستی بنا می کنند به مبادله‌ی کلمات محبّت‌آمیز و ارتباطات گوناگون سیاسی و اقتصادی و غیره.»

     قرآن دریایی از معارف بی کران الهی است و مسلمانان هر یک به سهم خود می کوشند تا با این معجزه بزرگ الهی، ارتباط و انس برقرار کنند. یکی از این راهها ، حفظ و قرائت قرآن با صوت زیبا و دلنشین است. به همین دلیل از اولین سالهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، مسابقات حفظ و قرائت قرآن کریم آغاز شد و به تدریج به یکی از معتبرترین مسابقات جهانی قرآن تبدیل شد. سی و پنجمین دورۀ این مسابقات از 30 فروردین تا 5 اردیبهشت ( 19 تا 25 آوریل) در رشته های مختلف در تهران برگزار شد و پس از پایان رقابت ها مطابق سنت همه ساله، شرکت کنندگان به حضور آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران رسیدند تا از رهنمودهای قرآنی ایشان بهره مند شوند. مقام معظم رهبری نیز در این دیدار بیانات مهمی در مورد لزوم عمل به قرآن در اوضاع کنونی جهان اسلام، بیان فرمودند.

دیدار حافظان و قاریان با آیت الله خامنه ای

 

    در دیدار حافظان و قاریان شرکت کننده در مسابقات بین المللی قرآن کریم، ابتدا آیاتی از این کتاب نورانی تلاوت شد و سپس آیت الله خامنه ای سخنان خود را با تبیین علت نیاز امت اسلامی به قرآن را اینگونه آغاز کردند: « مسئله‌ی قرآن، مسئله‌ی بسیار مهمّ ما است؛ مسئله‌ی همیشه‌ی دنیای اسلام و امّت اسلام است. ما باید به قرآن تمسّک کنیم. امّت اسلامی اگر از قرآن استفاده نکند و اعراض کند – کما اینکه متأسّفانه در برهه‌های زیادی از تاریخ ما این اتّفاق افتاده است - ضربه خواهد خورد، سیلی خواهد خورد؛ همچنان ‌که خورد امروز ما به قرآن احتیاج داریم؛ راه صحیح زندگی جوامع اسلامی و امّت اسلامی، عمل به قرآن است .» ایشان با توجه به حضور قاریان و حافظان قرآن در جلسه، خطاب به آنها فرمودند : « این خواندن قرآن و تلاوت قرآن و لحن قرآن و تجوید قرآن و مانند اینها همه مقدّمه است؛ حفظ قرآن مقدّمه است، خواندن قرآن در این جلسات مقدّمه است؛ مقدّمه‌ی فهمیدن است و فهمیدن مقدّمه‌ی عمل کردن است. شما جوانهای عزیز با قرآن با این چشم، با این احساس روبه‌ رو بشوید که بایستی معارف قرآن را برای زندگی خودتان - زندگی شخصی‌تان، زندگی اجتماعی‌ تان و زندگی حکومتی‌ تان - فرا بگیرید و آنها را به منصّه‌ی عمل دربیاورید.»

 

   قرآن راهنمای انسان در زمینه های مختلف فردی و اجتماعی است، اما تبعات عمل نکردن به قرآن در عرصه سیاست و اجتماع بسیار وسیع تر و مخرب تر است. متاسفانه امروزه تقریباً همه دولتهای اسلامی بدون توجه به آموزه های قرآنی، سیاستهای نادرستی را در پیش گرفته اند. رهبر انقلاب اسلامی این موضوع را چنین توضیح دادند: « امروز در منطقه ‌ی اسلامی ما جنگ هست، جنگ داخلی هست، خونریزی هست، فشارهای فراوان هست؛ دولتهای بی‌عقل و عقب‌ مانده‌ی بعضی از کشورها علیه کشورهای دیگر وارد جنگ می شوند، وارد جنایت ‌کاری می شوند. شما ملاحظه کنید، امروز مردم یمن دچار چه مصیبتی‌اند، عروسی‌شان تبدیل به عزا می شود؛ بمباران شان می کنند، مردم کوچه و بازار و مسجد و مانند اینها را نابود می کنند؛ در افغانستان یک‌ جور دیگر، در پاکستان یک‌ جور دیگر، در سوریه به یک نحو دیگر؛ این به‌خاطر این است که ما مسلمانها ولایت بین مؤمنین را فراموش کرده‌ایم. یعنی به قرآن عمل نمی کنیم؛ این عمل نکردنِ به قرآن است. اگر به قرآن عمل بکنیم، عزّت پیدا می کنیم؛ این راهی است که مسلمانها را خوشبخت می کند.» بنا بر این عمل به قرآن باعث عزت و سربلندی و عمل نکردن به این کتاب هدایت، سرمنشأ گمراهی و بحرانها و جنگ های خانمانسوز است. یک نمونه از برکات توجه و عمل به قرآن را می توان در جمهوری اسلامی ایران مشاهده کرد . مقام معظم رهبری در این مورد می فرمایند : « ما در جمهوری اسلامی قریب چهل سال است که توانسته ‌ایم در مقابل زورگویی استکبار بایستیم و پیشرفت هم بکنیم. به کوری چشم آنهایی که می خواستند جمهوری اسلامی را از بین ببرند، ما ریشه‌ دارتر شدیم، توانایی‌مان بیشتر شد، قدرتمان بیشتر شد، پیشرفت بیشتری کردیم. »

 

     آیت الله خامنه ای ، قرآن را محور وحدت مسلمانان معرفی می کنند ، چرا که همه مسلمانان به آن اعتقاد دارند. در ابتدای آیۀ 103 سورۀ آل عمران می خوانیم : « به ریسمان الهی چنگ بزنید و پراکنده نشوید ... » ایشان با استفاده از حدیثی از پیامبر اکرم (ص) ، ریسمان الهی را قرآن خواندند و ادامۀ این حدیث را چنین تفسیر می کنند : « ... وَ هُوَ النُّورُ المُبین ( و آن نوری آشکار است) ؛ خاصیّت نور چیست؟ نور فضا را روشن می کند، راه را به انسان نشان می دهد، انسان قدرت بینایی پیدا می کند، بصیرت پیدا می کند. نور که نبود، چشم هم به کار نمی‌آید و فایده‌ای ندارد، چون جایی را نمی بیند. ما دارای عقل هستیم، دارای توانایی‌های گوناگون هستیم، دارای قدرت فکری هستیم، امّا اگر نور نباشد، اینها نمی تواند به ما کمک کند؛ نور لازم است. این نور، قرآن است.» رهبر انقلاب اسلامی ایران آنگاه با اشاره به بخش بعدی این حدیث نورانی ، قرآن را موجب شفای دلها و دردهای جامعۀ اسلامی دلنستند و اضافه کردند: «عقب‌ ماندگی کشورهای اسلامی را ببینید؛ تسلّط کفّار بر بسیاری از کشورهای اسلامی را ملاحظه کنید؛ اینکه رئیس‌ جمهور آمریکا با کمال وقاحت می‌ایستد آنجا و می گوید اگر ما نباشیم، بعضی از این کشورهای عربی یک هفته هم نمی توانند خودشان را حفظ کنند، این تذلیل مسلمانها است؛ این به‌خاطر این است که این بیماری است، از این بیماری ذلّت هیچ بیماری‌ای بالاتر و بدتر نیست  این ذلّت است، این به‌خاطر عدم تمسّک به قرآن است، به‌خاطر این است که ما این شفا را از دست داده‌ایم، این درمان را از دست داده‌ایم

قرآن تاکید می کند: «کسی که خواهان عزّت است (باید از خدا بخواهد چرا که) تمام عزّت برای خداست؛ ... » (فاطر، 10)  اما متاسفانه برخی دولتهای به ظاهر اسلامی چون عربستان ، عزت را نزد آمریکا جستجو می کنند.

 

مقام معظم رهبری در بخش دیگری از سخنان خود در جمع شرکت کنندگان در مسابقات بین المللی حفظ و قرائت قرآن کریم ، بر دوستی و برادری میان مومنان با توجه به آیه 72 سورۀ انفال تاکید کردند و فرمودند: «در آیات آخر سوره‌ی مبارک انفال، آنجایی که بحث ولایت مؤمنین با یکدیگر است می فرماید: أُولٰئِکَ بَعضُهُم أَولِیاءُ بَعضٍ (آنان دوستدار و حامى یکدیگرند.) این راجع به مؤمنین. در مورد کفّار در آیه‌ی بعد می فرماید که آنها هم «بَعضُهُم اَولِیاءُ بَعضٍ»؛ هم مؤمنین اولیای یکدیگرند و با همدیگر پیوند ولایتی دارند، هم کفّار با یکدیگر پیوند ولایتی دارند. پس این تکلیف است ... و معنایش این است که مؤمن با مؤمن بایستی پیوند ولایتی داشته باشد، مال هرجای دنیای اسلام که هست باشد؛ این وحدتی است که ما می گوییم.»

این سخن رهبر انقلاب به این معنی است که هیچ دولت اسلامی نباید هم پیمان و متحد دولتی غیرمسلمان شود و با آنها پیوند ولایت داشته باشد. اما در عمل به گونه دیگری است. چنانکه ایشان می فرمایند : « ولایت کفّار، مسلمانها را بدبخت می کند؛ مثل این ولایتی که امروز مشاهده می کنید و بعضی از کشورها با رژیم صهیونیستی بنا می کنند به مبادله‌ی کلمات محبّت‌آمیز و ارتباطات گوناگون سیاسی و اقتصادی و غیره. بعد قرآن می فرماید: إِلَّا تَفْعَلُوهُ تَکُنْ فِتْنَةٌ فِی الْأَرْضِ وَ فَسادٌ کَبیرٌ؛(انفال ، 73) اگرچنانچه این ولایت بین مؤمنین و قطع ولایت بین مؤمنین و کفّار رعایت نشود در زمین، فتنه و فساد کبیر به وجود می‌آید.»

 

آیت الله خامنه ای آخرین آیۀ سورۀ فتح، را به عنوان شاهدی بر لزوم پیوند مومنان با یکدیگر و سختگیری در برابر دشمنان، تلاوت کردند. در ابتدای این آیه می خوانیم : « محمّد، فرستاده‌ی خداست و کسانى که با او هستند، بر کافران، سختگیر و با یکدیگر مهربانند ... » ایشان این آیه از قرآن را چنین تشریح می کنند : « اوّلش «أَشِدّاءُ عَلَى الکُفّار» است؛ در مقابل کفّار سخت ایستادن، مثل خاکریزهای نرمی که قابل نفوذ است نبودن، مثل سدّ مستحکمی در مقابل کفّار ایستادن. مسلمانها باید در مقابل استکبار بِایستند؛ مسلمانها باید در مقابل زورگویی آمریکا و بقیّه‌ی زورگوهای عالم بِایستند؛ اگر این را رعایت نکنند، اگر این مرزها را توجّه نکنند، ذلیل خواهند شد، دچار فساد خواهند شد، دچار عقب‌ماندگی خواهند شد که الان این متأسّفانه اتّفاق افتاده

 

   رهبر معظم انقلاب در پایان سخنانشان در جمع قاریان و حافظان قرآن بار دیگر بر دوستی میان مومنان و دشمنی با کافران کینه توز تاکید کردند و فرمودند: « اگر با این نگاه، با این احساس با قرآن روبه‌ رو شدید، فردای دنیای اسلام به مراتب از امروز بهتر خواهد بود؛ دیگر آمریکا جرئت نمی کند علیه کشورهای اسلامی و علیه امّت اسلامی این‌جور خطّ‌ و‌نشان بکشد، تهدید بکند. اگر به قرآن تکیه کردیم، از قرآن فرا گرفتیم، به قرآن تمسّک کردیم، این تمسّکِ به حبل‌الله است و تمسّک به حبل‌الله موجب می شود که انسان بتواند مستحکم بایستد. وقتی شما از یک مسیری دارید عبور می کنید و یک دستاویزی هست که محکم به آن می چسبید، دیگر خطر سقوط وجود ندارد؛ حبل‌الله این است، اگر تمسّک کردید، خطر سقوط از بین خواهد رفت؛ امیدواریم ان‌شاءالله روز‌به ‌روز دنیای اسلام به این نزدیک‌ تر بشود.»


 

کلیدواژه