مجلس شورای اسلامی ، عصارۀ فضایل ملت
حضرت آیت الله خامنه ای: « بهطور کلّی این را من عرض بکنم: مجلس باید مظهر عزّت ملّی و مظهر اقتدار و استحکام نظام باشد؛ چرا؟ برای خاطر اینکه مجلس، منتخب عموم مردم کشور در جاهای مختلف است که با یک انگیزهای آمدهاند این شخص را - این برادر را، این خواهر را- انتخاب کردهاند.»
در جمهوری اسلامی ایران، قوۀ مقننه جایگاه مهمی دارد و مجلس شورای اسلامی از اختیارات گسترده ای برخوردار است. از طرف دیگر مجلس از جهات مختلف با رهبری انقلاب ارتباط دارد. زیرا طبق اصل 110 قانون اساسی، تعیین سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی و نظارت بر حسن اجرای آنها بر عهده رهبر است ، و همچنین وی مرجع تنظیم روابط قوای سه گانه و حل اختلافات احتمالی آنها است. همچنین فقهای شورای نگهبان که وظیفه اعلام مطابقت یا عدم مطابقت مصوبات مجلس با قانون اساسی و احکام اسلام را برعهده دارند، توسط مقام رهبری تعیین می شوند. به همین دلیل دیدار سالانۀ نمایندگان مجلس با آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران، اهمیت فراوانی دارد و رهنمودهای ایشان برای قانونگذاران کشور می تواند بسیار کارگشا و مفید باشد.
کار و خدمت برای کسب رضایت خداوند ، اولین مطلبی بود که آیت الله خامنه ای در جمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران مطرح کردند. از نظر اسلام هر کاری که با نیت الهی انجام شود، عبادت محسوب می شود و ثواب مضاعف دارد. ایشان این موضوع را در مورد نمایندگان مردم در مجلس چنین بیان کردند: «روح خدمت، تقرّب الیالله است؛ همهی کارهایی که شما می کنید، چه در صحن مجلس، چه در کمیسیونها، چه در دستگاههای مرتبط با مجلس، همهی این خدمات اگر چنانچه برای خدا و در راه خدا انجام بگیرد، خدمت واقعی است و مایهی تقرّب الیالله است؛ حقیقتاً کمتر عبادتی برابری می کند با اینجور خدماتی، درصورتی که برای خدا انجام بگیرد.» البته انجام این کار نیاز به اخلاص و توکل به خداوند دارد، اما افرادی که برای به دست آوردن رضایت خداوند، خدمتی را به مردم انجام می دهند، به ویژه اگر دارای مسئولیت مهمی باشند، بی شک ثواب بسیاری نزد او خواهند داشت.
مقام معظم رهبری در بخش دیگری از سخنان خود در بارۀ ماهیت مجلس شورای اسلامی ایران، مطالبی ایراد کردند. ایشان مجلس مطلوب در نظام جمهوری اسلامی ایران را اینگونه توصیف کردند : « بهطور کلّی این را من عرض بکنم: مجلس باید مظهر عزّت ملّی و مظهر اقتدار و استحکام نظام باشد؛ چرا؟ برای خاطر اینکه مجلس، منتخب عموم مردم کشور در جاهای مختلف است که با یک انگیزهای آمدهاند این شخص را - این برادر را، این خواهر را- انتخاب کردهاند.» به این ترتیب ، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران ، باید از جهات گوناگون جزو برترین های ملت باشند.
آیت الله خامنه ای این حقیقت را با ذکر جملۀ پرمحتوایی از امام خمینی (ره) بازگو کردند که فرموده اند : « مجلس عصارۀ فضایل ملت است.» ایشان در توضیح این سخن ماندگار امام ، چنین فرمودند : « مجلس بایستی عصارهی فضایل ملّت باشد. فضایل این ملّت هم خیلی زیاد است. مجلس نباید نماد تردید باشد، نماد خودکم بینی باشد؛ نباید نماد یأس و نومیدی یا نماد عدم اعتنا و عدم مبالات به مسائل کشور باشد. نباید مجلس نشان بدهد که نگاهش به ظرفیّتها و تواناییهای ملّی، نگاه مأیوسانه است؛ این فضایل ملّت که باید اینجا عصارهی آنها جمع بشود، این چیزها است.»
رهبر معظم انقلاب اسلامی با توجه به مطالعات تاریخی خود ، ملت ایران را نماد ایمان ، علم ، اعتماد به نفس، پایداری و افتخار به داشتههای خود ، توصیف کردند و نتیجه گرفتند : « اگر انسان تاریخ را بداند، می بیند این ملّت، هم در تاریخ برجسته است، هم در زمان حاضر. » آنگاه ایشان به ذکر نمونه هایی تاریخی از تأثیر فرهنگ و زبان ایرانیان بر دیگران و حتی اشغالگران ایران ، پرداختند. از جمله در مورد حملۀ گستردۀ مغولها به ایران در قرن هفتم هجری قمری که با اشغال کشور و کشتار گسترده مردم همراه بود ، فرمودند : « مغولها به صورت مهاجم آمدند اینجا و آن کارهایی را که معروف است انجام دادند؛ امّا نتیجه چه شد؟ مغولها نتوانستند تمدّن خودشان را، فرهنگ خودشان را، بر این کشور تحمیل کنند ؛ بلکه این تمدّن، این فرهنگ ایرانی، آنها را در خودش هضم کرد، شدند مروّج ایمان، مروّج دین، مروّج فرهنگ، مروّج هنر، که یکی از دورههای ممتاز تاریخِ هنر ما دورهی حکومت مغولی در ایران است. ایران این است؛ سابقهی ما این است.»
مقام معظم رهبری آنگاه به زمان حال و توطئه ها و فشارهای گوناگون جبهۀ گسترده دشمنان انقلاب اسلامی علیه ملت ایران اشاره کردند و فرمودند : « امروزِ این ملّت را مقایسه کنید با چهل سال قبل، اوّل انقلاب؛ اقتدار این ملّت، عظمت این ملّت، پیشرفت این ملّت، علم این ملّت، حضور قوی بینالمللی این ملّت قابل مقایسهی با اوّل انقلاب نیست. روزبه روز پیشرفت کرده؛ ملّت، این است. شما عصارهی فضایل این ملّتید؛ پس ببینید، بدانید چهجوری باید رفتار کنید. این ملّت، ملّتی است که باایمان است، با علم است، با اعتماد به نفس است، مستقل است، امتیازات خودش را می داند و بر این امتیازات پا می فشارد.»
قسمت بعدی بیانات آیت الله خامنه ای در دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ایشان ، رهنمودهایی به منظور جهت دهی وافزایش کیفیت مصوبات مجلس بود. ایشان بهبود کیفیت قوانین مجلس در جهت رفع مشکلات مردم و پیشرفت کشور را مهم دانستند و فرمودند : « [قانونگذاری] بایستی روزبهروز کیفیّتش را بالا ببرید؛ روزبهروز؛ یعنی باید هر دورهای بلکه هر سالی کیفیّت قانونگذاری بهتر بشود از دورهی قبل و از سال قبل.» ایشان آنگاه راهکارهایی را برای بالا بردن کیفیت قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی مطرح کردند که داشتن اولویت ، یکی از آنها بود. به ویژه آنکه نمایندگان مجلس زمان محدودی در اختیار دارند و باید هر چه سریع تر و دقیق تر قوانین ضروری و مهم را تصویب کنند. رهبر انقلاب اسلامی ، یکی از اولویت های قابل توجه برای مجلس را حل معضلات اقتصادی کشور برشمردند و در میان این مشکلات ، رسیدگی به افراد کم بضاعت را فوری تر خواندند و چنین عنوان نمودند : « قانون باید در پی حلّ مشکلات مردم باشد؛ اولویّتهای داخلی را باید رعایت کند؛ در درجهی اوّل درصدد رفع مشکل مردم ضعیف و طبقات ضعیف باشد.» ایشان بر این نکته نیز تصریح کردند که صاحبان زر و زور نباید تأثیری بر تصویب قوانین داشته باشند.
آیت الله خامنه ای که خود مشورت با کارشناسان را همواره مد نظر دارند ، برای افزایش کیفیت مصوبات مجلس شورای اسلامی ، استفاده از نظرات کارشناسی را لازم دانستند و درمورد اهمیت آن فرمودند : « گاهی شما ملاحظه می کنید در یک مسئلهای، در یک حوزهی تخصّصیای، یک کسی چند سال مثلاً کار کرده، فکر کرده؛ شما اگر در این حوزهی تخصّصی از او مشورت بگیرید، گاهی با یک کلمهی کوتاه، با یک سطر، یک راهگشایی بزرگی را انجام می دهد... » ایشان در این زمینه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی را یک مرکز کارشناسی خوب و کارگشا ارزیابی کردند. رهبر معظم انقلاب همچنین تأکید کردند که مجلس در تصویب قوانین نباید تحت تأثیر فرهنگ و سبک زندگی غربی ، بخصوص در زمینه خانواده قرار گیرد و لازم است تعالیم اسلامی را الگوی خود قرار دهد. ایشان آنگاه به تصویب معاهدات بین المللی که بر عهده مجلس شورای اسلامی است اشاره و تأکید کردند این معاهدات را معمولاً قدرت های بزرگ در جهت منافع خودشان ، تنظیم می کنند . مقام معظم رهبری با اشاره به برخی مواد مفید این توافقات بین المللی ، اضافه کردند که الزامی ندارد ما به برخی از این معاهدات که نمی دانیم به نفع ما خواهد بود یا نه ، بپیوندیم. ایشان آنگاه راهکار حل این مشکل را چنین ارائه کردند: « ... مجلس مستقلّاً خودش قانون بگذراند. فرض کنیم [موضوع] مبارزهی با تروریسم یا با پولشویی است؛ خیلی خب، مجلس شورای اسلامی یک مجلس رشید و عاقل و بالغی است و پشتوانههای کاریِ خیلی خوبی هم دارد؛ [نمایندگان] بنشینند یک قانون بگذرانند؛ این قانون، قانون مبارزهی با پولشویی است، هیچ مشکلی هم ندارد... »
نکته دیگری که آیت الله خامنه ای در دیدار نمایندگان ملت با ایشان ، بر آن تکیه و تأکید کردند ، لزوم رفتار انقلابی آنان بود و در توضیح آن فرمودند : « رفتار انقلابی به معنای رفتار غیرمدبّرانه نیست، به معنای رفتار عاقلانه و مدبّرانه و مجاهدانه است؛ حرکت جهادی. ... روحیهی ایمان و انگیزهی انقلابی باید بر همهی کارهای نمایندهی محترم مجلس حاکم باشد. نگهبانی از دستاوردهای انقلاب و مبانی نظام، جزو سوگند نمایندگی شما است ... » ایشان در یک جمع بندی در مورد مجلس شورای اسلامی فرمودند : « من آنچه احساس می کنم، این است که بحمدالله مجلس شورای اسلامی که یک رکن اساسی از ارکان نظام اسلامی است، تا امروز خوب حرکت کرده و پیش رفته است؛ این حرکت به سمت اهداف انقلاب را هرچه می توانید تقویت کنید.»
رهبر معظم انقلاب ، استحکامِ ساخت درونی ملّت و ارکان نظام اسلامی را به منظور مقابله با خباثت و دسیسه های دشمنان انقلاب و ملت ایران لازم شمردند و تصریح کردند که ظلم و تعدی ، جزو ذات آنها است. ایشان آنگاه به عنوان نمونه به جدا کردن فرزندان مهاجرین از مادرانشان در آمریکا اشاره کردند و فرمودند: « امروز این مسئلهی جدا کردن چند هزار بچّه از مادرهایشان در آمریکا یک مسئلهی کوچکی نیست؛ مسئلهی خیلی بزرگی است. گریهی این بچّهها را انسان در تلویزیون طاقت نمیآورد بشنود؛ چطور اینها حاضرند بهخاطر یک سیاستی، بهخاطر یک اجرائی، یک چنین مقدّمهی غلط و جنایت باری را انجام بدهند که چند هزار بچّه را از مادرشان [جدا کنند] ؟ اینها این[جور] هستند. »
آیت الله خامنه ای علت اصلی دشمنی دولتهای سلطه گر را چنین برشمردند: « با جمهوری اسلامی هم چون عدالتطلب است، چون داعیهی اسلام دارد، داعیهی دفاع از مظلوم دارد، بشدّت مخالفند و این کارشکنیها را دارند انجام می دهند. باید در مقابل اینها ایستاد؛ بایستی استحکام را حفظ کرد و باید مطمئن بود که به توفیق الهی، به حرمت و جلال و عزّت الهی، ملّت ایران بر آمریکا و دشمنانش پیروز خواهد شد.»