جام جهانی روسیه و درخشش تیم ملی فوتبال ایران
"هشتاد میلیون نفر ، یک ملت و یک ضربان قلب ". این جمله شعار تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی روسیه 2018 بود.تیمی که با درخشش در این تورنمنت جهانی ، توانست به پدیده این دوره از مسابقات تبدیل شود . در چهار گام همراه تیم ملی باشیم.
گام نخست : انسان و توانایی خواستن
امید داشتن یک وظیفه است، نه یک کالای لوکس. امید داشتن، رؤیا نیست، بلکه تحقق بخشیدن به رویاهاست. واقعیت آنست که خواسته های ما به عنوان سوخت عمل می کنند و ما را به سوی افق های جدید سوق می دهند . بدون هیچ هدفی برای تلاش کردن، ما دچار رکود می شویم و فقط به تمایلات خود بسنده می کنیم چون مطمئن نیستیم که بعد از آن چه باید بکنیم. اهداف ، رویاهایی هستند که ما می خواهیم برای دستیابی به آنها کار کنیم . هنگامی که مجموعه اهدافی را مشخص می کنیم ، مسئولیت زندگی مان را بر عهده می گیریم و انتخاب می کنیم از صمیم قلب، خود را به آرمان هایمان اختصاص دهیم.
هنگامی که برای رسیدن به اهداف روشن و قابل سنجش تلاش می کنیم ، در واقع انتخاب و اعمال ما برپایه مفهوم جدیدی شکل می گیرد. آگاهانه ایجاد کردن اهداف، خود می تواند کمک به اطمینانی باشد که به دنبال آن هستیم . همانطور که درجهت تحقق بخشیدن به اهداف حرکت می کنیم ، هر گامی که به جلو برمی داریم انگیزه هایمان برای ادامه بیشتر می شود . در ایجاد اهداف ، ما آینده خود را به وسیله ترسیم سرنوشت خلق می کنیم . زمانی که اهداف خود را به واسطه عقل و قلب انتخاب می کنیم ، اولین گام را برای تجلی آنچه می خواهیم ، برداشته ایم . در ادامه فقط پشتکار و کنار زدن موانع اهمیت دارد .
گام دوم : موانع هیچ کاری نمی کنند
تیم ملی ایران توانست در دومین جام جهانی پیاپی و چهارمین حضور خود در این تورنمنت بزرگ، بهترین نتایج تاریخ فوتبال ایران را کسب کند. سال ۲۰۱۱ کارلوس کیروش در شرایطی هدایت تیم ملی ایران را برعهده گرفت که ایران در رتبه هفتم آسیا بود و جایی میان پنجاه تیم برتر ردهبندی فیفا نداشت. کیروش با تغییرات مکرر در تیم ملی و برنامههای منسجم خود توانست پس از ۷ سال بهترین نتایج فوتبال ایران در مهمترین مسابقات جهان کسب کند.

اما شاید مهمترین دغدغه کیروش در روند آمادهسازی تیم ملی فوتبال ایران ، لغو شدن بازیهای دوستانه در راه جام جهانی بود. طبق برنامهریزی کارلوس کیروش و اعلام فدراسیون فوتبال، تیم ملی ایران قرار بود در راه آمادهسازی برای جام جهانی ۸ بازی تدارکاتی برگزار کند . اما از این ۸ بازی ، دیدار برابر لیبی، سوریه، یونان و کوزوو لغو شد و او درگیر فشارهایی خارج از جهان ورزش شد: زورگویی های سیاسی و تحریم ورزشکاران ایرانی .
باید بپذیریم که ابزارهای قدرت در ورزش مانند مجامع تصمیمگیر و تصمیمساز بینالمللی از قبیل فیفا و غیره نیز مانند سیاست در اختیار قدرتهای جهان است و همه این سیاستها در یک مسیر قرار دارد.
فشار به تیم ملی و فراهم نشدن شرایط برابر با دیگر کشورها همچنان ادامه داشت . بعد از رفتار تبعیض آمیز و غیر منطقی کره ای ها در المپیک زمستانی در ماجرای ندادن گوشی های سامسونگ به تیم ملی ایران که باعث ایجاد موج مخالفت و حتی به راه افتادن کمپین هایی در تحریم کالاهای سامسونگ شد ، شرکت چند ملیتی " نایک" با در پیش گرفتن رفتاری توهین آمیز و غیر منطقی اعلام کرد که کفش های نایک را که در اختیار تمام تیم های راه یافته به جام جهانی فوتبال قرار داده است ، به ایران نمی دهد.
این رفتار شرم آور که آشکارا غرور ملی و هویت تیم ملی کشورمان را هدف قرار داده بود ، فارغ از مسائل فنی و مشکلاتی که ممکن بود برای بازیکنان ملی پوش ایران ایجاد کند، نشان داد که اصولاً آمریکایی ها هیچ عرصه ای را برای دشمنی با ایران از دست نمی دهند . آنان حتی عرصه های ورزشی را هم مانند میدان های جنگ تصور کرده و به زعم خود در آن از همه سلاح ها استفاده می کنند .
شرکت چند ملیتی نایک که مدیریت آن در دستان آمریکاست، از گذشته تاکنون در ایران نمایندگی هایی دارد و محصولات این کارتل اقتصادی در بازار ورزش ایران به فروش می رسد . اما چگونه در آستانه بازی های جام جهانی به یاد تحریم ها و فشارهای سیاسی می افتد ، جای سوال دارد
البته گفتنی است که این حرکت با واکنش تند ایران وبه ویژه جوانان و همواداران تیم ملی روبرو شد و در واکنش مدنی و اجتماعی، تحریم کالاهای این شرکت با کمپین " نه به نایک" به راه افتاده است .
گام سوم: پیروزی امید، تحقق رویا
تیم ملی ایران در یکقدمی مرحله یک هشتم نهایی جام جهانی 2018 از تاریخسازی برای ثبت اولین صعودش به مرحله حذفی رقابتها باز ماند و در مقابل پرتغال، قهرمان جام ملتهای اروپا در سال 2016 به تساوی یک بر یک بسنده کرد. عملکرد خوب ملیپوشان ایران که حتی شانس کسب پیروزی و حذف قهرمان یورو را هم داشتند، مورد توجه رسانههای جهان قرار گرفت. یکی از این شبکه ها ESPN بود که در مطلبی با عنوان " کریستیانو رونالدو و پرتغال از وحشت ایران جان سالم به در بردند " نوشت: «بازی نه بازی کریستیانو رونالدو بود و نه بازی پرتغال. هر کسی میتوانست احساس کند که ورزشگاه موردوویا به سمت رودخانه اینسار شیب دارد که به آرامی از کنار هزاران هوادار گریان ایران که منتظر رخ دادن یک معجزه بودند میگذشت ، معجزهای که هرگز نیامد. درام دیرهنگام با اعلام پنالتی به سود ایران از سوی داور مسابقه انریکه کاسرس و گلزنی کریم انصاریفرد ادامه پیدا کرد هرچند وقتی سوت پایان بازی به صدا درآمد ، کلی از بازیکنان روی زمین افتادند ، بازیکن سفید پوش با اندوه و بازیکنان قرمزپوش با نفسی راحت.»
نشریه "MARCA " ، دیگر رسانه اروپایی بوده است که به نتیجه بازی تیمهای ملی ایران و پرتغال اشاره داشته و به نوعی از ایران به خاطر نتیجهای که گرفت تشکر کرده است. این نشریه اسپانیایی نوشته است: ایران در حق اسپانیا لطف کرد ، پرتغال ژن قهرمانیاش را از دست داد. پرتغال برای مدتی طولانی از بازی صدرنشین گروه بود اما در نهایت ایران آن را به رده دوم پایین آورد. ایران حتی میتوانست پرتغالیها را به خانهشان بفرستد اگر ضربه طارمی دقیقتر بود. در این بازی کمک داور ویدئویی، مجازاتی بزرگی را برای تیم کارلوس کیروش در نظر گرفت و رونالدو حتی میتوانست اخراج شود. کارلوس کیروش یک تیم کاملاً متفاوت نسبت به تیمی که در دور قبل مقابل اسپانیا دیدیم را به میدان فرستاد. پارسیها میخواستند به محوطه جریمه حریف برسند و مانند بازی قبلیشان نبودند. ایران به خوبی ترمز رونالدو را کشیده بود و نزدیک به محقق کردن یک رؤیا بود. ایرانیها میتوانستند اولین کشور آسیایی باشند که در این جام به مرحله حذفی راه مییابد اما توپ نمیخواست وارد دروازه شود. با این حال ایران سربلند از جام خداحافظی کرد.»
مارکا همچنین به رونالدو توصیه کرد که بهتر است در آینده تلاش کند شب بازی با ایران را به فراموشی بسپارد.
به این ترتیب بازی خوب ایران مورد توجه اکثر رسانههای اروپایی قرار گرفت و برخی از این رسانهها هم به عملکرد بازیکنان ایران نمرهای خوب دادند .به عنوان نمونه عملکرد علیرضا بیرانوند با پنالتی مهمی که از کریستیانو رونالدو گرفت، برای او بالاترین نمره را به ارمغان آورده است. سایت آماری تحلیلی WhoScored به بیرانوند نمره 7.5 داده است که بالاترین نمره در میان بازیکنان ایران و بالاترین نمره در میان تمام بازیکنان میدان پس از پپه، مدافع میانی پرتغال است.
"رود گولیت" بازیکن سابق تیم ملی هلند که به عنوان کارشناس شبکههای تلویزیونی، جامجهانی را تفسیر میکند، بازی تیم ملی ایران مقابل پرتغال در دور آخر گروه دوم جامجهانی 2018 را شجاعانه خواند و گفت : تیم ایران کاملاً سزاوارانه و شجاعانه بازی کرد و اگر دقت میکرد، شانس صعود هم به دست میآورد. ایرانیها مقابل قهرمان اروپا بازی خوبی انجام دادند و با قلبشان بازی کردند.
" Sputnik " نیز در گزارشی از جام جهانی ، ایران را با ۱۰۷ بار دفع توپ ، تکل و نجات دروازه ، دارای بهترین خط دفاعی در جام جهانی روسیه دانست .
گام چهارم : بازگشت سرافرازانه
تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران ، در نخستین ساعات روز چهارشنبه 27 ژوئن به میهن بازگشتند . استقبال پرشور مردم ، هواداران و مسئولان از این ورزشکاران ، نمایشی از اتحاد و یکدلی و سپاس و قدردانی آنان از نمایندگان شایسته کشورشان در عرصه ورزش بود . در این میان آنچه روحیه فوتبالیستهای ایرانی را شادتر و پرامید تر از گذشته کرد ، پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی ، آیت الله خامنه ای بود . ایشان پس از بازی تیم ملی ایران و تیم ملی پرتغال ، از طریق وزیر ورزش و جوانان ، پیامی به این شرح به ملی پوشان ابلاغ کردند : " به تیم ملی ایران بگویید: شما پیروز و سرافراز برگشتید . آفرین . انشاالله موفق باشید ."
------------------------------------------------------------------