گزارشی از کنفرانس بین المللی همدان 2018
انتخاب شهر همدان به عنوان پایتخت گردشگری آسیایی در سال 2018 توسط ACD ، توانسته نقش موثری در معرفی این شهر به عنوان مقصد جدید گردشگری در آسیا ایفا کند. در چند روز گذشته شهر همدان میزبان میهمانانی از سراسر جهان برای بزرگداشت این انتخاب بود .
شهر همدان، پایتخت فرهنگ و تمدن کهن ایران زمین، جذابیت های فراوانی در زمینه های گوناگون تاریخ، جغرافیا و طبیعت دارد و همه ساله گردشگران داخلی و خارجی، از این شهر بازدید می کنند. به تازگی همدان، پایتخت گردشگری آسیا در سال 2018 ، میزبان اجلاس وزرای گردشگری کشورهای آسیایی بود و به زودی اجلاس دوره ای سازمان جهانی گردشگری UNWTO نیز در این شهر برگزار می شود. اجلاس وزیران گردشگری کشورهای عضو مجمع گفتگوهای آسیایی (ACD) هفته گذشته با حضور نمایندگان گردشگری 33 کشور آسیایی در همدان برگزار شد.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران، در کنفرانس بین المللی " همدان 2018، پایتخت گردشگری آسیا" گفت: همدان می تواند از کانون های جذاب آسیا در گردشگری باشد. وی با بیان اینکه کشورهای حوزه تمدنی آسیا می توانند با هم افزایی سهم بالایی از صنعت گردشگری را به خود اختصاص دهند، خاطرنشان کرد: ایران با ظرفیتی که در گردشگری دارد ، هم می تواند منابع جدید خلق کند و هم در کنار کشورهای آسیایی قرار بگیرد.

باندیت لیمچون (Bandit Limschoon) دبیر کل ACD نیز پیام تبریک 34 عضو مجمع همکاری های آسیا به همدان به عنوان پایتخت گردشگری آسیا در سال 2018 را ابلاغ کرد. وی اظهار داشت: با پیدایش راه ارتباطی، صنعت گردشگری دچار تحول بزرگی شده و به عنوان موتور رشد و محرک اقتصادی در جهان شناخته می شود . اکنون برای کشورهای آسیایی ، گردشگری منبع مهمی برای درآمد و ارزآوری است. این مقام آسیایی، ایران را به عنوان مهد تمدن با مزایای باشکوهی برای عرضه به جهانیان معرفی و تاکید کرد: پارسیان مردمانی خوشمشرب و مهماننواز هستند.

معرفی شهر همدان به عنوان پایتخت گردشگری آسیا از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران در دومین اجلاس وزیران گردشگری کشورهای عضو مجمع گفتگوهای آسیایی (ACD) مطرح شد. خرداد ماه سال گذشته، نمایندگانی از سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، در نشست کارشناسان ارشد و مقامات عالیرتبه گردشگری و دومین اجلاس وزیران گردشگری کشورهای عضو مجمع گفتگوهای آسیایی (ACD) در کشور کامبوج حضور یافتند.
در این نشست ضمن برشمردن ویژگیهای تاریخی، تمدنی و گردشگری شهر همدان، این شهر شایسته تبدیل به پایتخت گردشگری آسیا عنوان شد. این پیشنهاد به استناد مصوبات اجلاس وزیران کشورهای عضو در آوریل 2014 در منامه بحرین مبنی بر معرفی شهرهای پیشنهادی برای تعیین پایتخت گردشگری آسیا انجام گرفت که حالا می تواند دستاوردهای گستردهای برای معرفی ظرفیتها و توسعه گردشگری کشور در 33 کشور عضو از قاره آسیا به همراه داشته باشد.
تقویت همکاریهای قارهای در صنعت گردشگری و نیز ارائه راهکارهای تبادل اطلاعات حوزه گردشگری کشورهای آسیایی در سطح بینالملل از سوی مدیر اجرایی اتحادیه سفر آسیا و اقیانوسیه (PATA) و نماینده دبیر کل سازمان جهانی گردشگری، از جمله رهاوردهای این پیشنهاد در نشست مذکور بود.
سازمان گفتوگوی همکاری آسیایی ACD یک سازمان دولتی بینالمللی است که در ژوئن 2002 پایهگذاری و ایده اصلی تاسیس آن نخستینبار توسط نخستوزیر تایلند ارائه شد. هدف اصلی این سازمان توسعه همکاری بینالمللی در قاره آسیا و ادغام سازمانهایی از قبیل اتحادیه اقتصادی اوراسیا، شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس، انجمن ملل آسیایی جنوب شرقی و اتحادیه همکاریهای منطقهای جنوب آسیا است.
از اهداف اصلی سازمان ACD میتوان به ترویج همکاری کشورهای آسیایی در همه نقاط قوت و فرصتهای شناسایی شده اشاره کرد که برپایه آن بتوان فقر را کاهش داده و باعث پیشرفت سطح زندگی مردم آسیا شد.
اقدامات مجمع گفتوگوی آسیایی در دو محور گفتوگوها و پروژهها انجام میشود که در محور گفتوگوها یک نشست سالانه وزرای مرتبط ACD است. در این نشست، پیشرفتهای سازمان و مسائل منطقهای و وحدت کشورهای آسیایی مورد بحث قرار می گیرد. در محور پروژهها نیز 20 حوزه وجود دارد که برخی از آنها شامل کشاورزی، انرژی، بیوتکنولوژی، گردشگری، فناوری اطلاعات، الکتروتکنیک و مالی است.
کشورهای عضو ACD میتوانند با توجه به برنامه ها، اهداف و سیاستهای خود در هریک از زمینهها همکاری و آن محور را به اولویت اول مجموع اعضا تبدیل کنند. براین اساس، جمهوری اسلامی ایران با توجه به هدفگذاری ملی در حوزه گردشگری و حرکت در مسیر بهرهمندی از این صنعت در راستای تحقق توسعه پایدار، پیشنهاداتی را در این زمینه به مجمع ارائه کرده است. به عنوان مثال در دومین اجلاس این مجمع، شهر همدان به عنوان پایتخت گردشگری آسیا پیشنهاد و به تائید اعضا رسید. اکنون ویژگیهای تاریخی، تمدنی و گردشگری همدان به همراه این انتخاب، فرصت کمیابی را برای معرفی جاذبههای گردشگری همدان به آسیا و جهان، جذب سرمایهگذاری در زمینه گردشگری و ایجاد اشتغال پایدار در اختیار قرار داده است.

کنفرانس بینالمللی "همدان، پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی در سال 2018" با قرائت بیانیه ای در جوار مقبره ابن سینا، به کار خود پایان داد. در بخشی از این بیانیه آمده بود : گردشگری به عنوان ابزار گفتوگوی سازنده میان تمدنها میتواند به بسط روابط فرهنگی، بهبود وضعیت اقتصادی جوامع محلی، ایجاد فرصتهای شغلی جدید و تقویت دوستی میان کشورهای آسیایی که دارای تمدن کهن و مشترک هستند، کمک شایانی کند. گردشگری همواره به عنوان پل ارتباطی میان ملتها به توسعه روابط ماندگار در حوزههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، زمینهای برای تحقق دوستیها بوده است. بر این اساس توانمندیهای فرهنگی، طبیعی و تاریخی موجود در کشورهای آسیایی، قابلیت بسیار بالایی در امر توسعه گردشگری در آنها ایجاد کرده است .
در قسمت دیگری از این بیانیه، بر قابلیتهای فراوان شهر همدان تاکید شده و آمده بود: همدان پایتخت اولین تمدن شکوهمند آریایی و زادگاه شکلگیری تمدن بزرگ ایرانی، همواره محور تحولات و رویدادهایی بوده که این قاره کهن به خود دیده است. ظهور بزرگانی چون "ابوعلیسینا" نامدارترین پزشک سدههای اول دوره اسلامی و صاحبان علم و ادب مانند "باباطاهر"، این شهر را به یکی از تاثیرگذارترین مراکز رشد و بالندگی فرهنگ ایرانی و اسلامی تبدیل کرده است.
برخورداری از جاذبههای طبیعی فراوان مانند غار علیصدر که یکی از بزرگترین غارهای آبی جهان است و نیز توانمندی بالای هنرمندان در خلق آثار صنایعدستی ارزشمند و کم نظیر، این شهر را مهیای پذیرش گردشگرانی با سلایق مختلف کرده است .
احیای جاده ابریشم بهصورت بینالمللی و همکاری نزدیک و کامل بین سرمایهگذاران برای بهرهبرداری از سود مشترک از دیگر اهداف این اجلاس بود. "توریسم جاده ابریشم" راهکاری برای پرورش صلح و مفهومی فرهنگی تلقی میشود و باعث بهبود فرهنگ و مدیریت محیط زیستی شده و گفتگوی تمدنهای آسیایی و حفاظت از میراث فرهنگی میتواند تأثیر مثبتی در وضعیت فعلی آسیا داشته باشد.
ایجاد شبکه مشترک بازاریابی گردشگری میان کشورهای Acd و بازاریابی و ارتقا ظرفیت و مدیریت مقاصد و تسهیلات برای سفر آسان و اجرای برنامه سفرهای تلفیقی و ترکیبی، از جمله موضوعات مطرح شده در اجلاس همدان بود.

سه پنل تخصصی همزمان با این کنفرانس برگزار شد که عناوین آنها عبارت بود از: "تطبیق معیارهای شهر خلاق با شهر همدان"، "تجارب گردشگری جوامع محلی بهعنوان جزء جداییناپذیر گردشگری" و "مشارکتهای گردشگری در بین مجمع گفتگوی آسیایی". این پنل ها هرکدام یک گرداننده از پیشکسوتان علمی گردشگری داشتند و 4 استاد سخنران نیز در نشستها سخنرانی کردند. شرکتکنندگان و مخاطبان این پنل ها شامل فعالان عرصه گردشگری، راهنمایان تور، کارشناسان حوزه گردشگری ، مهمانان داخلی و خارجی و مدیران دفاتر مسافرتی بودند.
بدیهی است که ساخت اقامتگاههای گردشگری با درجات و قیمتهای مختلف برای اقشار و سلایق مختلف، از جمله نیازهای حوزه گردشگری محسوب میشود که تمامی کارشناسان و صاحبنظران بر آن تأکید دارند. تنوع زیرساختهای اقامتی در واقع زمینه ساز حضور اقشار مختلف بهعنوان گردشگر در یک منطقه است و از سوی دیگر شرایط را برای مهماننوازی بهتر و مشارکت بخش خصوصی فراهم میکند. همزمان با حضور معاون اول رئیسجمهور در همدان برای شرکت در اجلاس همدان 2018، چندین پروژه گردشگری مهم از جمله هتل، مهمانسرا و اقامتگاههای بوم گردی در شهر و استان همدان افتتاح شد و ظرفیت این استان را برای پذیرایی از گردشگران بالا برد.
--------------------------------------------------------------------------------