میزان 11, 1397 16:00 Asia/Kabul
  •  شبی با خاطرات سال های دفاع مقدس

حضرت آیت الله خامنه ای : « در روایت دفاع مقدّس باید روح و عظمت پیام این دفاع خودش را نشان بدهد. این دفاع مقدّس در مجموع، یک روح واحد و یک زبان واحد و یک پیام واحدی دارد و آن ، روح ایمان است، روح ایثار است، روح دلدادگی است، روح مجاهدت است، پیام شکست‌ ناپذیریِ یک ملّت است ... »

   هشت سال دفاع مقدس مردم انقلابی و رزمندگان شجاع ایرانی در برابر حملۀ نظامی رژیم صدام حسین ، دیکتاتور جنگ افروز عراق ، سرشار از خاطرات تلخ و شیرین است. پیروزی ها و ایثار و فداکاری سربازان و نیروهای مردمی و مقاومت و حمایت بی دریغ ملت ایران از آنها ، جزو خاطرات به یاد ماندنی جنگ ؛ و اشغالگری ، جنایات و بعضاً ناکامی های ایران در نبردی نابرابر، جزو خاطرات تلخ آن دوران سخت و سرنوشت ساز است. اکنون هر کدام از رزمندگان باقی مانده از سالهای دفاع مقدس ، خاطرات فراوانی از آن دوران پرحماسه دارند. همه ساله جمعی از این مجاهدان عرصۀ نبرد، در حضور حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران، این خاطرات را بیان می کنند. امسال نیز آنها خاطرات جالب و شگفت آوری از مبارزات خود در جریان هشت سال جنگ تحمیلی صدام به ایران در حضور ایشان تعریف کردند و سپس مقام معظم رهبری رهنمودها و توصیه هایی ارائه کردند. 
دیدار رزمندگان دفاع مقدس با رهبر معظم انقلاب

      آیت الله خامنه ای در این دیدار، ابتدا به نقشۀ قدرت های مخالف جمهوری اسلامی ایران برای سرنگونی نظام و از بین بردن دستاوردهای انقلاب اسلامی اشاره کردند و فرمودند : « نقشه‌ی استکبار از روز اوّل (پیروزی انقلاب) این بود که در این دنیایی که همه‌ی مادّه ‌پرستان عالَم، همه‌ی غرق‌ شدگان در لجنزار مادّیّت، صهیونیست‌ها و دیگران دست ‌به ‌دست هم داده بودند و یک دنیای مادّی محض درست کرده بودند که روزبه‌ روز از معنویّات دور می شد، یک نهالی را که در سرزمینی معنوی با میوه‌های بشارت‌ دهنده‌ی معنویّت، روییده بود، این را قطع کنند، ریشه‌ کن کنند.» ایشان حملۀ ناجوانمردانه و تجاوزکارانه صدام به ایران را نیز به تحریک سلطه طلبان و مادیت گرایان به دلیل ماهیت معنوی و الهی انقلاب اسلامی ایران دانستند و توضیح دادند: «روزهای اوّل خیال می کردند این کار آسان است؛ صدّام را هم که به جان جمهوری اسلامی انداختند، با همین امید بود. ولی خب توی دهنشان خورد، سیلی خوردند، عقب‌نشینی کردند؛ [امّا] دارند تلاش می کنند. ما می توانیم این تلاش را، این نقشه را با همّت خودمان، با توکّل خودمان، با اعتماد خودمان به فضل الهی باطل کنیم؛ تا حالا هم باطل کرده‌ایم، ان‌شاءالله بعد از این هم بکلّی باطل خواهیم کرد این نقشه را. یکی از راه‌هایش همین است که شما این مسائل دفاع مقدّس را زنده کنید.» 

مجاهدان دفاع از ایران در دوران دفاع مقدس

 

    رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با رزمندگان دفاع مقدس، ترسیم چهرۀ واقعی دنیا را که بر اساس رابطۀ سلطه گر و سلطه پذیر و همچنین گسترش ظلم و بی عدالتی و فقدان معنویت است، از نتایج دفاع مقدس برشمردند. ایشان در مورد چگونگی افشای این چهرۀ بی رحم و خشنِ نظام سلطه، با اشاره به کمبود شدید تجهیزات ایران برای دفاع از خود، توضیح دادند که دولت های مختلف از فروش کوچک ترین تجهیزات نظامی به ایران خودداری می کردند. این در حالی بود که رژیم صدام را، با وجود متجاوز بودن، به پیشرفته ترین تسلیحات مجهز می کردند و از آن حمایت های مالی، سیاسی و تبلیغاتی می کردند. مقام معظم رهبری در این مورد فرمودند: « ما در محاصره‌ی اقتصادی که بودیم هیچ، در محاصره‌ی سیاسی که بودیم هیچ، در محاصره‌ی سخت تبلیغاتی هم بودیم؛ یعنی صدای ما واقعاً به هیچ جا نمی رسید، رسانه‌های دنیا در مشت صهیونیست‌ها و در اختیار آنها بود. »
قربانیان بمباران شیمیایی سردشت
آیت الله خامنه ای به این نکتۀ مهم نیز اشاره کردند که دولت های غربی حتی به صدام حسین جنایتکار سلاح شیمیایی می دادند و اضافه کردند : « ببینید الآن برای تهمت سلاح شیمیایی، اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها چه جار‌و‌جنجالی در دنیا راه می‌اندازند، اما آن روز رژیم صدّام اجازه داشت از سلاح شیمیایی استفاده کند؛ نه ‌فقط در جبهه (بلکه) در شهر. شهر سردشت و اطراف آن هنوز گرفتار عوارض شیمیایی اند.» ایشان سپس نتیجه گرفتند : « این وضع دنیای آن روز بود، نشان دهنده‌ی این بود که دنیا چه خبر است، تقسیم‌بندی دنیا چگونه است، معادله‌ی قدرت در دنیا چگونه است؛ این را جنگ، دفاع مقدّس، این هشت‌ سال، این فداکاری‌های رزمندگان ثبت کرد.» 

 

    مقام معظم رهبری با این سخنان، وارد بحث اصلی خود که در رابطه با موضوع جلسه، یعنی خاطره گویی و ثبت خاطرات دوران دفاع مقدس بود ، شدند و به عنوان نمونه فرمودند : « سؤال من این است که چرا مردم آلمان و فرانسه ندانند که دولتهایشان در دوران آن هشت سال جنگ چه کردند با ملّتی به نام ملّت ایران؟ چرا ندانند؟ الان نمی دانند، و این کوتاهی ما است. الان دنیا این تصویر روشنِ شفافِ رسوا‌کننده‌یِ نظام سلطه را که ما به وجود آورده‌ایم، در مقابل خودش نمی بیند؛ چرا؟ این کوتاهی ما است و ما باید تلاش کنیم در این زمینه. ما در ادبیاتمان، در سینمایمان، در تئاترمان، در تلویزیونمان، در روزنامه‌نگاری‌مان، در فضای مجازی‌مان بسیاری از کارها را باید انجام بدهیم درباره‌ی دفاع مقدّس.» ایشان مجاهدان باقی مانده از دوران دفاع مقدس را قهرمان و سرمایۀ مردم و ذخیرۀ الهی خواندند که باید به دنیا شناسانده شوند تا عظمت آنها مشخص شود و تأکید کردند که: «در روایت دفاع مقدّس باید روح و عظمت پیام این دفاع خودش را نشان بدهد. این دفاع مقدّس در مجموع، یک روح واحد و یک زبان واحد و یک پیام واحدی دارد و آن، روح ایمان است، روح ایثار است، روح دلدادگی است، روح مجاهدت است، پیام شکست‌ ناپذیریِ یک ملّت است ... » رهبر معظم انقلاب، همچنین بر اساس آیه ای از قرآن، در مورد تأثیر شگرف پیام شهیدان فرمودند: « اگر صدای شهیدان را بشنویم، خوف و حزن ما هم به برکت صدای شهیدان محو خواهد شد؛ این حزن و خوفِ ما را از بین خواهد برد و بهجت و شجاعت و اِقدام را برای ما به ارمغان خواهد آورد.» 
نماز جماعت رزمندگان دفاع مقدس به امامت رهبر معظم انقلاب

   آیت الله حامنه ای ضمن تجلیل و تشکر از کسانی که خاطرات رزمندگان دفاع مقدس را جمع آوری و ثبت می کنند بر توسعۀ کیفی و کمّی آن تأکید کردند و فرمودند : « ... به ‌معنای واقعی کلمه آنچه امروز دارد انجام می گیرد در زمینه‌ی ادبیّات جنگ،‌ ادبیّات دفاع مقدّس و کارهای هنری‌ای که روی دفاع مقدّس می شود و کارهای ادبیّاتی که روی دفاع مقدّس می شود، باید صد برابر بشود؛ آن‌ وقت می توانیم در این زمینه احساس توفیق بکنیم. » ایشان آنگاه هشدار دادند که: «اگر شما امروز به جمع‌آوری و افزودن بر سرمایه‌ی خاطرات جنگ رو نیاورید، دشمن میدان را از شما خواهد گرفت؛ این یک خطر است. جنگ را شما روایت کنید که خودتان در جنگ بوده‌اید؛ اگر شما جنگ را روایت نکردید، دشمن شما جنگ را روایت خواهد کرد آن‌طور که دلش می خواهد.»

رهبر انقلاب اسلامی در ادامۀ سخنان خود، پیشنهاد مؤثر و راهگشایی نیز به منظور افزایش مخاطبان آثار مکتوب ارائه کردند و فرمودند: «یک نهضتِ ترجمه‌ی آثارِ مکتوبِ خوب باید راه بیفتد؛ نهضت ترجمه‌ی آثار خوب. خوشبختانه آثار خوبِ مکتوب کم نداریم. بنده تا آنجایی که وقت کنم و دستم برسد، دلم می خواهد بخوانم و می خوانم. آثار بسیار خوبی تولید شده و انصافاً جا دارد که ترجمه بشود؛ اینهایی که تا حالا به وجود آمده. » ایشان در بارۀ این پیشنهاد خود توضیح دادند: «من بارها این را گفته‌ام؛ این تابلوی (دفاع مقدس) تابلوی زیبایی است امّا آن را از دور دیده‌ایم ؛ هرچه انسان به این تابلو نزدیک‌تر بشود، ریزه‌ کاری‌های این تابلو را ببیند، بیشتر شگفت‌زده می شود. این حوادث نوشته شده، بگذارید مردم دنیا اینها را بدانند. بگذارید صدها میلیون انسان بفهمند، بدانند که در این منطقه چه گذشته، ما چه می گوییم، ملّت ایران کیست؛ اینها معرّف ملّت ایران است. » 
اکران فیلم به وقت شام در سوریه

   آیت الله خامنه ای در جمع رزمندگان دفاع مقدس، بر لزوم فیلم سازی در مورد این نبرد نابرابر و قهرمانان آن تأکید کردند و این کار را بسیار مؤثر خواندند. ایشان در بیان اهمیت فیلم های دفاع مقدس، به عملکرد جشنواره های فیلم غربی اشاره کردند و فرمودند: « یک فیلمِ دفاعِ مقدّس را اینها نشان نمی دهند؛ چرا؟ معلوم می شود که می ترسند. می ترسند از اینکه این تصویر افشاگر (دفاع مقدس) به اطّلاع مردم دنیا برسد و افکار عمومی دنیا را تحت تأثیر قرار بدهد. پس این (فیلم) سلاحِ کارآمدی است، این امکانِ بزرگی است در اختیار ما؛ چرا از این امکان استفاده نمی کنیم؟» ایشان به عنوان نمونه به فیلم ایرانی "به وقت شام" ساخته ابراهیم حاتمی کیا که در مورد نقش ایران در مبارزه با گروه تروریستی داعش در سوریه است، اشاره کردند و فرمودند: «همین فیلم اخیر آقای حاتمی‌کیا در سوریه، در هر جایی که پخش شد، مورد استقبال قرار گرفت؛ چرا در اروپا پخش نشود؟ چرا در کشورهای آسیا پخش نشود؟ چرا مردم اندونزی و مالزی و پاکستان و هندوستان ندانند که چه اتّفاقی در این منطقه افتاده و ما با چه کسی طرف بودیم؟ این تازه مال این قضایای اخیر است؛ اهمّیّت و عمق و گسترش قضایای دوران دفاع مقدّس به مراتب بیشتر از اینها است.» 

   در پایان این دیدار صمیمانه، آیت الله خامنه ای بنا به درخواستِ رزمندگان حاضر در مجلس، خاطره ای را از روزهای ابتدای حمله ارتش عراق به ایران و حضور ایشان در جبهۀ نبرد ، نقل کردند. 
 

 

کلیدواژه