ترخینه؛ این آش معجزه‌گر ایرانی را از دست ندهید + دستور پخت
(last modified Sun, 30 Mar 2025 12:30:58 GMT )
فروردین ۱۰, ۱۴۰۴ ۱۶:۰۰ Asia/Tehran
  • آش ترخینه
    آش ترخینه

پارس تودی- آش ترخینه، غذایی است که از دل فرهنگ اصیل ایران برخاسته و با مواد اولیه طبیعی و سرشار از خاصیت تهیه می‌شود. 

آش ترخینه یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که ریشه در مناطق غربی ایران، به ویژه استان‌های ایلام، کرمانشاه، لرستان و همدان دارد. این مناطق به دلیل موقعیت جغرافیایی و آب و هوای کوهستانی، ترخینه را به عنوان یک ماده‌ی غذایی اصلی در فصل‌های سرد سال می‌پزند. به گزارش پارس تودی، این آش در شهرهای مختلف، دستور طبخ متفاوتی دارد که در تمام این دستورها به طور مشترک از ترخینه استفاده می‌شود. آش ترخینه که قدمتی طولانی در بین غذاهای ایرانی دارد، در کشورهایی همچون عراق، ترکیه، سوریه، ارمنستان، یونان، قبرس، آلبانی، بلغارستان و مصر نیز طرفداران فراوانی دارد. 
 

خواص آش ترخینه

آش ترخینه برای درمان سرماخوردگی معجزه می کند. این آش سرشار از ویتامین دی، کلسیم، منیزیم و انواع دیگری از مواد مغذی است و به همین دلیل وعده غذایی کامل و مقوی به حساب می‌آید. آش ترخینه برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مناسب است. علاوه بر آن خون‌ساز بوده و برای زنان باردار و شیرده هم بسیار مفید است. 

 

ترخینه چیست؟

ترخینه یک ماده غذایی سنتی و خاص است که از مخلوط کردن غلات (عمدتا گندم یا جو) با دوغ یا ماست ترش تهیه می‌شود و پس از تخمیر به صورت خمیر در می‌آید و سپس در قطعات کوچک خشک می‌شود که ماده اصلی آش ترخینه است. سبزی آش، پیاز و حبوبات شامل عدس، نخود و لوبیا از دیگر مواد لازم برای تهیه این آش است. 
 

مراحل تهیه آش ترخینه 

ترخینه را به مدت یک ساعت در آب خیس کنید تا نرم شود. پیازها را خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شود. سبزی‌های آش شامل تره، جعفری و گشنیز را خرد کنید. حبوبات را هم از قبل بپزید تا خوب نرم شوند.

در یک قابلمه بزرگ حبوبات پخته شده را به پیاز اضافه کنید و به مدت چند دقیقه تفت دهید تا عطر آن‌ها آزاد شود. بعد از تفت دادن حبوبات حدود ۵ تا ۶ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و بگذارید تا به جوش بیاید. پس از به جوش آمدن آب، ترخینه خیس‌خورده را به آرامی به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید تا ترخینه‌ها در آب حل شوند. وقتی که ترخینه‌ها به خوبی در آب حل شدند، سبزی‌های خرد شده را به آش اضافه کنید و بگذارید تا با حرارت ملایم برای حدود ٣٠ تا ۴٠ دقیقه بپزد. در مرحله‌ی پایانی، نمک و فلفل و زردچوبه را به آش اضافه کنید و بگذارید به مدت نیم ساعت دیگر بجوشد. آش ترخینه آماده است.

ms/mmr