از سعدی تا خیام؛ علاقه عراقی‌ها به شاعران ایرانی+ معرفی
(last modified Mon, 12 May 2025 07:26:35 GMT )
اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۴ ۱۰:۵۶ Asia/Tehran
  • نگاره ای از سعدی شاعر ایرانی و آرامگاه او
    نگاره ای از سعدی شاعر ایرانی و آرامگاه او

پارس تودی- رئیس نمایشگاه کتاب بغداد از علاقه زیاد عراقی‌ها به شاعران و نویسندگان ایرانی خبر داد.

«عبدالوهاب الراضی»، رئیس اتحادیه ناشران عراق و رئیس نمایشگاه کتاب بغداد با بیان اینکه شاعران و نویسندگان ایرانی بسیاری در عراق شناخته‌شده هستند، گفت: مردم عراق، "سعدی" شاعر بزرگ ایرانی و رباعیات "خیام" را خیلی می‌پسندند. به گزارش پارس تودی به نقل از ایسنا، «الراضی»، روز یکشنبه در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران درباره اینکه بیشتر چه کتاب‌هایی از ایران به عراق می‌رود، خاطرنشان کرد: کتاب‌های مختلفی به عراق می‌آید از جمله کتاب‌های تاریخی، دینی و معارف. 

رئیس نمایشگاه کتاب بغداد با بیان اینکه برای چندمین بار است که در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور دارد افزود: "نمایشگاه کتاب تهران نسبت به نمایشگاه کتاب بغداد، خیلی بزرگتر است. نمایشگاه کتاب تهران دولتی است و دولت امور آن را تنظیم می‌کند؛ اما نمایشگاه بغداد خصوصی است و فضای کوچک‍تری برای انجام کارها داریم."

وی درباره اینکه آیا تصمیم دارند تا ادبیات معاصر ایران (چه داستان و چه شعر) را به زبان عربی در عراق ترجمه کنند، نیز اظهار کرد: طی حضورمان در نمایشگاه کتاب تهران می‌خواهیم قراردادهایی را امضا کنیم و کتاب‌هایی را به عربی ترجمه کرده و با ناشران همکاری بیشتری داشته باشیم.

**

ابومحمد مشرف‌الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف، متخلص به "سعدی"، شاعر و نویسنده نامدار ایرانی در قرن هفتم هجری قمری بود. از القاب ویژه این شاعر بزرگ ایرانی می‌توان «استاد سخن»، «پادشاه سخن» و «شیخ اجل» را برشمرد. زیبایی کلام و شیوایی او در نظم و نثر شهرت جهانی داشته و زبانزد همگان است. غزل‌سرایی سعدی در مورد اخلاق و عرفان، بسیار زیبا و جذاب است. همه آثار سعدی که شامل شعر و نثر می‌شود، در کتابی به نام کلیات سعدی جمع‌آوری شده است؛ اما در این میان دو اثر او به نام‌های بوستان و گلستان در دو کتاب مستقل آمده‌اند. «بوستان» به نظم و «گلستان» به نظم و نثر مسجع تالیف شده‌اند.

بوستان سعدی یا سعدی‌نامه، من‌باب سفرها و حکایاتی است که در قالب شعر مثنوی و در حدود ۴۰۰۰ بیت شعر به رشته تحریر درآمده است.

در این اثر فاخر، به نقل‌قول، ضرب‌المثل و داستان‌های بسیاری برخورد می‌کنیم که ماهیتی حماسی داشته و به مسائل مختلفی پیرامون پرورش روح و عرفان می‌پردازند. از جمله ویژگی‌های اخلاقی مثبتی که در این کتاب به آن‌ها پرداخته‌شده است، می‌توان به مواردی همچون تن دادن به خواست خداوند، اعتدال ورزی، پرورش اخلاق، عشق و مهرورزی، احسان به دیگران، شکرگزاری و قناعت و همچنین تواضع و فروتنی اشاره کرد.

 

این اثر فاخر ده باب دارد که عبارتند از:

باب اول: در عدل و تدبیر و رأی

باب دوم: در احسان

باب سوم: در عشق و مستی و شور

باب چهارم: در تواضع

باب پنجم: در رضا

باب ششم: در قناعت

باب هفتم: در عالم تربیت

باب هشتم: در شکر بر عافیت

باب نهم: در توبه و راه صواب

باب دهم: در مناجات و ختم کتاب

 

"گلستان" سعدی هم که به باور بسیاری، تأثیرگذارترین کتابِ نثر در ادبیات فارسی‌است در هشت باب نوشته شده است. بیشترِ نوشته‌های آن کوتاه و به شیوهٔ داستان‌ها و پندهای اخلاقی است.

 

باب اول: در سیرت پادشاهان

باب دوم: در اخلاق درویشان

باب سوم: در فضیلت قناعت

باب چهارم: در فواید خاموشى

باب پنجم: در عشق و جوانى

باب ششم: در ضعف و پیرى

باب هفتم: در تاثیر تربیت

باب هشتم: در آداب صحبت

 

حکیم ابوالفتح عمربن ابراهیم الخیامی مشهور به "خیام" نیز فیلسوف، ریاضیدان، منجم و شاعر ایرانی در سال ۴۳۹ هجری قمری در نیشابور زاده شد. خیام دارای هوشی فوق العاده، حافظه‌ای نیرومند و قوی بود و علاوه بر ادبیات، در ریاضی، نجوم، فلسفه، دین، تاریخ، گاه شماری و موسیقی نیز دانش فراوانی داشت. مقام و شهرت بسیار خیام در زمان خود سبب شد معاصران او همه وی را با لقب‌های بزرگی مانند امام، فیلسوف و حجة الحق بستایند. رباعیات او شهرت جهانی دارد.

MMA