کشور گل و گلاب/ نگاهی به گلاب‌گیری در ایران
(last modified Sun, 26 May 2024 05:47:27 GMT )
خرداد ۰۶, ۱۴۰۳ ۰۹:۱۷ Asia/Tehran
  • ایران؛ کشور گل و گلاب گیری
    ایران؛ کشور گل و گلاب گیری

پارس تودی- مراسم گلاب گیری ریشه در آیین و فرهنگ ایرانی دارد و هر سال باشکوه‌تر از سال قبل در 14 استان  ایران که مرکز پرورش گل محمدی هستند، برگزار می‌شود به طوری که مراسم گل چینی و گلاب گیری کاشان و میمند استان فارس به یکی از مهمترین جاذبه‌های گردشگری ایران در فصل بهار تبدیل شده است.

این مراسم به صورت عمده از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد (بر اساس شرایط آب و هوایی و اقلیمی) برگزار می‌شود و هزاران گردشگر از داخل ایران و خارج، آن را به نظاره می‌نشینند.

تصویری از چیدن گل‌های محمدی توسط یک بانوی ایرانی

 

گل محمدی (Persian Rose) از جمله گل‌هایی است که نامش با ایران گره خورده است. قرن‌ها است که گل محمدی در ایران کاشته می‌شود و رنگ صورتی آن به ویژه در اردیبهشت ماه دشت‌ها و گلخانه‌ها را رنگین می‌کند.

گل محمدی (Persian Rose)

 

امروزه شهر کاشان قطب گلاب‌گیری جهان است و دو منطقه قمصر و نیاسر در کاشان بیشترین کارگاه‌های گلاب‌گیری را در خود جای داده‌اند. تنها در بخش‌های قمصر، نیاسر، جوشقان و برزک در شهرستان کاشان مجموعاً بیشتر از 15 هزار تن گلاب سنگین تولید می‌شود و حجم زیادی از این تولیدات به کشورهای دیگر صادر می شود.

 

تصویری  از جمع آوری گل‌های محمدی جهت گلاب گیری

 

با رویش گل‌های محمدی زنان و مردان اهل روستاهای شهرستان کاشان و میمند استان فارس به باغ ها و کشتزارها رفته و گل‌ها را می چینند.اغلب گل‌چینی، اوایل صبح و قبل از گرم شدن هوا انجام می‌شود.

تصویری  از مراسم گل‌چینی در ایران

 

در حین گل‌چینی، صدها تاج گل درست می‌شود و کودکان خندان آن را بر سر می‌گذارند.

کودکی خندان با تاجی از گل محمدی

 

در برخی روستاهای ایران درفصل گل‌چینی، گل‌های محمدی را بر سر تازه عروس ریخته و برایش خوشبختی آرزو می‌کنند.

تصویری از رسم ریختن گل محمدی بر سر تازه عروس

 

گل‌غلتان یکی دیگر از آیین‌هایی است که حین گل‌چینی برگزار می‌شود.

تصویری از آیین گل‌غلتان

 

در آیین گل غلتان، کودک معمولا زیر یک سال را در انبوهی از گل خوابانده و برایش زندگی خوب و آرام آرزو می‌کنند.

 

گل‌چینی فرصتی برای عشق ورزی؛ زن و مرد، پیر و جوان نمی‌شناسد.

گل هدیه‌ای زیبا برای ابراز محبت

 

پس از گل چینی، گل‌ها در سبدها یا گونی‌های بزرگ جمع‌ آوری می‌شوند.

تصویری از جمع آوری گل های محمدی در سبدها

 

گل‌های چیده شده پاک می‌شوند تا گلاب مرغوبتری حاصل شود.

 

گل‌های محمدی در دیگ‌های بزرگ مسی ریخته می‌شوند تا با عمل تقطیر تبدیل به گلاب ناب ایرانی شوند.

تصویری از ریختن گل‌های محمدی در دیگ‌های مسی جهت گلاب‌گیری

 

برای گلاب‌گیری به روش سنتی ابتدا دیگ مسی را روی حرارت قرار می‌دهند و تقریباً 30 کیلوگرم از گل‌های محمدی چیده شده را در داخل هر دیگ می‌ریزند و 80 لیتر آب به آن اضافه می‌کنند. بر روی آن درپوش مسی می‌گذارند و وزنه‌ای هم با هدف کنترل فشار به وجود آمده از بخار بر روی آن قرار می‌دهند و در نهایت با استفاده از مقداری پوشاننده مخصوص که معمولاً مخلوطی از تفاله گل و آرد نان است فاصله بین دیگ و درپوش مسی را پر می‌کنند.

تصویری از فرایند گلاب‌گیری

 

و حاصل؛ گلاب ناب ایرانی است.

 

عبارات کلیدی: ایران چه جاذبه‌های گردشگری دارد؟ مکان‌های دیدنی ایران، گلاب گیری چیست؟ گلاب چگونه تهیه می‌شود؟ امنیت گردشگران در ایران

AD/MRT/MMA