از تک تیرانداز خط‌ شکن تا موشک‌های خیبرشکن؛ سردار حاجی‌زاده که بود؟
(last modified Sun, 29 Jun 2025 07:10:42 GMT )
تیر ۰۸, ۱۴۰۴ ۱۰:۴۰ Asia/Tehran
  • از تک تیرانداز خط‌ شکن تا موشک‌های خیبرشکن؛ سردار حاجی‌زاده که بود؟
    از تک تیرانداز خط‌ شکن تا موشک‌های خیبرشکن؛ سردار حاجی‌زاده که بود؟

پارس‌تودی- سردار سرلشکر شهید «امیرعلی حاجی‌زاده» از چهره‌های برجسته و اثرگذار نظامی جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رفت که نقش انکارناپذیری در تقویت توان دفاعی این کشور در عرصۀ موشکی و هوافضا ایفا کرد.

سردار امیرعلی حاجی‌زاده ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ در حمله رژیم صهیونیستی به برخی تأسیسات نظامی، هسته‌ای و منازل مسکونی ایران به شهادت رسید. در این مطلب از پارس‌تودی نگاهی به زندگی‌نامه سردار حاجی‌زاده انداخته شده است.

سردار حاجی زاده و سردار شهید باقری در بازدید از یکی از شهرهای موشکی ایران

 

تولد

امیرعلی حاجی‌زاده در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۴۰ هجری شمسی در تهران به دنیا آمد. خانوادۀ او اصالتاً اهل خرمدشت استان قزوین ایران بودند. پدرش به شغل ابزارفروشی و تعمیر ابزارآلات صنعتی مشغول بود و مادرش هم خانه‌دار بود. حاجی‌زاده متاهل و دارای سه فرزند بود.

 

سردار حاجی‌زاده در کنار سردار شهید سلامی

 

 

تحصیلات و حضور در دفاع مقدس

حاجی‌زاده در حوزه‌ای مرتبط با مدیریت نظامی یا هوا فضا تحصیل کرده است. در سال ۱۳۵۹ با شروع جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران او در حالی که تنها ۱۹ سال داشت، بلافاصله در قالب نیروهای داوطلب بسیج و سپاه راهی جبهه‌های نبرد شد. در همان ماه‌های آغازین جنگ، با وجود اینکه آموزش‌های کلاسیک نظامی محدودی دیده بود، به‌واسطه‌ی هوش میدانی، تسلط به امور فنی ساده و توانایی بالا در کار تیمی، به‌عنوان فرماندۀ دسته منصوب شد. مسئولیت او در این مرحله، هماهنگی گروه‌های مقاومت محلی، پشتیبانی لجستیکی خط مقدم و بعضاً هدایت گشتی‌های شناسایی در شب بود. امیرعلی حاجی‌زاده در طول جنگ تحمیلی در نقش یک تک‌تیرانداز خط شکن سپاه پاسداران در برخی از مهم‌ترین عملیات‌های دفاع مقدس حضور فعال داشت.

 

سردار حاجی‌زاده نفر اول از سمت چپ؛ شهید تهرانی مقدم نفر سوم از سمت چپ

 

 

شاگرد پدر موشکی ایران

پس از پایان جنگ تحمیلی، امیرعلی حاجی‌زاده مسیر تخصصی‌تری را در پیش گرفت و وارد بخش هوافضای سپاه پاسداران شد. او در حوزۀ موشکی فعالیت خود را آغاز کرد و به عنوان شاگرد برجستۀ شهید حسن تهرانی‌مقدم، پدر برنامۀ موشکی ایران، سال‌ها در مراکز حساس و استراتژیک موشکی این کشور نقش‌آفرینی کرد.

 

سردار حاجی زاده

 

مسئولیت‌ها و دستاوردها

حاجی‌زاده مسئولیت‌های گوناگونی را در ساختار سپاه پاسداران بر عهده داشت که شامل مسئول عملیات در فرماندهی موشکی سپاه، فرمانده مهندسی رزمی نیروی هوایی سپاه، فرمانده پدافند هوایی سپاه پاسداران، بنیان‌گذار فرماندهی موشکی سپاه در پایگاه شهید منتظری و نخستین فرمانده نیروی هوافضای سپاه بود. او در طول دوران فرماندهی خود در نیروی هوافضای سپاه نقش مهمی در توسعه توان دفاعی و نظامی ایران داشته است. فرماندهی حمله به مرکز فرماندهی گروه تروریستی داعش در دیرالزور پس از وقوع عملیات تروریستی در ایران، فرماندهی حمله به پایگاه عین الاسد آمریکا در عراق در پاسخ به ترور سردار قاسم سلیمانی، پرتاب نخستین ماهوارۀ نظامی جمهوری اسلامی ایران با نام «نور-۱»، فرماندهی حمله موشکی به اراضی اشغالی در جریان عملیات‌های وعده صادق ۱ و وعده صادق ۲، توسعه و رونمایی موشک‌های هایپرسونیک فتاح و فتاح ۲، ارتقای سامانه‌های پدافندی و توسعه عرصه جنگ الکترونیک و سایبری، توسعه ناوگان پهپادی و فناوری تسلیح پهپادهای رزمی، برخی از اقدامات و دستاوردهای او است.

 

سردار سردار حاجی‌زاده در کنار سردار شهید سلیمانی

 

دریافت نشان فتح

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فرمانده کل قوا در مهر ۱۴۰۳ طی مراسمی به سردار امیرعلی حاجی‌‌‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «نشان فتح» اعطا کردند. اعطای این نشان به دلیل عملیات درخشان «وعده صادق» انجام شد.

 

دریافت نشان فتح از سوی رهبر انقلاب

 

شهادت

سحرگاهِ ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، سردار حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حمله رژیم صهیونیستی به ایران اسلامی به شهادت رسید و پیکرش در بهشت زهرا تهران به خاک سپرده شد.

mrt