ایران اینگونه با دانش بومی از اختلال جهانی سایبری مصون ماند
پارستودی- اختلال گسترده سايبری در جهان، مشكلات فراوانی را در فرودگاهها، بيمارستانها و بانكهای کشورهای مختلف ايجاد كرده است اما برخلاف تمام دنيا، اين اختلال تاثيری روی كاركرد شبكه ايران نداشت.
از ساعات ابتدايی روز 19 ژوئیه بسیاری از بانکها، فرودگاهها، بورسها، رسانهها و خطوط هوایی در کشورهای دنیا با قطعی مواجه شدهاند. از اختلال برخی سرویسهای مایکروسافت، بهعنوان دلیل این قطعی یاد شده است. به گزارش پارستودی، شركت سيريوم كه پروازهاي هوايي جهان را بررسي ميكند اعلام کرد، روز جمعه(19 ژوئیه) حدود ۱۱ هزار پرواز تجاري در سراسر جهان برنامهريزی شده بود كه 2200 پرواز لغو شده است.
در همین زمینه، «ايلان ماسك» مالك تسلا و شبكه اجتماعی ايكس(توئیتر سابق)، اختلال در سيستمهای كامپيوتری جهان را به عنوان "بزرگترين شكست فناوري اطلاعات تاكنون" ناميد.
Pasha X Max کاربر شبکه اجتماعی ایکس نیز با انتقاد از شکنندگی سیستمهای فناوری اطلاعات متصل به هم در جهان نوشت:
«قطع مایکروسافت باعث اختلال جهانی میشود. پروازها متوقف شدند، کانالهای تلویزیونی و بانکها تحت تأثیر قرار گرفتند. رایانههای شخصی دارای ویندوز خاموش میشوند. این شکنندگی سیستمهای فناوری اطلاعات متصل به هم را نشان میدهد. ما به زیرساختهای قویتر و برنامههای اضطراری بهتر نیاز داریم».
ایران اما مصون ماند
پس از اختلال جهانی سایبری، مرکز ملی فضای مجازی ایران در اطلاعیهای اعلام کرد: با وجود بروز اختلال گسترده در سامانههای رایانهای بسیاری از کشورها، تاکنون هیچ آسیب و اختلالی در ارائه خدمات به مردم ایران گزارش نشده است. زیرا ایران از سالها پیش به دلیل تحریمها از دریافت این خدمات منع بوده و از همان سالها با ابتکار عمل جوانان و نخبگان، سرویسهای جایگزین بومی، طراحی و عملیاتی شده است.
«امیر محمدزاده لاجوردی» معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران نیز در اینباره گفت: اختلال جهانی کامپیوتری و ناشی از مشکل فنی سیستمهای مایکروسافت، تاثیری بر ایران نداشته و تاکنون اختلالی در سرویس های فناوری اطلاعات رخ نداده است.
در همین زمینه، «سعید چلندری» مدیرعامل شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) ایران گفت: فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) تهران، به دلیل استفاده از نرمافزار دانشبنیان ایرانی، از اختلال پیشآمده در فرودگاههای جهان به دلیل مشکلات مایکروسافت، مصون ماند.
چلندری افزود: سیستمهای نرم افزار فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) تهران قبلا از طریق یک شرکت فرانسوی پشتیبانی میشد که باید مرتب توسط آن شرکت پشتیبانی و حمایت میشد، در این راستا برنامهریزی شد تا سیستم ایرانی با یک گروه دانش بنیان داخلی تهیه شود که 1.5 سال قبل با حضور وزیر راه و شهرسازی ایران راهاندازی و بهرهبرداری شد، از آن زمان سیستمهای فرودگاه با این نرم افزار داخلی کار میکند و مشکلی ندارد.
چلندری در مورد سایر فرودگاههای ایران نیز گفت: 80 درصد پروازهای خارجی از فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) تهران صورت میگیرد و فرودگاههای مشهد و شیراز ایران هم بخشی از پروازهای خارجی را ارائه و پشتیبانی میکنند که مشکلی ندارند.
در اینباره «پارسا» کاربر شبکه اجتماعی ایکس نیز با تمجید از عملکرد نرم افزارهای ایرانی به دلیل مصون ماندن از اختلالات جهانی سایبری نوشت:
«نرم افزار ایرانی فرودگاه امام خمینی (ره) را از اختلال جهانی مصون کرد».
تبدیل تحریم به فرصتی برای پیشرفت
گفتنی است، اعمال تحریمهای گسترده غرب علیه ایران، نخست با اهداف سیاسی و اقتصادی انجام شد ولی در ادامه به نظر رسید که با هدف مختل کردن فعالیتهای روزمره ایرانیان اعمال شده است. شاید آن روزی که غربیها علیه ایران مستقل، تحریم اعمال میکردند، فکر نمیکردند ایران بتواند با دانش بومی خود این تهدیدها را به فرصت تبدیل کند.
«خانم فردوس» کاربر شبکه اجتماعی ایکس در پستی با ابراز خرسندی از خودکفایی ایران و خنثی شدن تحریمهای غرب نوشت:
«مایکروسافت دچار اختلال جهانی شده، اکثر سیستم های رسانهای ،حمل و نقل ، فروشگاهی، بهداشت درمان در دنیا دچار مشکل شده، اما فقط ایران روسیه و کره شمالی مشکلی ندارند! چون بخاطر تحریم های ظالمانه خیلی وقت است مستقل و خودکفا شدند و شریانهای حیاتی خود را از دست غرب خارج کردن. عدو شود سبب خیر».
«بهروز شجاعی» فعال رسانهای و کاربر شبکه اجتماعی ایکس هم به اثر معکوس تحریمهای غرب علیه ایران اشاره کرد و نوشت:
«حالا فهمیدید تحریم چه خوبه؟ در اختلال جهانی مایکروسافت ایران کاملا در امن و امان است».
در نهایت میتوان گفت، هر روز که از زمان اعمال تحریم غرب علیه ایران میگذرد، عدم وابستگی به غرب و خودکفایی، بیشتر اثر خود را نشان میدهد. یکی از مصادیق عدم وابستگی به غرب، تکیه بر دانش بومی و استفاده از نرم افزارهای ایرانی بود که در موضوع اختلال جهانی سایبری به خوبی نمایان شد.
لازم به ذکر است، ایران توانمندیهای خود در حوزه ارائه خدمات فناورانه را انحصاری نکرده و به انتقال تجربیات خود پیش از این اقدام کرده است.
عبارات کلیدی: اختلال جهانی سایبری، اختلال مایکروسافت، تحریمهای آمریکا علیه ایران، نرم افرازهای ایرانی، پیشرفتهای علمی ایران.