عبور ۲۰ میلیون تن کالا؛ جذابیت روزافزون ایران در حوزه ترانزیت
-
عبور ۲۰ میلیون تن کالا؛ علت اهمیت روزافزون ایران در حوزه ترانزیت چیست؟
پارس تودی- ترانزیت خارجی ایران در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۳ به ۲۰.۳ میلیون تن رسید.
براساس گزارش گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم ترانزیت خارجی ایران در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۳ به ۲۰.۳ میلیون تن رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۲۶ درصدی داشته است. به گزارش پارس تودی، «فرود عسگری» رئیس کل گمرک ایران عنوان کرد که بیشترین میزان ترانزیت خارجی ایران در مدت یادشده به ترتیب از مبدا گمرکات منطقه ویژه شهید رجایی (جنوب ایران) با ۵.۳ میلیون تن، پرویزخان (غرب ایران) با ۴.۶ میلیون تن و باشماق (غرب ایران) با ۲.۷ میلیون تن انجام گرفته است.
چند روز پیش نیز «جبارعلی ذاکری» معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران عنوان کرده بود که ترانزیت ریلی ایران، در ۶ ماه دوم سال جاری نسبت ۶ ماهه نخست، ۵۰ درصد پیشرفت کرده است که بدین ترتیب رکورد ۱.۹ میلیون تنی خود را شکسته است.
فرزانه صادق، وزیر راهوشهرسازی جمهوری اسلامی ایران چند ماه پیش در دیدار با دبیرکل "ایرو" عنوان کرده بود که در سال ۱۴۰۳، ترانزیت ایران به باشگاه ۲۰ میلیون تنیها میپیوندد.
گفتنی است براساس بررسی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ایران، استعدادهای ترانزیتی ایران ۸۰ میلیون تن در سال است که در صورت فعالسازی میتواند درآمد سالیانه بیش از ۸ میلیارد دلاری را عاید جمهوری اسلامی ایران کند.
مزیت جمهوری اسلامی ایران این است که با فعال شدن کریدور شرق به غرب یا همان راه ابریشم قدیم با بیش از ۲ هزار سال قدمت از چند مرز امکان انتقال کالا از چین را دارد. ایران پنج مسیر ترانزیتی برای اتصال چین به اروپا دارد که از این میان سه مرز فعال آن ریلی است و چین میتواند از طریق آن صادرات به اروپا داشته باشد.
همچنین چین می تواند برای دستیابی به بازار هند و البته روسیه از کریدور شمال – جنوب استفاده کند. بنابراین جمهوری اسلامی ایران به معنای واقعی چهارراه ترانزیتی بین المللی است و به هر میزان که کشورهای صادر کننده کالا بتوانند از این مزیتهای ریلی، جاده و حتی دریایی ایران استفاده کنند خواهند توانست در رقابت با رقبای جهانی خود بسیار پیش باشند زیرا در حال حاضر راه های مواصلاتی و کریدوری مجددا جای خود را در تجارت جهانی باز کردهاند.
MMA