تلاوت قرآن از نظر روانشناسی چه تاثیری دارد؟
پارستودی- یک کارشناس خانواده درباره تاثیر تلاوت قرآن از نظر روانشناسی گفت: مطالعه متن آیات قرآن و عمیق شدن در آن، دل را آرام میکند و یک نوع درس خودشناسی به انسان میآموزد؛ به گونهای که با تواناییها و ضعفهای خود آشنا میشود.
به گزارش پارستودی به نقل از ایرنا، حسین علیزاده کوزهکنان کارشناس خانواده درباره تاثیر تلاوت قرآن از نظر روانشناسی بر روح و روان انسان گفت: قرآن به معنادرمانی اشاره خاصی دارد و با تلاوت آیات به مفاهیم کلام الهی پی ببریم. مثلا همه کارهای خود را معنی بدهیم که برای رضا خدا باشد؛ در آن صورت چه شکست بخوریم و چه پیروز شویم، موفق هستیم. چون مشتری ما خود خداوند است.
علیزاده افزود: مطالعه متن آیات قرآن و عمیق شدن در آن دلها را آرام می کند و بدن و روح را در مسیر همان متن قرار میدهد. زبان، کنترل می شود، چشم در مسیر درست نگاه میکند؛ دست، پاک میماند و پای انسان در صراط مستقیم و حق حرکت میکنند و نتیجه این فرایند تربیت یک انسان مومن و صالح خواهد بود.
ایجاد شادی و شعف
این کارشناس خانواده درباره آثار روانی قرآن گفت: از آنجا که آیات قرآن سخن خداست و برای هدایت انسان و تعالی روح نازل شده، محتوای آیات به گونهای است که با ویژگیهای روانی و شخصیتی انسان سازگاری دارد؛ حتی وقتی افراد غیرمسلمان آیات الهی را میشنوند و بر روی آن می اندیشند، اینگونه میگویند که این سخنان برای آنها یک نوع امید، شعف و شادی می آورد و گویا از گمشدههای آنها سخن میگوید.
دوستی دوطرفه
علیزاده افزود: از رسول خدا (ص) و ائمه (ع) نقل شده که حتی نگاه کردن به آیات قرآن، دل آدمی را آرام میکند و صفای درونی بوجود میآورد، بنابر این هر کسی قرآن را دوست داشته باشد، قرآن نیز او را دوست خواهد داشت، در واقع ارتباط با قرآن، ارتباط با خوبیهاست، چون خداوند، خوبی ها و آن چه که انسان را به سعادت میرساند، در قرآن ذکر کرده است و کسی که با خوبیها ارتباط دارد، خوب میماند.
درس خودشناسی
نویسنده کتاب رفتارهای عزت آفرین در تربیت و تحصیل فرزندان ادامه داد: خدا در قرآن ویژگیهای روانی، شخصیتی، جسمانی، رفتاری و ایمانی افراد را مورد بررسی قرار داده است. پس کسی که آیات قرآن را تلاوت میکند و درباره معانی آنها تدبر و تامل میکند، یک نوع درس خودشناسی میآموزد و با تواناییها و ضعفهای خود آشنا میشود.
حسین علیزاده کوزهکنان، کارشناس مسائل خانواده افزود: ارتباط با قرآن باعث میشود تا خواننده آیات الهی با واژههای قرآنی آشنا شود و به مرور، کلام و گفتار او قرآنی میشود. آشنایی با واژههای قرآنی ذهن و اعضای انسان را به همان سو میبرد و انسان به مرور رفتارهای قرآنی پیدا میکند.
پشتوانه محکم روانی
علیزاده تصریح کرد: یکی از آثار مهم روانی قرآن این است که پیوسته انسان ها را به سوی کارهای خوب فرا میخواند و تاکید میکند که پیروزی با خوبان است و اجر و پادش کسی هرگز ضایع نخواهد شد و این بشارت برای انسانها یک پشتوانه محکم روانی است تا به کارهای خوب خود ادامه دهند.
تعادل در رفتار
این کارشناس خانواده اظهار داشت: بررسیها نشان میدهد ارتباط با آیات و تلاوت کلام الهی بارقه ای از معنویت، ادب، آرامش و رفتار سالم در انسان بوجود میآورد و فرد، خود را در محضر کتاب خدا میبیند و از انجام گناه، شرم و حیا میکند، تلاوت آیات الهی به ویژه با درک معانی آن، پرخاشگری را کاهش میدهد؛ رفتارها را متعادل میکند و امید به یاری خداوند را در انسان تقویت میکند.
جلوگیری از یاس و ناامیدی
نویسنده کتاب نوشتههای تربیتی افزود: بسیاری از بیماریهای روانی خفیف، حسادت، کبر، مقایسه خود با دیگران و یاس و ناامیدی با تلاوت آیات قرآن و دریافت اخلاق قرآنی از بین می رود و شخص از نظر روانی و رفتاری آرام میشود.
شکلیابی یک شخصیت سالم
وی اضافه کرد: آشنایی با سنتهای الهی و این که حق همیشه پیروز است و باطل از بین رفتنی است، آثار مهم روانی در انسانها دارد، یک انسان مومن همیشه خدا را پشتوانه خود میداند و ایمان دارد که خدا با اوست و از این اعتقاد که از متن آیات قرآن به دست آمده، باعث شکلیابی یک شخصیت سالم، عزتمند، امیدوار و صبور در برابر مشکلات میشود.
ایجاد عملگرایی
مدرس آموزش خانواده گفت: آیات قرآن بر عملگرا بودن انسان تاکید می کند، چون ایمان آوردن فقط کافی نیست، برای این که یک عقیده به عمل تبدیل شود، نیازمند عمل صالح است و اکنون روان شناسان یکی از راههای درمان اضطرابها و افسردگیها را انجام کارهای خوب میدانند.
AM/HK