از سلاح جدید ایران در نبرد با سرطان تا رشد صادرات محصولات نانو
(last modified Thu, 27 Mar 2025 07:54:35 GMT )
فروردین ۰۷, ۱۴۰۴ ۱۱:۲۴ Asia/Tehran
  • از سلاح جدید ایران در نبرد با سرطان تا رشد صادرات محصولات نانو

پارس تودی- محصولات نانویی ایران در سال گذشته به ۵۰ کشور صادر شد که ۴۰ درصد آن مربوط به ۵ کشور عراق، سوریه، هند، چین و ترکیه بوده است.

افزایش رقابت‌پذیری محصولات ایرانی با نانوپوشش‌های پیشرفته، «شتاب‌دهنده حلقوی ذرات» سلاح جدید ایران در نبرد با سرطان، رشد صادرات محصولات نانوی ساخت ایران، تولید نانوالیاف از گلوتن گندم برای رساندن داروی سرطان، آخرین اخبار حوزه نانوفناوری ایران هستند که در این بسته خبری پارس تودی آمده است:

 

افزایش رقابت‌پذیری محصولات ایرانی با نانوپوشش‌های پیشرفته

از سال‌ ۲۰۱۰ به این سو، توسعه صنعت نانوپوشش در ایران موجب ارائه پوشش‌های متنوع برای محصولات مختلف شد. این فناوری علاوه بر بهبود کیفیت، به کاهش هزینه‌های تولید نیز کمک کرده است. هم‌اکنون در ایران، چندین شرکت در زمینه طراحی و ساخت دستگاه‌های نانوپوشش‌دهی به روش رسوب فیزیکی بخار (PVD) فعالیت می‌کنند. فناوری نانوپوشش، با بهبود کیفیت و دوام محصولات مختلف، نقش مهمی در ارتقای جایگاه کالاهای ایرانی در بازارهای بین‌المللی ایفا کرده است. این پوشش‌ها که روی سطوحی مانند میز و صندلی، شیرآلات و کاشی اعمال می‌شوند، باعث افزایش مقاومت در برابر سایش و خوردگی شده و امکان رقابت مؤثرتر با محصولات خارجی را فراهم می‌کنند.

 

«شتاب‌دهنده حلقوی ذرات» سلاح جدید ایران در نبرد با سرطان

«شتاب‌دهنده حلقوی ذرات» یا سیکلوترون پزشکی، یکی از طرح‌های علمی ایران برای مقابله با سرطان است که طراحی و ساخت آن در آزمایشگاه تحقیقات شتاب‌دهنده‌ها و کاربردهای دانشگاه امیرکبیر تهران در حال انجام است. این شتاب‌دهنده‌ها در بیمارستان‌ها نصب می‌شوند و بیماران مبتلا به تومورها بیشترین بهره را از این دستگاه می‌برند. این دستگاه، تولیدکننده داروهای تشخیص سرطان برای تصویربرداری PET است که یکی از بهترین روش‌های تصویربرداری محسوب می‌شود.

 

رشد صادرات محصولات نانوی ساخت ایران

جدیدترین گزارش پایگاه خبری فناوری نانوی ایران نشان‌دهنده افزایش تدریجی حجم صادرات از ۳۱/۱ میلیون دلار در سال ۲۰۱۵ به ۱۴۵/۱ میلیون دلار در سال ۲۰۲۳ رسیده است. این افزایش در حالی رخ داده که ایران در این سال‌ها با مشکلاتی از جمله تحریم‌های آمریکا مواجه بوده است. شرکت‌های نانویی ایران به تدریج توانسته‌اند محصولات با کیفیت‌تر و مطابق با استانداردهای بین‌المللی تولید کنند و بازارهای صادراتی جدیدی را به دست آورند. صادرات محصولات نانو به کشورهای آسیایی، اروپایی و حتی آفریقایی افزایش یافته است. محصولات نانویی ایران در سال گذشته به ۵۰ کشور صادر شد که ۴۰ درصد این صادرات مربوط به ۵ کشور عراق، سوریه، هند، چین و ترکیه بوده است.

 

تولید نانوالیاف از گلوتن گندم برای رساندن داروی سرطان

گروهی از محققان ایرانی با استفاده از نانوالیاف زیست‌تخریب‌پذیر تهیه شده از گلوتن گندم، راهی نوین برای انتقال داروی ضدسرطان (به ویژه سرطان سینه) و کاهش عوارض شیمی‌درمانی ارائه کردند. نتایج آزمایش‌های این پژوهشگران ایرانی بر روی سلول‌های سرطانی سینه (MCF-۷) نشان داد که نانوالیاف گلوتنی حاوی دوکسوروبیسین تأثیر بسزایی در مهار رشد این سلول‌ها دارد. در واقع، این روش می‌تواند به‌عنوان یک جایگزین کم‌تهاجمی برای دارورسانی مستقیم به بافت سرطانی استفاده شود، بدون اینکه نیاز به تزریق وریدی یا مصرف خوراکی باشد.

mgh/mrt