ایران چگونه دروغ آمریکایی «غیرقابل مذاکره بودن» را شکست؟
(last modified Tue, 22 Apr 2025 07:29:40 GMT )
اردیبهشت ۰۲, ۱۴۰۴ ۱۰:۵۹ Asia/Tehran
  • ایران چگونه دروغ آمریکایی «غیرقابل مذاکره بودن» را شکست؟

پارس‌تودی- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان و رُم نشان‌دهنده اراده جمهوری اسلامی ایران برای تغییر مفاهیم تحمیلی و شکستن تصور غیرقابل مذاکره بودن است.

دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه ۱۹ آوریل  در رُم، پایتخت ایتالیا برگزار شد. «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران، که ریاست هیات ایرانی را بر عهده داشت، پس از این  مذاکرات از پیشرفت در اصول و اهداف یک توافق احتمالی خبر داد و تأکید کرد که برای بسیاری در ایران، برجام دیگر کافی نیست و فقط درس‌های آن باقی مانده است.

«اسماعیل بقائی هامانه» سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز بر مطالبه اصلی ایران، یعنی رفع تحریم‌های غیرقانونی با آثار ملموس اقتصادی، تأکید کرد. این مذاکرات، که با جوی نسبتاً مثبت پیش رفت، قرار است در سطح کارشناسی از فردا چهارشنبه در عمان ادامه یابد.

 

تغییر مفاهیم و پیروزی دیپلماتیک ایران

«فرشید باقریان» کارشناس مسائل بین‌الملل، در تحلیل این مذاکرات معتقد است که ایران با حضور فعال در گفت‌وگوها، روایت آمریکایی مبنی بر غیرقابل مذاکره بودن را باطل کرد. این دستاورد، پیروزی بزرگی برای ایران است، زیرا نشان داد که برخلاف ادعاهای رسانه‌های آمریکا، تهران آماده دیالوگ سازنده است.

باقریان تأکید کرد که برگزاری مذاکرات در کشوری ثالث مانند ایتالیا، ماهیت غیرمستقیم آن‌ها را تأیید می‌کند و شایعات درباره مذاکرات مستقیم بی‌اساس است. این مذاکرات از سطح مقامات ارشد آغاز شد و قرار است در سطح کارشناسی ادامه یابد، که این روند در تاریخ دیپلماسی ایران ثبت خواهد شد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است که اگرچه ممکن است در سطح کارشناسی چالش‌هایی بروز کند، اما اراده طرفین برای ادامه گفت‌وگوها نشان‌دهنده عزم جدی برای دستیابی به نتیجه است. اظهارات مقامات درباره جو مثبت و لحن سازنده مذاکرات نیز بار ارزشی منفی ندارد و نشان‌دهنده تمایل دو طرف به یافتن راه‌حل است.


چشم‌انداز مذاکرات و چالش‌های پیش‌رو

باقریان همچنین به نقش کنشگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای مخالف مذاکرات اشاره کرد که ممکن است با اقدامات رسانه‌ای سعی در اخلال در این فرآیند داشته باشند. با این حال، او خوش‌بین است که مذاکرات به درگیری یا جنگ منجر نخواهد شد.

اظهارات ضدونقیض مقامات اسرائیلی، که از نتایج مذاکرات ابراز سردرگمی کرده‌اند، نشان‌دهنده تأثیر مثبت این گفت‌وگوها بر معادلات منطقه‌ای است.

ایران با این مذاکرات نه‌فقط توانسته روایت‌های منفی ضد خود را خنثی کند، بلکه نشان داده که برخلاف ادعاها، این آمریکا بوده که گاه مذاکرات را طولانی کرده است. ادامه این روند می‌تواند به رفع تحریم‌ها، تقویت فعالیت‌های اقتصادی ایران و ایجاد آرامش منطقه‌ای منجر شود، مشروط بر اینکه چالش‌های کارشناسی با تصمیم‌گیری مقامات ارشد حل‌وفصل شود.
hm