اردیبهشت ۲۱, ۱۴۰۳ ۱۳:۰۳ Asia/Tehran
  • سینای ایران؛ از شکست انحصار ربات جراح آمریکایی تا حضور در بازارهای جهانی
    سینای ایران؛ از شکست انحصار ربات جراح آمریکایی تا حضور در بازارهای جهانی

پارس تودی- سامانه جراحی رباتی «سینا» ساخت ایران، یکی از پیشرفته ترین ربات‌های جراحی در جهان است. این سیستم جراحی رباتیک، در سال 2015 در حاشیه نمایشگاه «اینوتکس» در تهران رونمایی شد.

مهندسان ایرانی با طراحی و ساخت این ربات، در حوزه‌ای از مهندسی پزشکی وارد شدند که جزء بالاترین سطح فناوری‌ها است. تا پیش از ساخت این ربات توسط دانشمندان ایرانی، «داوینچی» ساخت آمریکا، تنها ربات جراح تجاری جهان بود.

نام این ربات، از نام دانشمند و پزشک بزرگ و پرآوازه تاریخ ایران، «بوعلی سینا» گرفته شده است.

عملکرد ربات جراح سینا

سامانه جراحی رباتیک سینا که با همکاری گروه بیومکانیک دانشگاه صنعتی «شریف» و مرکز تحقیقات فناوری‌های بیومدیکال و رباتیک پژوهشکده فناوری‌های نوین پزشکی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران ساخته شده است شامل دو بخش اصلی کنسول جراحی از راه دور و ربات‌های جراح مستقر بر بالین بیمار می‌باشد.

کنسول جراحی شامل مانیتور، دو ربات راهبر و پدال‌های هدایت زیرپایی است که جراح با نشستن در پشت آن تصاویر ارسال شده از ناحیه عمل را مشاهده و ابزارهای جراحی و دوربین تصویر برداری را به‌صورت از راه دور هدایت می‌کند. از سوی دیگر سه ربات پیرو شامل دو ربات حامل ابزار و یک ربات تصویر بردار که در بالین بیمار مستقر شده‌اند اجرای دستورات جراح را برعهده دارند.

تصویری از ربات جراحی ایرانی سینا

 

در طی عمل،  حرکات دستان جراح توسط ربات‌های راهبر دریافت شده و با حذف لرزش‌ها و مقیاس گذاری به ربات‌های پیرو انتقال می یابند تا با دقت بالا، در ناحیه عمل اجرا شوند. ارتباط بین ربات‌های پیرو بر بالین بیمار با ربات‌های راهبر در کنسول جراحی از طریق ساختارهای مخابراتی از راه دور نظیر اینترنت برقرار می شود، لذا عمل جراحی می تواند در دورترین نقاط کشور یا حتی بر روی یک ناو اقیانوس پیما صورت پذیرد.

حضور در بازارهای جهانی

نخستین محموله صادراتی از ربات سینا، مدل فِلِکس است که در سال 2021 به کشور اندونزی صادر شد.

صادرات ربات جراحی سینا به اندونزی درحالی اتفاق افتاد که پیش از این، این کشور ربات جراحی از راه دور آمریکایی داوینچی را خریداری کرده بود.

ربات داوینچی در حال حاضر در اندونزی به دلیل هزینه‌‌ی مصرفی بسیار بالایی که دارد قابل استفاده نیست و برای عمل های جراحی از آن استفاده نمی شود. به همین دلیل است که جراحان اندونزیایی که سابقه جراحی با داوینچی را دارند وقتی ربات سینا را دیدند شگفت زده شدند و از آن استقبال کردند.

تصویری از کار پزشکان اندونزیایی با ربات جراحی سینا

 

بر اساس اعلام «بهرام عین‌اللهی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، اندونزی مایل است بسیاری از بیمارستان‌های درحال تاسیس خود را با امکانات و تجهیزاتی که در جمهوری اسلامی ایران تولید می شود، تجهیز کند.

به لحاظ استقبال بین المللی از این محصول، موفقیت‌های چشم گیری وجود داشته و ارتباطات زیرساختی مناسب برای ورود به بازارهای جهانی ایجاد شده است. از این جمله می‌توان به عقد موافقتنامه تولید مشترک این سامانه با انستیتو تحقیق و توسعه مرکزی روسیه در رباتیک و فناوری‌های سایبرنتیک (RTC) اشاره کرد. بر اساس این موافقتنامه قرار است ربات جراح سینا به صورت نیمه مونتاژ در ایران تولید و به صورت SKD به روسیه صادر و در سنت پترزبورگ مونتاژ شود. شرکت ایرانی- روسی که به این منظور در روسیه تاسیس می‌شود، مسئولیت اخذ مجوزهای لازم، بازاریابی، فروش و خدمات پس از فروش این سیستم در روسیه و حوزه CIS را بر عهده دارد.

در خصوص بازارهای اروپایی نیز پیرو تفاهم نامه با دانشگاه پلی تکنیک فدرال لوزان (EPFL) ارتباطات بسیار مناسبی شکل گرفته و شرکت سینا به عنوان شریک صنعتی دانشگاه مذکور به ثبت رسیده است.

عبارات کلیدی: ربات جراحی ایرانی سینا، بوعلی سینا، ایران و اندونزی، پیشرفت های پزشکی ایران، داروهای ایرانی

کلیدواژه