مذاکرات ایران و آمریکا؛ سه جریان اصلی اخلالگر کدامند؟
(last modified Sun, 04 May 2025 14:51:30 GMT )
اردیبهشت ۱۴, ۱۴۰۴ ۱۸:۲۱ Asia/Tehran
  •  مذاکرات ایران و آمریکا؛ سه جریان اصلی اخلالگر کدامند؟

پارس تودی - از آغاز مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای ایران و آمریکا احتمال هرگونه توقف و اخلال در مسیر پیش‌بینی می‌شد چراکه علاوه بر سابقه بدعهدی و رفتارهای غیرقابل اعتماد آمریکا، جریان‌های قدرتمندی به‌صورت سازمان‌یافته تلاش می‌کنند مانع از دستیابی ایران به یک توافق مطلوب شوند.

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران از ۱۲ آوریل گذشته آغاز شد. دورهای دوم و سوم این مذاکرات نیز روزهای ۱۹ و ۲۶ آوریل برگزار شد. قرار بود روز شنبه سوم مه ۲۰۲۵ چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم میان طرفین برگزار شود، اما «بدر بن حمد آل البوسعیدی» وزیر امورخارجه عمان، اعلام کرد: "دور چهارم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا به دلیل مشکلات لجستیکی به تاریخ دیگری موکول شده است."
در هفته‌های اخیر دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا  که قرار بود در رم برگزار شود، به تأخیر افتاد آنهم  در شرایطی که آمریکا به‌رغم ادعای تمایل به بازگشت به برجام، اقدام به تحریم هفت نهاد ایرانی فعال در حوزه نفت و پتروشیمی کرد.
چنین رفتارهای ضدونقیضی به‌وضوح نشان می‌دهد که نمی‌توان به‌سادگی به حسن‌نیت طرف آمریکایی اعتماد کرد.
در این میان، سه جریان اصلی به‌صورت فعال در حال کارشکنی هستند:
نخست، ائتلاف غیرمنتظره‌ای میان برخی دموکرات‌های آمریکایی و تندروهای دوران ترامپ مانند پمپئو و بولتون است که نمی‌خواهند دستاوردی دیپلماتیک به‌نام دولت رقیب ثبت شود.
دوم، کشورهای اروپایی به‌ویژه فرانسه هستند که با احساس حاشیه‌نشینی، گاه با اظهارنظرهای تند مانند ادعای "نزدیکی ایران به سلاح هسته‌ای" سعی در تخریب فضای مذاکرات دارند.
سوم، رژیم صهیونیستی و شبکه گسترده رسانه‌ای وابسته به آن است که از طریق رسانه‌هایی مانند ایران‌اینترنشنال و چهره‌هایی مانند سلطنت‌طلبان، به‌صورت مداوم در حال دامن‌زدن به جوّ ضد مذاکره هستند.
در چنین شرایطی، تنها راهبرد کارآمد همان است که رهبر انقلاب اسلامی ترسیم کرده‌اند: حرکت هوشمندانه در مذاکرات با حفظ اصول، نداشتن خوش‌بینی افراطی به طرف مقابل، و درعین‌حال تکیه‌بر توانمندی‌های داخلی.

hm