حمله موشکی ایران چه بر سر اقتصاد اسرائیل آورده است؟
https://parstoday.ir/fa/west_of_asia-i15124
پارس‌تودی- گزارش‌های اقتصادی رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که جنگ 12 روزه با ایران برای اقتصاد اسرائیل حدود 12 میلیارد دلار ضرر مستقیم بر اقتصاد این رژیم وارد کرده است.
(last modified 2025-07-01T12:47:56+00:00 )
تیر ۰۹, ۱۴۰۴ ۱۰:۵۱ Asia/Tehran
  • تشدید مشکلات اقتصادی اسرائیل در پی جنگ با ایران
    تشدید مشکلات اقتصادی اسرائیل در پی جنگ با ایران

پارس‌تودی- گزارش‌های اقتصادی رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که جنگ 12 روزه با ایران برای اقتصاد اسرائیل حدود 12 میلیارد دلار ضرر مستقیم بر اقتصاد این رژیم وارد کرده است.

جنگ 12 روزه اسرائیل با ایران نه‌تنها با خسارت‌های امنیتی و سیاسی زیادی برای رژیم‌صهیونیستی همراه بوده است بلکه از نظر اقتصادی نیز ضربه‌های شدیدی به این رژیم وارد آورده‌ است به طوری‌که براساس گزارش‌های منتشر شده حدود 33 هزار ملک تجاری و مسکونی در اثر حملات موشکی ایران تخریب یا آسیب‌ دیده‌اند که تنها هزینه بازسازی این ساختمان‌ها نزدیک به ۶ میلیارد دلار برآورد شده است. به گزارش پارس‌تودی، همچنین بر اساس اعلام وزارت دارایی و دستگاه مالیاتی اسرائیل برای ترمیم زیرساخت‌های هدف قرار گرفته و پرداخت غرامت به کسب‌وکارها، حدود ۱۰ میلیارد شکل (معادل تقریبی ۳ میلیارد دلار آمریکا) مورد نیاز است.

همچنین بازارهای مالی رژیم صهیونیستی در سایه حملات موشکی شدید ایران به‌ویژه حمله به بورس اسرائیل که تقریباً 8 درصد از کل صادرات این رژیم را تشکیل می‌دهد، آسیب جدی دیدند. ضربه به سهام موجب وحشت میان سرمایه‌گذاران در فلسطین‌اشغالی و فروش گسترده سهام‌ها و تسریع روند نزولی بازار شده که ثبات اقتصادی اسرائیل را به‌خطر انداخته است، همچنین رسانه‌های عبری به خسارات میلیارد دلاری گسترده‌ای که در نتیجه حملات موشکی ایران به مؤسسه وایزمن و پالایشگاه حیفا وارد شد، اشاره می‌کنند و تأکید دارند که ابعاد خساراتی که حملات موشکی ایران به اسرائیل وارد ساخته، به‌تدریج آشکار می‌شود.

سرتیپ احتیاط «رام امیناح» رئیس سابق اداره امور اقتصادی ارتش رژیم صهیونیستی در این زمینه گفت: هزینه‌های جنگ با ایران باعث شده است تا بودجه جنگی اسرائیل فراتر از 200 میلیارد شکل شود، چون اسرائیل مجبور شد در این جنگ از موشک‌هایی استفاده کند که قیمت هر یک از آنها بیش از 3 میلیون دلار است.

این درحالی است که شرایط اقتصادی اسرائیل به‌ویژه از زمان جنگ غزه بحرانی است. گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد جنگ غزه موجب کاهش بیش از60 درصدی سرمایه‌گذاری‌های خارجی در سرزمین‌های اشغالی شده است. همچنین ادامه این جنگ موجب تعطیلی بیش از 46 هزار شرکت شده است. همچنین  49 درصد از شرکت‌های فناوری یا استارتاپ سرمایه‌گذاری‌های خود را در اسرائیل لغو کرده‌اند. در چنین وضعیتی «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی اعلام کرد: نتانیاهو افزون بر شکست نظامی، اسرائیل را به سوی شکست اقتصادی بی‌سابقه‌ای سوق می‌دهد.

اکنون پس از 12 روز جنگ با ایران، شرایط وخیم‌تر شده است. اگرچه مقامات اسرائیلی در تلاش هستند تا آمار واقعی از خسارت  این جنگ را منتشر نکنند اما کارشناسان نه تنها زیان مستقیم تقریبی 12 میلیارد دلاری را برآورد کرده‌اند بلکه برخی اقتصاددانان هشدار داده‌اند که اگر جنگ ادامه می‌یافت، اسرائیل ممکن بود با فروپاشی  کامل اقتصادی مواجه شود.

شاخص‌های اقتصادی نشان می‌دهد: کسری بودجه اسرائیل که پیش‌تر در جنگ غزه افزایش یافته بود، اکنون به حدود 6 درصد می‌رسد و هم‌زمان رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی نیز دست‌کم 0.2 درصد کاهش خواهد یافت که منجر به افت درآمدهای مالیاتی خواهد شد. دراین زمینه منبعی در وزارت دارایی اسرائیل به «یدیعوت آحارونوت» گفته است که این رژیم ممکن است برای جبران هزینه‌های جنگ و تأمین نیازهای فوری دفاعی، درخواست کمک مالی یا تضمین وام از آمریکا کند.

«آدام بلومبرگ»، معاون اقتصادی بزرگ‌ترین اتحادیه کارگری اسرائیل، موسوم به هیستادروت، در این زمینه گفت: تعطیلی اقتصادی ناشی از جنگ، روزانه حدود 1.5 میلیارد شکل (294 میلیون دلار) به اقتصاد اسرائیل خسارت وارد کرده و در مجموع بیش از 3.5 میلیارد دلار زیان طی 12 روز به‌بار آورده است.

اکنون بازارها پیش‌بینی می‌کنند کسری بودجه اسرائیل از 6 درصد تولید ناخالص داخلی فراتر رود، در حالی‌که سقف تعیین‌شده توسط وزارت دارایی این رژیم 4.9 درصد بوده است. اسرائیل همچنین میلیاردها دلار دیگر برای دفاع در برابر حملات گسترده موشکی و پهپادی ایران هزینه کرده است. این حملات موجب اختلال در تأمین انرژی و سوخت اسرائیل شده و همچنین ضربه بزرگی به بازارهای سرمایه این کشور وارد کرده است.

از سوی دیگر هزینه‌های اجتماعی جنگ نیز بر ساکنان اسرائیل تاثیر گذاشته است. درواقع افزایش بودجه‌های نظامی رژیم صهیونیستی و ناامنی ناشی از جنگ که سبب شده تا عملا بسیاری از سرمایه گذاران خارجی و کارآفرینان دراسرائیل آن را ترک کنند، این موضوع نه تنها از نظر اقتصادی به این رژیم ضربه زده است بلکه از نظر اجتماعی نیز مهاجرت معکوس که به ویژه طی یکسال گذشته افزایش یافته به دغدغه جدی برای مقامات اسرائیل تبدیل شده است و اکنون با جنگ ایران این مهاجرت‌ها بار دیگر روند صعودی یافته است.

روزنامه «یسرائیل هیوم» در گزارشی در این رابطه اعلام کرد، طی هفته اول جنگ اسرائیل وایران، بیش از 50 هزار صهیونیست موفق شدند از فلسطین اشغالی فرار کنند، که بزرگترین مهاجرت معکوس از زمان جنگ دوم لبنان (جنگ 33 روزه) محسوب می‌شود.

این شرایط باعث تشدید قطب‌بندی‌های سیاسی و اجتماعی در اسرائیل که پیش‌تر با جنگ غزه اتفاق افتاده بود، شده است و نارضایتی‌ها از عملکرد نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل را افزایش داده است.

«فرانچسکو آنجلونی»، هماهنگ‌کننده علمی دیده‌بان مدیترانه در مؤسسه مطالعات سیاسی پیوس در این‌زمینه اظهار داشت: از نظر اقتصادی اسرائیل تحت فشار شدید و مداوم قرار دارد؛ حملات نظامی که تقریباً دو سال است در غزه ادامه دارد، منابع اسرائیل را به‌طرز شدیدی تخلیه کرده است و اکنون جنگ با ایران نه تنها سبب ویرانی گسترده شده است بلکه ناامنی و نارضایتی از عملکرد مقامات رژیم صهیونیستی به ویژه نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را افزایش داده است.

ad