پیروزی دیپلماتیک طالبان؛ شناسایی طالبان از سوی روسیه چه پیامدی دارد؟
-
معاون وزیر خارجه روسیه در حال اعطای اعتبارنامه مولوی گل حسن به عنوان سفیر «امارت اسلامی» افغانستان در مسکو
پارس تودی - روسیه با به رسمیت شناختن حکومت طالبان به عنوان امارت اسلامی افغانستان تاریخ را تکرار کرد؛ با این تفاوت که قدرت حاکمان فعلی با خروج آمریکا همراه بود و در سال ۱۹۱۹ میلادی ، روسها نخستین کشوری بودند که استقلال افغانستان از انگلیس را به رسمیت شناختند.
به گزارش پارستودی به نقل از ایرنا، «یوگنی بلکوف» محقق مرکز مطالعات خاورمیانه مؤسسه اقتصاد جهانی و روابط بینالملل پریماکوف گفت: تصمیم مسکو برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان به عنوان امارت اسلامی افغانستان، نوعی پیروزی برای سیاست خارجی دولت طالبان است که در چهار سال گذشته به برقراری روابط دیپلماتیک با سایر کشورها و ایجاد فرصتهایی برای روابط تجاری و اقتصادی تمایل داشت.
این پژوهشگر روس معتقد است: بازیگران جهانی و در وهله اول، آمریکا به مواضع خود در قبال حکومت کنونی کابل پایبند خواهند ماند و آنها تمام تعاملات مورد نیاز خود را با طالبان بدون هیچگونه به رسمیت شناختن، از طریق کانالهای غیررسمی انجام میدهند.
بلکوف با بیان اینکه روسیه برای افغانستان بسیار مهم است، تصریح کرد: پیش از این، طالبان سرمایهگذاری مسکو در ساخت راهآهن، خطوط برق، لوله گاز و توسعه میادین نفتی افغانستان را خواستار شده است.
این کارشناس روس افزود: اگرچه وضعیت افغانستان اکنون بسیار پایدارتر از گذشته است، اما احتمالاً روسیه عجلهای برای گذار از دیپلماسی عمومی به سرمایهگذاریهای واقعی و پروژههای مشترک نخواهد داشت؛ همه اینها ممکن است برای مدتی در سطح "اعلام تمایل" باقی بماند.
«گریگوری لوکیانوف» پژوهشگر ارشد مؤسسه شرقشناسی آکادمی علوم روسیه نیز گفت: طالبان پس از دههها مبارزه با دولت طرفدار آمریکا در کابل و به دلیل ابزارهای تبلیغاتی آمریکا، برچسب یک سازمان تروریستی را یدک میکشد و رها شدن از این عنوان را به عنوان مأموریت مهم خود دنبال میکند.
لوکیانوف افزود: رهایی طالبان از عنوان سازمان تروریستی، امکان ایجاد روابط مبتنی بر اعتماد را هم با نزدیکترین همسایگان افغانستان و هم با دایره وسیعتری از کشورهای اورآسیا فراهم میکند.
«کریل سمنوف» کارشناس شورای امور بینالملل روسیه هم گفت: به رسمیت شناختن عملی دولت جدید افغانستان پیش از این و نه فقط در روسیه انجام شده بود؛ همچنانکه قبل از آن، قرقیزستان و قزاقستان، طالبان را از فهرست گروههای تروریستی حذف کردند.
سمنوف معتقد است: به رسمیت شناختن حکومت طالبان از سوی روسیه بیشتر جنبه تشریفاتی دارد و سطح رسمی روابط را تضمین میکند.
روسیه سوم ژوئیه اعتبارنامه سفیر جدید افغانستان در مسکو را پذیرفت و بدین ترتیب اولین کشوری شد که حکومت طالبان را به عنوان امارت اسلامی افغانستان به رسمیت شناخت.
بنا بر اعلام وزارت امورخارجه روسیه، شناسایی رسمی امارت اسلامی افغانستان موجب شتاب در توسعه همکاری دوجانبه و سازنده میان دو کشور در حوزههای مختلف خواهد شد.
پیش از این، دادستانی کل روسیه (۳۱ مارس ۲۰۲۵) در درخواستی از دیوان عالی این کشور، خروج گروه طالبان افغانستان را از فهرست ممنوعه گروههای تروریستی خواستار شده بود.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین نیز با بیان اینکه تماسها با افغانستان در سطوح مختلف برقرار خواهد شد، گفت: «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه فعلا برنامهای برای تماس با مقامات امارت اسلامی افغانستان ندارد.
hm