آلبانزه: سکوت نمیکنم / آمریکا: آلبانزه تحریم میشود
-
آلبانزه: سکوت نمیکنم / آمریکا: آلبانزه تحریم میشود
پارستودی- گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره غزه میگوید: «سکوت نخواهم کرد. وظیفه من گفتن حقیقت و دفاع از کرامت انسانی است، حتی وقتی که نادیدهگرفتن آن آسانتر باشد».
گزارش تکاندهنده «فرانچسکا آلبانزه»، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی فلسطین، پردهای دیگر از واقعیتی هولناک غزه است؛ واقعیتی که تایید میکند نسلکشی در غزه نه یک تراژدی تصادفی، بلکه یک منبع اقتصادی برای کسانی است که با خون فلسطینیان تجارت سودمندی به راه انداختهاند. آلبانزه، عزمش را جزم میکند و بر پایه اصول انسانی هشدار میدهد: «نسلکشی در غزه متوقف نخواهد شد، زیرا سودآور است». از آن سو واشنگتن که سالهاست با حمایتهای خود در تمامی جنایات اسرائیل ثابت کرده است که شریک تلآویو است، فریاد تحریم «آلبانزه» را سر میزند. سپس «مارکو روبیو»، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه رو به دنیا اعلام میکند که «آلبانزه»، را به دلیل آنچه «تلاشهای نامشروع بهخاطر تحقیقاتش در مورد جنگ اسرائیل علیه غزه» و «اقدام علیه مقامات آمریکایی و اسرائیلی» خوانده شده، تحریم خواهد کرد. در این میان به گزارش پارستودی و به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای تحریمهای آمریکا علیه «فرانچسکا آلبانزه» را محکوم میکند.
«آگنس کالامارد» دبیرکل سازمان عفو بینالملل، در بیانیهای میگوید که گزارشگران ویژه برای خوشایند دولتها یا محبوب بودن منصوب نمیشوند، بلکه ماموریتشان اجرای عدالت و دفاع از حقوق بشر است.
وی این تحریمها را ادامه سیاستهای دوران دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در حمله به حقوق بینالملل و تلاش برای ساکت کردن مدافعان حقوق بشر فلسطینیان میخواند و از جامعه جهانی میخواهد، ضمن رد این تحریمها، حداکثر فشار دیپلماتیک را بر دولت آمریکا وارد کند تا این تصمیم ناعادلانه لغو شود.
دیدهبان حقوق بشر اروپا-مدیترانه نیز در بیانیهای اعلام میکند: ما تحریم واشنگتن علیه فرانچسکا آلبانزه، را به شدت محکوم میکنیم. این نهاد اروپایی، اقدام آمریکا را بیانگر موضع رسمی واشنگتن درباره هرگونه تلاش مستقل برای کشف حقیقت درمورد جنایات نسلکشی در غزه میداند.
براساس بیانیه این نهاد، «این تصمیم، انحراف جدی از اصول اساسی حقوق بینالملل و حقوق بشر است و مستقیماً سازمان ملل و سازوکارهای آن را هدف قرار میدهد.»
دیدهبان حقوق بشر اروپا-مدیترانه خاطر نشانمیکند: واشنگتن به جای اقدام برای بررسی سیاستهای فاجعهبار خود در قبال جنایات «اسرائیل»، تصمیم به مجازات کسانی گرفته که همدستی آن را افشا کردهاند.
«ولکر ترک» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هم از آمریکا میخواهد تا به سرعت تحریمهای خود علیه آلبانزه را به دلیل کار او در مستندسازی نقض حقوق فلسطینیان توسط اسرائیل، لغو کند.
مگر آلبانزه چه گفته بود؟
حالا کمی به عقبتر برگردیم به همین چند روز پیش که «فرانچسکا آلبانزه»، حقوقدان ایتالیایی، خطاب به مدعیان حقوق بشر گفت: آنچه امروز در باریکه غزه جریان دارد، نهتنها محصول خشونت استعماری است، بلکه ریشه در منافع اقتصادی سازمانیافتهای دارد که بهشکل نظاممند از این فاجعه انسانی بهرهبرداری میکند.
او تاکید کرده بود: «پشت این نسلکشی، شبکهای از همدستی نهفته است که به خشونت دامن میزند، کسانی که سلاح و فناوری میفروشند، کسانی که بودجه و سیمان فراهم میکنند، آنهایی که قرارداد امضا میکنند، در استارتاپهای امنیتی سرمایهگذاری میکنند یا مشروعیت دانشگاهی و دیپلماتیک ارائه میدهند. این زنجیره سود، ساختاری جهانی دارد که ایالات متحده، اروپا و اسرائیل را بههم پیوند میدهد».
در گزارش او از مفهوم «سرمایهداری استعماری» یاد شده است؛ نظامی که در آن سلب مالکیت و نابودی مردم فلسطین به بستری برای آزمایش فناوریهای نظامی و نظارتی، آزمون سلاحها بر جمعیت غیرنظامی و تقویت صنایع جنگی اسرائیل تبدیل میشود. صنایعی که پس از آن، محصولات خود را بهعنوان «آزمایششده در میدان نبرد» به بازارهای جهانی عرضه میکنند.
آلبانزه همچنین از سکوت رسانههای جریان اصلی و موضع منفعل دولتهای غربی انتقاد کرده و گفته بود: این دولتها نهتنها از بهرسمیت شناختن نسلکشی در جریان خودداری میکنند، بلکه همچنان به حمایت نظامی، مالی و سیاسی از اسرائیل ادامه میدهند.
او تاکید کرده بود، کشورهایی که اسرائیل را که مرتکب جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسلکشی است، تأمین مالی و تسلیحاتی میکنند، بهروشنی ناقض حقوق بینالملل هستند و تعهد حقوقی دارند که این روند را متوقف کرده و مداخله کنند.
در میان شرکتهایی که در گزارش آلبانزه نامبرده شدهاند و فهرست کامل آنها قرار است هفته آینده منتشر شود، نام شماری از شرکتهای چندملیتی حوزه تسلیحات، غولهای فناوری مرتبط با نظارت، شرکتهای ساختمانی فعال در سرزمینهای اشغالی و حتی نهادهای دانشگاهی دیده میشود که در پروژههای مشترک تحقیقاتی نظامی مشارکت دارند. این سند خواستار آغاز تحقیقات بینالمللی و اعمال تحریمهای هدفمند علیه این بازیگران شده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل از افزایش تهدیدها و ارعابهایی که طی ماههای اخیر متوجه او شده نیز پرده برداشت و گفت: «برای نخستین بار احساس ترس دارم. اما سکوت نخواهم کرد. وظیفه من گفتن حقیقت و دفاع از کرامت انسانی است، حتی وقتی که نادیدهگرفتن آن آسانتر باشد».
او در پایان گزارش خود، با لحنی هشدارآمیز خطاب به جامعه جهانی میگوید: «نسلکشیهای گذشته، زمانی به رسمیت شناخته شدند که خیلی دیر شده بود. اینبار میتوانیم و باید پیش از آنکه دیر شود، مداخله کنیم. عدالت نمیتواند در انتظار پایان کشتار باقی بماند».
fz