چرایی موضعگیری ضدایرانی کمیسیون اروپا؛ تکرار ادعایی بیپایه
پارستودی–کمیسیون اروپا در بیانیهای بدون اشاره به ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران، ادعا کرد: تهران نباید سلاح هستهای داشته باشد.
به گزارش پارستودی، کمیسیون اروپا روز جمعه ۱۸ ژوئیه بدون محکوم کردن تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران با صدور بیانیهای بیاشاره به ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران، همسو با متجاوزان آمریکایی و صهیونیستی مدعی شد: ایران نباید اجازه دراختیار داشتن سلاح هستهای داشته باشد.
همچنین کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز سهشنبه ۱۵ ژوئیه پس از نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا اعلام کرد که دیپلماتها بر این باورند که دیپلماسی بهترین رویکرد بلندمدت برای حلوفصل موضوع هستهای ایران و تضمین عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای است. این مقام ارشد اروپایی پیشازاین نشست نیز گفته بود که بازگشت به مسیر دیپلماسی و ازسرگیری مذاکرات با ایران در راستای منافع اتحادیه اروپا است.
بهنظر میرسد تکرار ادعای بیپایه اتحادیه اروپا دربارهی اینکه ایران نباید سلاح هستهای دراختیار داشته باشد که در روزهای اخیر چند بار به انحای مختلف مطرح شده، اقدامی همراستا با اتهامات مشابه از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی است که بارها ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم کردهاند.
رویکرد اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) دربارهی ایران، مبتنی بر همکاری کامل با آمریکا در تشدید فشارها علیه ایران از یک سو و از سوی دیگر تهدید به کار انداختن مکانیسم ماشه با هدف تسلیم ایران به خواستههای زیادهطلبانهی غربیهاست که اکنون نهتنها توقف غنیسازی اورانیوم، بلکه محدود ساختن توانمندی موشکی و نیز سیاستهای منطقهای ایران مبتنی بر حمایت از محور مقاومت را شامل میشود.
در آخرین موضعگیری تروئیکای اروپایی در این زمینه، ژان-نوئل بارو، وزیر خارجهی فرانسه، پیشاز نشست شورای روابط خارجی اتحادیهی اروپا در روز سهشنبه اعلام کرد که تروئیکای اروپایی در صورت عدم پیشرفت ملموس در مذاکرات هستهای، حداکثر تا پایان اوت ۲۰۲۵ مکانیسم بازگشت سریع تحریمهای سازمان ملل موسوم به مکانیسم ماشه (snapback) را علیه ایران فعال خواهند کرد. بارو ادعا کرد که «ما از ایران میخواهیم که همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ازسر بگیرد.»
فعالسازی مکانیسم ماشه میتواند تمام تحریمهای قبلی شورای امنیت سازمان ملل را بهطور خودکار بازگرداند. آلمان، فرانسه و بریتانیا فعالسازی مکانیسم ماشه را مشترکاً انجام خواهند داد و با عملی شدن آن، تحریمهای جهانی علیه صنایع تسلیحاتی، مالی و بانکی و صنعت هستهای ایران که ۱۰ سال پیش لغو شده بودند، مجدداً اعمال میشود. کارشناسان معتقدند این آخرین هشدار اروپا قبل از تشدید فشارها علیه ایران است. تهدید جدید تروئیکای اروپایی در حالی است که اروپاییها پس از خروج آمریکا از برجام در مه ۲۰۱۸، برخلاف قولهایی که داده بودند، هیچ اقدامی برای کاهش اثرات تحریمهای اولیه و ثانویهی واشنگتن صورت نداده و در عوض فقط از ایران خواستند که به تعهدات برجامی خود پایبند بماند.
مسئلهی مهمی که در رابطه با موضعگیری اخیر کمیسیون اروپا باید خاطرنشان شود این است که غربیها سالهاست اتهام وجود برنامه هستهای نظامی در ایران را بهرغم ارائه هیچگونه شواهد و مدارکی به ایران زده و به این بهانه اقدامات سیاسی و تحریمی گستردهای را علیه ایران صورت دادهاند. برنامه صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران طی سالهای گذشته همواره تحت فشارهای سیاسی و اتهامات بیاساس کشورهای غربی قرار داشته است. این اتهامزنیها در حالی صورت گرفته که جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که نهتنها برنامهای برای ساخت سلاح اتمی ندارد، بلکه حتی به سمت آن حرکت نیز نمیکند.
پیش از توافق هستهای برجام، این کشورها تلاش کردند با امنیتیسازی موضوع هستهای ایران، مسیر تحریم و تهدید نظامی را در پیش گیرند؛ اما با بسته شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی (PMD) در سال ۲۰۱۵، این ادعاها بیاساس شناخته شد. ایران پس از امضای برجام بهطور کامل به تعهدات خود پایبند ماند، ولی در مه ۲۰۱۸ آمریکا بهصورت یکجانبه از توافق خارج شد و کشورهای اروپایی نیز نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند. در پی این رفتارها، ایران در چارچوب مفاد برجام، اقدام به کاهش مرحلهبهمرحله تعهدات خود کرد و بارها تأکید نمود که این اقدامات برگشتپذیر است و در صورت اجرای کامل تعهدات از سوی طرفهای مقابل، ایران نیز به تعهدات باز خواهد گشت. با این حال تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا هیچ اقدامی در راستای کاهش تحریمهای آمریکا پس از خروج از برجام صورت نداده و اکنون نیز در موضعی طلبکارانه مدعی راهاندازی مکانیسم ماشه در صورت خودداری ایران از قبول نظارت دوباره آژانس بینالمللی انرژی اتمی و بهاصطلاح گفتوگو در زمینه مسئله هستهای ایران با طرفهای غربی شدهاند.
نکتهی آخر اینکه برخلاف اتهامات بیپایه غربیها در زمینه تلاش تهران برای دستیابی به سلاح اتمی، ایران توانسته است در زمینههای مختلف اعم از تولید برق، پزشکی، کشاورزی و سایر عرصهها از فناوری هستهای صلحآمیز تا حد گستردهای استفاده کند. بهویژه با توجه به چشمانداز نیاز ایران به برق، تولید برق توسط نیروگاههای هستهای مدنظر قرار گرفته است./
srm