چگونه مساله اوکراین می‌تواند اتحاد غرب را متلاشی کند؟
(last modified Mon, 28 Apr 2025 14:41:43 GMT )
اردیبهشت ۰۸, ۱۴۰۴ ۱۸:۱۱ Asia/Tehran
  • چگونه مساله اوکراین می‌تواند اتحاد غرب را متلاشی کند؟

پارس‌تودی- روزنامه «فایننشال تایمز» در مطلبی با اشاره به اینکه «آمریکا و اروپا اساساً دیدگاه‌های متفاوتی درباره تهدید ناشی از روسیه و حفاظت از دموکراسی دارند» نوشت، ترس از روسیه اتحاد غرب را در آستانه فروپاشی قرار داده است.

به گزارش پارس‌تودی، روزنامه «فایننشال تایمز» روز دوشنبه در مطلبی نوشت، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سال ۱۹۴۹ میلادی توسط آمریکا، کانادا و متحدان اروپایی به‌ منظور بازدارندگی در برابر روسیه تشکیل شد. اما اگر دولت دونالد ترامپ رئیس‌ جمهور آمریکا اکنون تلاش کند اوکراین را به پذیرش شکستی نسبی در جنگ با روسیه وادار کند، آمریکا به‌طور گسترده در اروپا به عنوان کشوری که به روسیه پاداش می‌دهد، تلقی خواهد شد.

این روزنامه افزود: اگر متحدان ناتو دیگر نتوانند در مورد تهدیدی که با آن روبرو هستند و نحوه مقابله با آن به توافق برسند، کل ائتلاف آنها در معرض خطر قرار خواهد گرفت.

بر اساس این گزارش، «ائتلاف آتلانتیک در طول دهه‌ها اختلافات شدید زیادی، از بحران سوئز در سال ۱۹۵۶ تا جنگ‌های ویتنام و عراق، را پشت سر گذاشته است، چراکه همواره این درک وجود داشت که آمریکا و متحدان اروپایی آن در نهایت در یک جبهه قرار دارند».

فایننشال تایمز تاکید کرد که «با این حال، این درک مشترک اکنون در حال فرسایش است، یک پایان فاجعه‌بار برای جنگ اوکراین می‌تواند آن را به کلی از بین ببرد».

آمریکا و اروپا طی هفته گذشته طرح‌های صلح مختلفی را برای اوکراین ارائه داده‌اند، از سوی دیگر اروپایی‌ها بخش‌های کلیدی طرح ترامپ به‌ ویژه به رسمیت شناختن قانونی الحاق کریمه به روسیه را رد می‌کنند.

این روزنامه انگلیسی ادامه داد: به نظر می‌رسد دونالد ترامپ روز شنبه گفت‌وگوی صمیمانه‌ای با ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین در رُم داشت. همچنین رئیس‌ جمهوری آمریکا انتقاد نادری از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، کرد. با این حال ایالات متحده هیچ یک از بخش‌های طرح صلح خود را که اروپایی‌ها و اوکراینی‌ها آن را بسیار نامطلوب می‌دانند، کنار نگذاشته است.

طبق این گزارش، تفاوت دیدگاه‌ها در حوزه امنیتی اکنون بسیار فراتر از مساله چگونگی پایان‌ دادن به جنگ اوکراین رفته است. متحدان آمریکا باید با این واقعیت روبه‌رو شوند که ترامپ به‌طور مستقیم قلمرو دو عضو ناتو را تهدید می‌کند.

ترامپ بارها وعده داده است گرینلند که یک بخش خودمختار از دانمارک است، را به ایالات متحده ملحق کند. او همچنین در مصاحبه‌ای اخیر با مجله «تایم»، بار دیگر تمایل خود برای تبدیل کانادا به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا را ابراز کرد. ترامپ تهدیدات نظامی آشکاری علیه کانادا مطرح نکرده است، اما به‌ وضوح خواهان از بین بردن موجودیت این کشور به‌عنوان یک دولت مستقل است.

فایننشال تایمز افزود: اگر این گرایش‌های مستبدانه ترامپ، تهدیدهای او علیه متحدان ناتو و تمایل آشکارش به پوتین را در کنار هم قرار دهیم، به سختی می‌توان استدلال کرد که ناتو همچنان اتحادی مبتنی بر ارزش‌های مشترک است و در واقع، تضاد ارزش‌ها اکنون به طور علنی آشکار شده است.

دونالد ترامپ رئیس‌ جمهور آمریکا با تغییرات چشمگیر در سیاست خارجی این کشور، از کاهش حمایت از اوکراین تا تردید در تعهد به ائتلاف‌ «ناتو»، شکاف عمیقی در روابط فراآتلانتیکی ایجاد کرده است. این تغییرات، آینده اوکراین و همکاری‌های امنیتی دیرینه میان آمریکا و متحدانش را تحت‌الشعاع قرار داده است.

این تغییرات که از تعلیق کمک‌های نظامی واشنگتن به کی‌یف و حذف اروپا از فرآیند مذاکرات صلح اوکراین تا تهدیدهای دولت ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو) را شامل می‌شود، نه‌ تنها روابط فراآتلانتیکی را تحت تاثیر قرار داده، بلکه امنیت قاره سبز را به خطر انداخته و آینده اوکراین را نیز در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

در واقع، بازگشت دوباره ترامپ به کاخ سفید بیش از آنکه دشمنان آمریکا را نگران کند، متحدان دیرینه واشنگتن را به شدت نگران کرده و آنها را با چالش‌های بی‌سابقه‌ای مواجه کرده است.

am