آیهای از قرآن که حقیقت این دنیا را افشا میکند
پارستودی- انسان در طول تاریخ، تمامِ همتش پاسخ به نیازهایش بوده، چرا که انسان ذاتاً موجودی نیازمند آفریده شده است. خطر مهلکی که در کمین انسان است، از یک سو تشخیص نادرست نیازهایش است و از سویدیگر تجویز پاسخهای نادرست به این نیازها.
ارمغان انبیای الهی برای عبور دادن انسانها از این گردنه پرخطر، چیزی نیست مگر تعالیمی از جنس وحی الهی؛ حقایقی همچون قرآن که اگر برای انسان آشکار شود و به آنها عمل کند، سبب قدرتمندی و رستگاریاش میشود. آنچه در ادامه میخوانید برگرفته از کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن حضرت آیت الله خامنهای درباره نگاه قرآن به زندگی است:
خداوند در قرآن کریم و در آیه 20 سوره حدید میفرماید:
اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَیَاةُ الدُّنْیَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِینَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَیْنَکُمْ وَتَکَاثُرٌ فِی الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ ۖ کَمَثَلِ غَیْثٍ أَعْجَبَ الْکُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ یَهِیجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ یَکُونُ حُطَامًا ۖ وَفِی الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِیدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ ۚ وَمَا الْحَیَاةُ الدُّنْیَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُور
این آیه نورانی نکاتی را از حقیقت زندگی برای ما افشا میکند:
«ٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّمَا ٱلۡحَیَوٰةُ ٱلدُّنۡیَا» بدانید که زندگی دنیا بدون آخرت با همۀ رقابتها و حرصهایش، «لَعِبٞ» فقط چیزی شبیه بازی بچههاست و معلوم نیست به چه دردی میخورد! «وَلَهۡوٞ» و کار بیهوده ایست «وَزِینَةٞ» و فقط به درد زینت و زیباکردن میخورد؛ ولی واقعاً نیازی را برطرف نمیکند. «وَتَفَاخُرُۢ بَیۡنَکُمۡ» و فقط مسابقۀ فخر است؛ ولی درحقیقت هیچ سودی ندارد. «وَتَکَاثُرٞ فِی ٱلۡأَمۡوَٰلِ وَٱلۡأَوۡلَٰدِۖ» و مسابقهای بیهدف در افزایش اموال و اولاد است.
در واقع این آیه قرآن میگوید:
انسان تا کودک است، بازی میکند، نوجوانی را بیهدف میگذراند، در جوانی، به فکر زینت و زیبایی گذرانِ دنیاست و در میانسالی و پیری هم، به فخرفروشی و مسابقۀ جمعکردن مال و اولاد مشغول میشود!
دنیا بازی است، مواظب باشیم بازی نخوریم. اگر بالاییم، مغرور نباشیم و اگر هم پایین، مأیوس نباشیم.
قرآن روی بازی بودن دنیا تکیه دارد «ٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّمَا ٱلۡحَیَوٰةُ ٱلدُّنۡیَا لَعِبٞ» البته دنیا دامهای دیگری هم دارد «وَلَهۡوٞ» یعنی سرگرمی، سرگرمیهای روزمره، و از تلههای دیگرِ آن «وَزِینَةٞ» مدام برابر آینه به خود پرداختن، هر روز یک مد، یک مدل و یک تیپ! و از دیگر تلهها «وَتَفَاخُرُۢ بَیۡنَکُمۡ» فخرفروشیها، «وَتَکَاثُرٞ فِی ٱلۡأَمۡوَٰلِ» فزونطلبیها، حرصهای بیحد و اندازه برای انباشتن ثروت؛ «وَٱلۡأَوۡلَٰدِۖ» بیشترخواهی نوهها و نتیجهها.
تمام دنیا در نگاه قرآن در همین پنج کلمه خلاصه میشود و هرکدام دامی و هربار گرفتار یکی!
عبارات کلیدی: آخرت در قرآن، نگاه قرآن به زندگی، قرآن چگونه کتابی است؟ نویسنده قرآن کیست