اردیبهشت ۱۰, ۱۴۰۳ ۱۳:۴۳ Asia/Tehran
  • تصویر تظاهرات همبستگی با مردم فلسطین در لندن در 14اکتبر 2023. روی بنر نوشته شده است: اگر عدالت نباشد صلحی نخواهد بود. (REUTERS/Susannah Ireland)
    تصویر تظاهرات همبستگی با مردم فلسطین در لندن در 14اکتبر 2023. روی بنر نوشته شده است: اگر عدالت نباشد صلحی نخواهد بود. (REUTERS/Susannah Ireland)

پارس تودی- از منظر قرآن در عالم تکوین، آفرینش هستى بر عدل استوار بوده و ظلم و بی‌عدالتى در آن جایى ندارد و در عالم تشریع نیز عدل یکی از سه هدف مهم بعثت انبیا تلقى گردیده است. در نگاه عادلانه هرچیزی باید سر جای حقیقی خودش باشد و حق هر صاحب حقی باید داده شود.

عدل یکى از مفاهیم بنیادى است که قرآن در مقاطع و بخش‌‏هاى مختلف و با استفاده از مثل‌‏ها، تمثیل‌‏ها و داستان‏‌ها آن را بیان و توضیح داده و به رعایت و پای‏بندى آن اصرار دارد. از منظر قرآن در عالم تکوین، آفرینش هستى بر عدل استوار بوده و ظلم و بی‌عدالتى در آن جایى ندارد و در عالم تشریع نیز عدل یکی از سه هدف مهم بعثت انبیا تلقى گردیده است.

برای درک بهتر اهمیت عدل و عدالت در نگاه خداوند و اسلام معتبرترین اثر کتاب قرآن است. از این رو در این مطلب از پارس تودی نگاهی‌ می‌اندازیم به 8 آیه‌ی مهم از میان آیات بسیار این کتاب که در آنها به موضوع عدل و عدالت بطور آشکار یا ضمنی اشاره شده است:

 

  1. کارهای الله براساس عدل است

"شَهِدَ اللَّهُ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ وَ الْمَلائِکَةُ وَ أُولُوا الْعِلْمِ قائِماً بِالْقِسْطِ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزیزُ الْحَکیمُ"؛ [قرآن: آل عمران، ۱۸] خدا گواهى می‌دهد که جز او هیچ معبودى نیست، فرشتگان و صاحبان علم نیز (بر این حقیقت) گواه هستند که (کارهاى خدا همه) بر عدل و داد استوار است و جز خداى عزیز و حکیم، هیچ معبودى نیست.

 

  1. حتی باندازه ذره‌ای ظلم و بی‌عدالتی در کار خدانیست

"إِنَّ اللَّهَ لا یَظْلِمُ مِثْقالَ ذَرَّةٍ وَ إِنْ تَکُ حَسَنَةً یُضاعِفْها وَ یُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ أَجْراً عَظِیما"؛ [قرآن: نساء، 40] در حقیقت، خدا به مقدار ذرّه‏اى ستم و بی‌عدالتی نمی‌‏کند (تمام رفتارهایش بر اساس عدل است) و اگر [آن ذرّه، کارِ] نیکى باشد دو چندانش می‌کند، و از نزد خویش پاداشى بزرگ می‌بخشد.

 

  1. میان مردم به عدالت داوری کنید

"إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلى‏ أَهْلِها وَ إِذا حَکَمْتُمْ بَیْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْکُمُوا بِالْعَدْلِ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا یَعِظُکُمْ بِهِ إِنَّ اللَّهَ کانَ سَمیعاً بَصیرا"؛ [قرآن: نساء، 58] خدا به شما فرمان می‌دهد که امانت‏ها را به صاحبان آنها بدهید و چون میان مردم داورى می‌کنید، به عدالت داورى کنید. در حقیقت، نیکو چیزى است که خدا شما را به آن پند می‌دهد. خدا شنواى بیناست.

 

  1. بخاطر دشمنی با دیگران، بی‌عدالتی نکنید

"یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُونُوا قَوَّامینَ لِلَّهِ شُهَداءَ بِالْقِسْطِ وَ لا یَجْرِمَنَّکُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلى‏ أَلاَّ تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوى‏ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبیرٌ بِما تَعْمَلُونَ"؛ [قرآن: مائده، 8] اى کسانى که ایمان آورده‌‏اید، همواره براى خدا قیام کنید و از روى عدل و عدالت گواهى دهید. کینه و دشمنى با گروهى شما را به ترک عدالت وادار نسازد. عدالت کنید که به پرهیزگارى نزدیکتر است و از خدا بترسید که خدا از اعمال شما کاملا آگاه است.

 

  1. خداوند حتی به ظالمان ظلم نمی‌کند

"وَ لَوْ أَنَّ لِکُلِّ نَفْسٍ ظَلَمَتْ ما فِی الْأَرْضِ لاَفْتَدَتْ بِهِ وَ أَسَرُّوا النَّدامَةَ لَمَّا رَأَوُا الْعَذابَ وَ قُضِیَ بَیْنَهُمْ بِالْقِسْطِ وَ هُمْ لا یُظْلَمُونَ"؛ [قرآن: یونس، ۴۷] و اگر هر چه در روى زمین است، متعلق به کسى باشد که بسیار ظلم کرده است و بخواهد همه آن را فدا کند (تا از مجازات رهایى یابد) از او پذیرفته نخواهد شد و چون عذاب را مشاهده کنند، پشیمانى خود را نهان می‌دارند و میان آنها به عدالت حکم می‌شود و ستمى به آنان نخواهد شد.

 

  1. در پرداخت حق مردم بی‌عدالتی نکنید

"وَ یا قَوْمِ أَوْفُوا الْمِکْیالَ وَ الْمیزانَ بِالْقِسْطِ وَ لا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْیاءَهُمْ وَ لا تَعْثَوْا فِی الْأَرْضِ مُفْسِدینَ" [قرآن، هود ۸۵] اى مردم، پیمانه و ترازو را از روى عدالت بسنجید و از حق مردم کم و کسر نکنید و در زمین فساد و آشوب بر پا نسازید.

 

  1. مردم باید به عدل و عدالت قیام کنند

"لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ"؛ [قرآن: حدید، ۲۵] ما پیامبران خود را با حجتى روشن (براى هدایت مردم) فرستادیم و به آنان کتاب و میزان عدالت نازل کردیم تا مردم بعدل و عدالت قیام کنند.

 

  1. خداوند طالبان عدالت را دوست می‌دارد

"وَ أَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطین‏"؛ [قرآن: حجرات، ۹] مطابق عدل عمل کنید، همانا خداوند آنها را که طالب عدالت هستند، دوست می‌دارد.


منابع:

قرآن کریم

صدیقی، محمد صابر. (1381). مفهوم قرآنى عدل. مجله علوم سیاسی. شماره۱۹.

اهداف سه‌گانه بعثت انبیاء: بررسی بعثت از دیدگاه قرآن. (1391). خبرگزاری مهر

 

عبارات کلیدی: عدالت چیست، عدالت در اسلام، عدالت در قرآن، آیا خدا عادل است، عدل چیست