اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۳ ۱۰:۲۹ Asia/Tehran
  • خط لوله استراتژیک صلح: ایران به دنبال همگرایی هند و پاکستان، آمریکا خواستار تنش
    خط لوله استراتژیک صلح: ایران به دنبال همگرایی هند و پاکستان، آمریکا خواستار تنش

پارس تودی- علت نامگذاری خط لوله انتقال گاز ایران به هند و پاکستان به نام «صلح» برآمده از اين ايده كلی بود كه امكانی برای ايجاد ارتباط ميان این 2 کشور از طريق يک خط لوله مهم و استراتژيک ايجاد شود.

با سفر رئيس‌جمهور ایران به پاكستان، يکبار ديگر زمزمه‌هایی در خصوص اجرا يا عدم اجرای خط لوله صلح ميان دو كشور مطرح شد. از سال 90 ميلادی بود كه مفهومی با عنوان «خط لوله صلح» در فضای ارتباطی و اقتصادی ايران با كشورهايی چون هند و پاكستان و با مشاركت امارات و... شكل گرفت.

مبتنی بر اين تفاهمنامه، ايران متعهد شده بود در بازه زمانی 25 سال، گاز خود را با قيمت توافقی به هند و پاكستان بفروشد.

در سال‌های بعد حتی مذاكراتی پيرامون پيوستن تركمنستان و قطر به ايران برای تأمين گاز طبيعی اين پروژه بزرگ مطرح شد اما همه اين ايده‌ها بنا به دلايل گوناگون ازجمله مانع‌تراشی‌های ايالات متحده امكان اجرايی شدن پيدا نكردند.

اساسا علت نامگذاری اين خط به نام «صلح» برآمده از اين ايده كلی بود كه امكانی براي ايجاد ارتباط ميان هند و پاكستان از طريق يک خط لوله مهم و استراتژيک ايجاد شود. فراموش نكنيد در آن برهه تنش بسياری ميان هند و پاكستان در موضوعاتی چون كشمير و... بالا گرفته بود.

خط لوله صلح

 

تنش‌هايي كه دو كشور را به مرز درگيری‌های نظامی و ورود رسمی به باشگاه هسته‌ای‌ها كشانده بود.

ايران معتقد بود اين خط باعث گسترش صلح می‌شود. برخی معتقدند ديگر ضرورتی ندارد نام اين خط لوله «صلح» گذاشته شود. چرا كه با فشارهای خاص آمريكا، هند از اين پروژه خارج شده است. اماراتی‌ها پذيرفتند كه برای اين خط لوله گاز یک ميليارد دلار سرمايه‌گذاری مقدماتی انجام بدهند. پس از خروج هند از اين پروژه، طرح تقريبا به كما رفت. ايران اما حسن و اراده خود را نشان داد و خط لوله انتقال گاز را تا نزديک مرز پاكستان كشيد. روشن است که پاكستان با اندکی اراده داخلی می‌تواند اين پروژه را عملی كند و زمینه را برای بازیگری بزرگ خود در منطقه مهیا سازد. اين ايده يک بازی برد - برد است که همه طرف‌ها را بهره‌مند می‌سازد.

بايد اميدوار بود كه پس از پيوستن پاكستان به اين طرح زمينه ورود ساير بازيگران از جمله هند، امارات، قطر و تركمنستان نيز به اين خط لوله فراهم شود.

برگرفته از:

نرسی قربان. ۱۴۰۲.  لوله برد- بردي به نام صلح. روزنامه تعادل

عبارات کلیدی: صلح پاکستان و هند، اختلافات پاکستان و هند، قدرت اقتصادی ایران، خط لوله صلح چیست، رابطه آمریکا و هند چگونه است

 

کلیدواژه