Shtator 18, 2023 20:24 Europe/Tirane
  • Presidenti iranian mbërrin në Nju Jork

Presidenti iranian Ebrahim Raisi ka mbërritur në Nju Jork për të marrë pjesë në sesionin e 78-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe për të zhvilluar bisedime kyçe me zyrtarë të lartë që marrin pjesë në këtë ngjarje.

Duke kryesuar një delegacion të rangut të lartë, Raisi mbërriti në Aeroportin Ndërkombëtar John F. Kennedy të hënën dhe u mirëprit nga Amir Said Iravani, ambasadori i përhershëm i Iranit në Kombet e Bashkuara dhe një numër diplomatësh iranianë. Duke folur me gazetarët pas mbërritjes së tij në Nju Jork, Raisi tha se Kombet e Bashkuara duhet të shërbejnë si zëri i kombeve dhe jo i fuqive të mëdha. Popujt presin që Kombet e Bashkuara të jenë një organizatë “kombesh”, sepse nëse bëhet një organizatë “shtetesh”, zëri i kombeve nuk do të dëgjohet”, shtoi ai. Presidenti iranian theksoi se kapacitetet e OKB-së dhe Asamblesë së Përgjithshme mund të përdoren për të komunikuar zërin e kombit iranian dhe për të përshkruar politikën e jashtme të Republikës Islamike. Presidenti iranian tha se vendi i tij ka arritur të arrijë një fitore të madhe kundër luftës hibride të armikut të nisur shtatorin e kaluar. Ai shtoi se armiku gabimisht mendoi se provokime të tilla do të shkaktonin telashe për Revolucionin Islamik, por ata bënë një tjetër llogaritje të gabuar dhe "kombi iranian e ka kapërcyer me sukses këtë luftë". Raisi theksoi rëndësinë e vijimit të "mesazheve të rëndësishme" të arritjeve të kombit iranian përballë armiqve. Ai tha se kombi i madh i Iranit ka diçka për të thënë në kërkesën e tij për drejtësi dhe në luftën kundër diskriminimit dhe korrupsionit. Gjatë vizitës së tij tre-ditore në Nju Jork, shefi ekzekutiv iranian pritet të mbajë një fjalim në takimin vjetor të Asamblesë së Përgjithshme të OKB dhe të zhvillojë bisedime me krerët e shteteve, si dhe me iranianët që banojnë në SHBA. Ai gjithashtu do të shpjegojë qëndrimet e Republikës Islamike dhe do t'u përgjigjet pyetjeve të grupeve dhe elitave politike, sociale, fetare dhe mediatike. Para largimit të tij, Raisi u takua me liderin e Revolucionit Islamik Ajetollah Khamenei dhe paraqiti një raport për programin kryesor të vizitës së tij. Ajetollah Khamenei bëri rekomandimet e nevojshme dhe i uroi suksese Presidentit Raisi.

 

Tags