استرالیا از کشتارغیرنظامیان تا حضوردراستخراج معادن افغانستان
در حالی که نظامیان استرالیایی جنایتهای بسیاری علیه غیرنظامیان افغان انجام داده است اما اکنون فاش شده است وزارت معادن افغانستان با شرکتهای استرالیایی نامعلوم دهها قرارداد استخراج معدن را به امضا رسانده است.
به گزارش رادیو دری ، چندی پیش روزنامه «سیدنی مورنینگ هرالد» گزارشی منتشر کرد درباره اینکه نظامیان استرالیایی در افغانستان، غیرنظامیان و افراد زندانی را یا به ضرب گلوله میکشتند یا با چاقو گلوی آنها را میبریدند.
جرائمی که در گزارش ارتش استرالیا از آن افشاگری شده است، شامل «عطش خونریزی و رقابت بر سر کشتن» و «رفتار غیرانسانی و غیرضروری با زندانیان» میشود.
این در حالی است که تلویزیون یک فاش کرد: مدارکی را در اختیار دارد که نشان میدهند؛ وزارت معادن این کشور سند چارچوب توافق استخراج معدنهای طلا، آهن، مس، لیتیوم و دیگر فلزات کمیاب را با شرکت استرالیایی امضا کرده است که حتی در افغانستان دفتری نیز ندارد.
روند واگذاری دهها معدن به شرکت استرالیایی در یک سند 11 صفحهیی همراه با یک ورق ضمیمۀ آن امضا شده است.
در این سند آمده است که شرکت «فارتیسکیو فیوچر»، در توسعه، استخراج معادن دست باز دارد و دولت افغانستان نیز باید برای این شرکت و شرکتهای وابسته، زمین مورد نیاز را برای هر پروژه فراهم آورد.
در ضمیمۀ سند چارچوب توافق استخراج معادن آمده است که حکومت افغانستان منطقه مشخص شدهای از سنگ آهن را در ولایتهای بامیان، پنجشیر، هرات، بدخشان و قندهار به این شرکت استرالیایی واگذار خواهد کرد.
همچنان معدن مس و طلا را در ولایتهای هلمند، قندهار، لوگر، کابل، هرات، بدخشان، تخار و سرپل در اختیار این شرکت قرار میدهد.
افزون بر آن، معدن لیتیوم و فلزهای کمیاب را در ولایتهای نورستان، کنر، لغمان، پروان، بدخشان، دایکندی، هرات، نیمروز، غزنی و هلمند به این شرکت واگذار خواهد کرد.
در بخشی از این توافقنامه آمده است که دیگر مواد معدنی و سایتهای معدن در سراسر کشور به مدت پنج سال در اختیار این شرکت قرار خواهد گرفت.
بربنیاد این سند، به صورت مجموعی معدنهای 17 ولایت کشور به شرکت فارتیسکیوفیوچر استرالیایی واگذار خواهد شد.
هم چنان در این سند آمده است که این شرکت استرالیایی در جریان مطالعات و زمان پروژههای مرتبط مکلف به گرفتن جواز ویژه برای ساحههای معدنها نیست و هیچ شخص و یا نهاد دیگر نمیتوانند مجوز مربوط به پروژههای معدنی را برای مدت پنج سال بهدست بگیرد.
این سند از سوی «هارون چخانسوری» وزیر معادن، «عطاءالله نصیب» مسوول واحد تسهیل سرمایهگذاری افغانستان و رئیس شرکت فارتیسکیو امضا شدهاست.
چخانسوری که پیش از این سخنگویی اشرف غنی را به عهده داشت در دانشگاه سیدنی استرالیا تحصیل کرده است.
وزارت معادن افغانستان از ارائه توضیح درباره توافق استخراج معادن با شرکت استرالیایی خودداری کرده است.
آمارهای اتاق صنایع و معادن افغانستان نشان میدهد که سرمایهگذاران داخلی، با تمام تهدیدهای امنیتی نزدیک به 220 کارخانه فرآوری سنگهای قیمتی و نیمهقیمی را در این کشور بهرهبرداری کردهاند اما حالا قرارداد معدن به این شرکتها داده نمیشود.
افغانستان از واگذاری معدنها به شرکتهای خارجی تجربۀ چندان خوشایندی ندارد.