انتقاد عبدالله عبدالله از تاخیر در مذاکرات صلح
رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان از هیأت مذاکرهکننده طالبان به تندی انتقاد کرده و گفت که بهانهتراشیهای این هیأت سبب تأخیر در شروع دور دوم مذاکرات شده است.
به گزارش خبرنگار رادیودری، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان روز جمعه، هفدهم دلو با نشر اعلامیهای گفته است که هیأت طالبان با بهانهتراشیهای ناموجه، دلایل و انگیزههای نامعقول سبب تأخیر در آغاز مذاکرات شده و به جای بحث و مذاکره روی قضایای اصلی، پایان جنگ و خشونت، مسلمانکشی و کاهش درد و آلام مردم، مصروف سفرها و بحثهای حاشیهای است.
رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان همچنان گفته است که همزمان با بهانهتراشی در شروع مذاکرات، جنگجویان گروه طالبان به جنگ و خشونت علیه مردم افغانستان ادامه میدهند.
به گفته عبدالله، هیأت جمهوری اسلامی افغانستان با صلاحیت کامل در دوحه حضور دارد و میتواند در تمام قضایا و محورهایی که میان دو طرف بعد از نهاییشدن کارشیوه مذاکرات و وقفه دور اول تبادله شده بود، وارد مذاکره شود.
در اعلامیه عبدالله آمده است: «هیأت مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان به اساس توافق قبلی و در تاریخ معین برای آغاز دور دوم مذاکرات به دوحه برگشت. این هیأت که از کثرت و تنوع نظام جمهوری نمایندهگی میکند از حمایت کامل شورای عالی مصالحه ملی، نظام جمهوری، رهبران سیاسی و مردم افغانستان برخوردار میباشد.»
عبدالله افزوده است که در جریان اقامت هیأت مذاکرهکننده دولت در کابل رهنمودهای مشخص و صلاحیتهای کافی برای هیأت از سوی کمیتهی رهبری شورای عالی مصالحهی ملی که از کلیت جمهوری اسلامی افغانستان نمایندهگی میکند ارایه و واگذار شده است.
رییس شورای عالی مصالحه ملی ضمن قدردانی از کشور میزبان قطر و سایر کشورهای تسهیلکننده مذاکرات صلح، گفته است که قضیهی افغانستان در قدم نخست مربوط افغانها است و باید برای پایان دادن به جنگ و برادرکشی با یکدیگر بنشینند و «بر اساس رهنمودها و ارشادات دین اسلام، عرف و قوانین بینالمللی و با درنظرداشت منافع علیای کشور مشکل خود را با دستیافتن به یک راه حل سیاسی فراگیر و همهشمول حل کنند».
عبدالله عبدالله تصریح کرده است: «فرصت استثنایی برای حل بحران کشور از طریق مذاکره و گفتوگو فراهم شده است. اجماع منطقهای و بینالمللی از پایان جنگ در افغانستان، رفتن به سوی صلح، استقرار، گشودهشدن فصل جدیدی از همکاریهای منطقهای و بینالمللی و از شکلگیری یک افغانستان آزاد، مستقل، دموکراتیک و در صلح و صفا در داخل، با همسایهگان و جهان و عاری از حضور گروههای دهشتافکن و افراطی حمایت میکند. حالا وظیفه اسلامی و ملی ما و تحریک طالبان است تا از این فرصت برای پایان جنگ استفاده نماییم.»
رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در پایان هشدار داده است که اگر شماری به این باور باشند که از راههای غیر از مذاکره و گفتوگو میتوانند به مشکل افغانستان پایان ببخشند، با استناد به شواهد تاریخی، راه اشتباهی را در پیش گرفتهاند.
این درحالی است که پس از توافق روی کار شیوه مذاکرات، گفتوگوهای اصلی که قرار بود در ماه جنوری سال جاری میلادی و همزمان با روی کار آمدن حکومت جدید در امریکا آغاز شود، شروع نشده است؛ زیرا به نظر میرسد که طالبان تمایلی به آغاز مذاکرات نشان ندادهاند.
پس از شانزدهم جدی که دور جدید مذاکرات آغاز شد دو هیأت تنها سه نشست مقدماتی برگزار کردهاند.
همزمان با این، برخی از اعضای هیأت مذاکرهکننده طالبان به ایران و روسیه سفر کردهاند. هیأت مذاکرهکننده دولت گفته است که هیأت این گروه میز مذاکره را ترک کرده و برای آغاز مذاکرات تمایلی نشان ندادهاند.