تجلیل با شکوه از جشن نوروز در ولایت های بامیان و لوگر
(last modified Tue, 16 Mar 2021 07:57:53 GMT )
حوت 26, 1399 12:27 Asia/Kabul
  • تجلیل با شکوه از جشن نوروز در ولایت های بامیان و لوگر
    تجلیل با شکوه از جشن نوروز در ولایت های بامیان و لوگر

باشند گان ولایت های بامیان و لوگر جشن نوروز را پر شکوه برگزار می کنند.

به گزارش رادیو دری به نقل از  آی فیلم 2، جشن باستانی «نوروز» که یکی از کهن ترین جشن ها در کشور افغانستان به شمار می رود، هر سال به گونه با شکوه در «بامیان» تجلیل می‌شود.

«اسحق موحدی»، رییس اطلاعات و فرهنگ بامیان در مصاحبه ای گفته است: حلول سال نو در ولایت بامیان با تلاوت قرآن کریم، دید و بازدید و دلجویی از خانواده های عزادار و دود کردن اسفند در خانه ها و محله ها تجلیل می شود.

وی افزود: نذر کردن و توزیع آن برای مردم، رفتن به حسینیه ها و تکیه خانه ها، رفتن به زیارت‌گاه ها، بردن تحفه به نامزدان، رفتن به خانه های بزرگان قوم، بزكشی، نیزه بازی، رسمان کشی، توپ دنده، دُرَّه میخ، شعر خوانی، مسابقه پرتاب سنگ، توب بازی، تخم جنگی، سرجه بازی بالای برف، بازی کوله قاق، بازی گرگ و میش، فقیرک، كشتی گیری، پوشیدن لباس های نو، خوردن میوه تازه، پختن شیر برنج، پختن نان سرخ، گوشت کوچه، پختن حلوای سرخ، پختن دلده و بردن آن در مساجد و تکیه خانه ها و توزیع آن به مردم از رسم و رواج های دیگر مردم بامیان در روز های اول سال نو است.

«موحدی» گفت: در سال های پسین رقابت های فوتبال، والیبال، اسکی بازی، موتر دوانی، مسابقه بایسکل رانی، کنسرت موسیقی، نمایش تیاتر، نمایش فلم،عکس، نمایش صنایع دستی، نمایش محصولات زراعتی و غیره از رسم و رواج های مردم بامیان است که در جشن نوروز بر پا می شود.

«عبدالرحمن روستا» یکی از فعالان فرهنگی بامیان در مصاحبه با خبرگزاری باختر در باره اهمیت تاریخ جشن نوروز گفت: جشن کهن و باستانی نوروز یکی از تاریخی ترین عنعنات مردم بامیان است که از گذشته های بسیار دور با شیوه های مختلف در مناطق مختلف تجلیل می شود.

وی افزود: در این سخن که نوروز یکی از کهن ترین جشن های میراث مانده از گذشتگان برای نسل امروز است، هیچ شکی نیست و پیوندی میان انسان های دیروز و نسل امروز مردم ماست.

جشن «کمپیرک» در بامیان

در ولایت‌های مرکزی افغانستان به ویژه در ولایت بامیان و دایکندی، نوروز با به راه افتادن کاروان «کمپیرک» (حاجی فیروز افغان‌ستانی ها) در روستاهای این مناطق برگزار می‌شود.

کمپیرک نمادی از قدرت طبیعت و نیکوکاری است، او مردی است که با لباس رنگین همراه با کاروانی از خدم و حشم و فرزندانش به راه می‌افتد و «لشکر زمستان» را به زانو در می‌آورد.

کمپیرک از مردم پول جمع می‌کند و در پایان این پول‌ها را در میان افراد نیازمند توزیع می‌کند.

شخصیت کمپیرک با زبان فصیح کتابی به سبک «تاریخ بیهقی» صحبت می‌کند و در زبان گفتاری خود از شعر هم استفاده می‌کند.

باشند گان «لوگر»  نیز جشن نوروز را با شکوه برگزار می کنند.

«عبدالرحمن تسل» رییس اطلاعات وفرهنگ لوگر در یک مصاحبه گفته است: در ولایت باستانی لوگر نیز مانند سایر ولایت های کشور افغانستان نوروز را پر شکوه تجلیل می کنند، بعضی از باشندگان  لوگر با پوشیدن لباس های جدید تهیه «سمنک»، «هفت میوه»، غذا های متنوع وهمچنین رفتن به زیارتگاه ها وتفریحگاه ها با راه اندازی بازی های گوناگون نواختن ساز وسرود در جمع دوستان واقارب این روز را تجلیل می کنند.

«تسل» افزود: در شهر پل علم در دامنه کوه میر ابدال بابا ، در ولسوالی محمد آغه در دامنه های کوه خواجه صدر اولیا در قریه زرغون شهر و در ولسوالی برکی برک در تپه زیارت شاه ابو الفتح وتپه کاکو صاحب وهمچنین در سایر ولسوالی های لوگر به شمول موی سفیدان، جوانان، نوجوانان وخرد سالان می روند وبا راه اندازی بازی های محلی شان به بسیار خوشی از این روز تجلیل می کنند .

«شیر محمد» باشنده شهرپل علم گفت: سال جدید با انگیزه نو به دور از فرهنگ وعنعنات ناپسند، باید گرامی داشت شود وهمۀ ما با اتفاق ووحدت برای آینده درخشان گام برداریم ، وی ازطرف های درگیر جنگ خواست که جنگ را کناربگذارند و برای تامین صلح دوشادوش هم تلاش کنند.

«دیدار احمدلونگ» سخنگوی والی لوگر به آژانس باختر گفت: تجلیل از روزهای فرهنگی جز عنعنه های ما محسوب می شود.