افزایش تعاملات هنری، راهکار نزدیکی دو ملت ایران و افغانستان
یک هنرمند افغان عقیده دارد: برگزاری نشستهای فرهنگی، هنری و مردمی میتواند اقدامی اثرگذار در زمینه نزدیکی دو ملت ایران و افغانستان باشد.
مجتبی شفیق ،هنرمند افغان در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا و در تشریح چرایی عدم همکاری هنرمندان ایرانی و افغان به رغم پیشینه فرهنگی، نزدیکی های تاریخی و حتی زبانی دو ملت بیان کرد: یکی از دلایل این موضوع این است که ما هرگز ننشسته ایم در جلسه ای در این باره صحبت کنیم و حرفی بزنیم؛ اولین تجربه این بود که ما نماشگاه هنر بی مرز را داشتیم که هنرمندان ایرانی بسیاری آمده بودند و می گفتند که وقتی فرهنگ و زبان ما یکی هست چرا چنین اتفاقی را آنقدر دیر شروع کردیم و باید زودتر از اینها آن را آغاز می کردیم.
شفیق افزود ، ضعف در اینجاست که بزرگان و استادان در این راستا اقدام نکرده اند که برنامه ای بچینند و استادانی بین ایران و افغانستان نشست هایی خوب و فرهنگی داشته باشند و این یکی از ضعف ها در این حوزه است. برگزاری نشست های فرهنگی، هنری و مردمی می تواند اقدامی اثرگذار در زمینه نزدیکی دو ملت ایران و افغانستان باشد.
این نقاش افغان در پاسخ به این پرسش که نقش هنرمندان ایرانی و افغان در بهبود پیوندهای دو ملت چیست و نهادهای دولتی و خصوصی چطور میتوانند در تسهیل گری این امر مفید باشند، تصریح کرد: یکی از راهکارها در این زمینه افزایش تعاملات هنری است؛ هرچه که ما تعاملات هنری بیشتری داشته باشیم بهتر می توانیم به بهبود روابط دو ملت کمک کنیم.
تعاملات هنری و نشست های مفید یکی از کارهایی است که می تواند موفقیت اثرگذاری و نقش هنرمندان در این عرصه را افزایش دهد. اساسا برای این که تعاملات خوبی داشته باشیم باید نشست داشته باشیم و هرازگاهی نشست هایی را به خصوص در حوزه هنرِ مهاجرت برگزار کنیم چرا که هنر مهاجرت تنها مختص افغانستانی ها نیست و شامل باقی مهاجران مثلا از کشورهای عربی در ایران هم می شود.
وی افزود: همانطور که افغانستانی های زیادی در ایران هستند، ایرانی های زیادی هم هستند که در سایر کشورها حضور دارند و می شود روی این موضوع تحقیق و مفاحصه کرد که چرا فردی مهاجرت می کند یا مجبور به این کار می شود که البته این مهاجرها باعث می شوند که فرهنگ ها گسترده شوند و این تجارب خوبی است.
نهادهای خصوصی و دولتی اگر پای کار بیایند و با بودجه های بسیار کم حتی در حد ۲ یا ۳ درصدی تخصیص دهند و حمایتگر هنر بین این دو ملت باشند، ارزش هنر حفظ می شود و بالا می آید.
اشتراکات بسیار فرهنگی، زبانی، فکری و مذهبی دو کشور افغانستان و ایران ظرفیت بینظیری برای توسعه ارتباطات میان دو کشور ایجاد کرده اما به دلایل مختلف از این ظرفیت بهره برداری درست و شایستهای صورت نگرفته است. حتی در سال های اخیر به واسطه اتفاقات مختلف این ارتباطات به چالش کشیده و آنچنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است.
افغانستان طی چهاردهه گذشته همواره درگیر جنگ و تجاوز خارجی بوده و از همینرو تولیدات علمی و فرهنگی این کشور تحت تاثیر جنگ و تهاجم فرهنگی قرار گرفته است که در حال حاضر با توجه به ریشههای مشترک فرهنگی و تمدنی ایران و افغانستان، ضرورت جدی گسترش روابط علمی و فرهنگی احساس می شود.