بررسی مطبوعات چاپ کابل 17 عقرب 1395
(last modified Mon, 07 Nov 2016 13:26:40 GMT )
عقرب 17, 1395 17:56 Asia/Kabul
  •  بررسی مطبوعات چاپ کابل 17 عقرب 1395

"افغانستان و روند پیچیده ی مبارزه با فساد " ،"انحصار قدرت و ناکامی در امر حکومت‌داری‌" و "مشکل بی پایان جلوگیری از کشتار افراد غیرنظامی" از مهمترین مقالات منتشر شده امروز روزنامه های چاپ کابل است.

به گزارش رادیو دری، روزنامه ی افغانستان در سرمقاله ای تحت عنوان افغانستان و روند پیچیده ی مبارزه با فساد چنین نوشته است :فساد در افغانستان به روند بسیار پیچیده ای تبدیل شده است.

از یک طرف تارهای عنکبوتی فساد در تمام ادارات ریشه دوانده و از طرف دیگر این پدیده با مافیای موادمخدر، تروریسم و غاصبان زمین ارتباط مستحکم برقرار کرده است. 

پیچیدگی فساد و درهم تنیدگی آن با جرایم سازمان یافته و بزرگ دیگر، امکان مبارزه مؤثر و کارساز با فساد اداری را دشوار ساخته است.

این دشواری ها سبب شده که مبارزه با فساد در افغانستان در حد یک شعار باقی مانده و در عمل دستاورد مهمی در پی نداشته باشد. 

نویسنده می افزاید : در پانزده سال گذشته میلیاردها دلار کمک جامعه جهانی به افغانستان واریز شد؛ اما این کمک ها به دلیل حاکمیت فساد در ادارات دولتی و مؤسسات خارجی به هدر رفت و به جای مصرف در پروژه های بازسازی در حساب بانکی افراد واریز شده و دوباره به کشورهای خارج منتقل شده است.

از مجموع کمک های جامعه جهانی در سال های گذشته کمتر از ده درصد آن در پروژه های بازسازی به مصرف رسیده و بیش از نود فی صد آن در چرخه فساد ناپدید شده است.

"تغییر آمدنی است " عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است : برخی‌ حرف‌ها و مشکلات در افغانستان هرگز کهنه نمی‌شوند. یکی از این حرف‌ها و مشکلات که در واقع خداوندگارِ همۀ مشکلاتِ دیگر در کشور است، انحصارِ قدرت و ناکامی در امرِ حکومت‌داری‌ست؛ چنان‌که اگر تاریخ دوصدو‌پنجاه‌ سالۀ کشور را مرور کنیم، برگ‌برگِ آن یادآورِ تک‌روی‌های حکام و شکست‌وگسست‌های متعاقبِ آن است. متأسفانه این دورِ باطلِ ناکامی‌ها همچنان ادامه دارد و حکومتِ موجود نیز در زنجیرۀ آن قرار گرفته است.

ماندگار می افزاید : «تغییر»، اساسِ هستی و تاریخ است و هرگز قرار نیست روزگار در یک مدارِ ثابت بچرخد.

اعتراض‌ها و مخالفت‌هایی که این روزها پیرامونِ کاخ شکل می‌گیرند، نه‌تنها درستیِ این گزاره را تأیید می‌کنند، بلکه مژده و هشدار می‌دهند که آهنگِ تغییر به همۀ شدتِ خود، از درون و بیرونِ حکومت نواخته شده و گریزی باقی نگذاشته است.

مقاومتِ رییس‌جمهور در برابرِ این موج و تأکید بر انحصار قدرت، هرگز نمی‌تواند مسیر دیالکتیکِ تاریخ را سد گردد. بنابراین عاقلانه این است که آقای غنی از راه رفتۀ خویش بازگردد و با عزم راسخ، تطبیقِ موبه‌مویِ توافق‌نامۀ سیاسیِ ایجاد دولت وحدت ملی را در راستای تغییر نظام سیاسی، صادقانه پی بگیرد. در غیر این صورت، تاریخ و ارادۀ مردم کارِ خود را خواهد کرد!

و به سراغ روزنامه ی چراغ می رویم که در سرمقاله ای تحت عنوان مشکل بی پایان جلوگیری از کشتار افراد غیرنظامی در جنگ چنین نوشته است : اخیرا درگیری میان نیروهای امنیتی افغان و امریکایی‌ها با گروه تروریستی طالبان جان دست‌کم ۳۰ غیرنظامی را در منطقه‌ی بوز قندهاری ولایت قندوز گرفت.

همچنان در این درگیری ۲۵ فرد غیرنظامی دیگر نیز زخمی شده‌اند.

مقامات محلی همچنان گفته‌اند که در این درگیری تلفات سنگینی بر گروه طالبان وارد شده و در روایت‌های متفاوت آمارهای متفاوتی از کشته شدگان طالبان منتشر شده است.

بحث کشته شدن افراد غیرنظامی در حملات نیروهای امنیتی افغان و امریکایی یکی از جنجالی‌ترین و مسأله‌سازترین بحث‌های چند سال گذشته بوده است.

حامدکرزی رییس‌جمهور پیشین موضع خصمانه با امریکایی‌ها را از اختلاف دیدگاه بر سر تلفات غیرنظامیان آغاز کرد.

در پایان چراغ می افزاید :  تلفات افراد عیرنظامی در میان درگیری و جنگ مسلحانه، میزان بدبینی نسبت به نیروهای امنیتی و خارجی را افزایش می‌دهد و به شبکه‌های تروریستی کمک می‌کند که در یارگیری و جذب همکاری میان مردم خوراک تبلیغاتی پیدا کنند.از این‌رو، حکومت افغانستان و متحدانش نیاز دارند که راهکارهای بهتری را در راستای جلوگیری از تلفات افراد غیرنظامی در جنگ روی دست گیرند.