سردرگمی کشورهای غربی در برابر قدرت گرفتن طالبان در افغانستان
(last modified Wed, 18 Aug 2021 07:29:32 GMT )
اسد 27, 1400 11:59 Asia/Kabul
  • سردرگمی کشورهای غربی در برابر قدرت گرفتن طالبان در افغانستان
    سردرگمی کشورهای غربی در برابر قدرت گرفتن طالبان در افغانستان

چند روز پس از قدرت گرفتن دوباره طالبان در افغانستان کشورهای غربی از جمله آمریکا و بریتانیا مواضع متفاوتی اتخاذ کرده اند.

به گزارش رادیو دری ، برخی از مقامات آمریکا از سیاست های جوبایدن رییس جمهوری این کشور در خارج کردن نیروهای نظامی آمریکایی از افغانستان حمایت کرده و برخی آن را نادرست ارزیابی می کنند.

«نانسی پلوسی»رئیس مجلس نمایندگان آمریکا ضمن حمایت از عملکرد دولت دموکرات این کشور در قبال افغانستان گفت:بایدن به علت رهبری قوی و تمرکز استثنایی بر روند پایان دخالت نظامی در افغانستان، شایسته تقدیر است.وی افزود: کنگره همچنان به دریافت گزارشها از دولت بایدن درباره تحولات امنیتی در افغانستان ادامه می دهد.

حمایت پلوسی در حالی است که باب منندز، رییس کمیته خارجی سنا در بیانیه های اعلام کرده رویدادهای روزهای اخیر در افغانستان حاصل مجموعه ای از اشتباهات دولتهای جمهوری خواه و دموکرات در ۲۰ سال گذشته بوده است.منندز گفت: ما اکنون شاهد نتیجه هولناک سالها شکست در زمینه سیاست و اطلاعات هستیم. کمیته روابط خارجه سنا درباره سیاست آمریکا در افغانستان چه در زمان دونالد ترامپ و چه در زمان رئیس جمهور فعلی و اشتباهات این دو دولت، مذاکرات و تحقیقات مفصلی خواهد داشت.

در حالی که موافقت ها ومخالفت ها در این زمینه ادامه دارد وزیر خزانه داری آمریکا و مقامات دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری تصمیم به مسدود کردن دارایی ها گرفتند.بنا بر این تصمیم میلیاردها دلار از ذخایر دولت افغانستان که در موسسات مالی ایالات متحده نگهداری می شود، بلوکه شده تا از دسترسی طالبان به این منابع جلوگیری شود.

رایزنی در زمینه افغانستان نیز میان آمریکا ومتحدانش ادامه دارد.در این راستا رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر بریتانیا در گفتگویی درباره تحولات افغانستان بر ضرورت ادامه هماهنگی بیشتر بین متحدان تاکید کردند.

« دومینیک راب»، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز در موضعگیری نسبت به تحولات افغانستان گفت: باید واقعیت قدرت گرفتن طالبان در افغانستان را بپذیریم هر چند که این سرعت عمل در به کنترل گرفتن قدرت از سوی این گروه شوکه کننده بود.

راب افزود: بریتانیا و متحدانش باید از وضعیت موجود بهترین استفاده را ببرند و با فشار بر طالبان اطمینان یابند این گروه با نسخه قدیمی خود متفاوت است و معتدل‌تر شده است.

در همین حال "جاستین ترودو" نخست وزیر کانادا گفت: این کشور، گروه طالبان را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت نخواهد شناخت زیرا این گروه به زور قدرت را در این کشور تصاحب کرده اند.

در همین حال، «جوزف بورل» در پی نشست ویدئویی فوق العاده وزرای خارجی این اتحادیه گفت: ما باید با هر مقامی در کابل در تماس باشیم. طالبان جنگ را برده و ما باید آنها گفتگو کنیم.وی با اشاره به اینکه طالبان می توانند به سرعت قدرت را به دست بگیرند زیرا آنها فضای وحشت را در بین شهروندان ایجاد کردند،تاکید کرد : اتحادیه اروپا تنها در صورتی با دولت جدید افغانستان همکاری می کند که سازشی صلح آمیز و جامع را ایجاد کرده و به حقوق بنیادی تمامی افغانها از جمله زنان، جوانان و اقلیت ها احترام بگذارد.

از سوی دیگر روسیه و چین نیز در قبال تحولات افغانستان موضعگیری های متفاوتی اتخاذ کرده اند.« سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در این زمینه با اشاره به اینکه روسیه از آغاز مذاکرات جامع در افغانستان حمایت می کند و آن را تنها راه حل این بحران می داند،تاکید کرد: روسیه برای به رسمیت شناختن دولت طالبان عجله نخواهد کرد.در همین حال چین نیز آمادگی خود را برای برقراری روابط دوستانه با گروه طالبان اعلام کرد.« وانگ یی» وزیر خارجه چین در گفت و گوی تلفنی با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، با اشاره به تحولات سیاسی اخیر در افغانستان خاطر نشان کرد، در شرایط جدید برای چین و روسیه لازم است که همکاری و ارتباطات راهبردی خود را تقویت نمایند و در وهله اول باید از منافع مشروع یکدیگر در افغانستان محافظت کنند.

وزرای خارجه روسیه و چین ضمن بررسی اوضاع افغانستان، بر لزوم تلاش مسکو و پکن به منظور متقاعد کردن طالبان برای اجرای سیاست دینی متعادل، سیاست خارجی صلح جویانه و همکاری با همه نیروها در تشکیل دولت تأکید کردند.

واکنش ها به قدرت گرفتن طالبان در افغانستان وتحولات سیاسی این َکشور همچنان ادامه دارد.

تحقیقات کنگره آمریکا درباره تحولات افغانستان

گفتگوی تلفنی مرکل با امیر قطر درباره شرایط افغانستان