سازمان ملل خواهان مصونیت خبرنگاران افغانستان شد
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) اعلام کرد که خبرنگاران و کارمندان رسانهای باید مصونیت داشته باشند و جرایم صورت گرفته در قبال آنان بررسی شوند.
به گزارش رادیودری، دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) اعلام کرد که خبرنگاران و کارمندان رسانهای باید مصونیت داشته باشند و جرایم صورت گرفته در قبال آنان بررسی شوند.
براساس گزارش یوناما، «مته نودسن»، معاون این سازمان روز سهشنبه، ۱۱ عقرب که برابر است با روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم در برابر خبرنگاران با شماری از خبرنگاران افغانستان در کابل دیدار کرد.
یوناما تاکید کرد که این سازمان خواهان پایان دادن به مجازات جرایم در برابر خبرنگاران و مصونیت آنهاست.
در همین حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در پیامی به مناسبت گرامیداشت از این روز گفت که بیشتر پروندههای خشونت در برابر خبرنگاران بررسی نشده و عاملان آن مجازات نشدهاند.
به گفته گوترش، در ۱۵ سال گذشته، بیش از ۱۲۰۰ خبرنگار در سراسر جهان کشته شدهاند که از هر ۱۰ قضیه، ۹ مورد آن حل نشده باقی مانده است.
گوترش همچنین افزود که خبرنگاران نه تنها در زمان پوشش نبردها جان خود را از دست میدهند، بلکه در بررسی قضایای فساد نیز با تهدیدات روبرو میشوند و در مواردی هم کشته میشوند.
گوترش گفت: «براساس اعلام دفتر یونسکو، سال گذشته ۶۲ خبرنگار به دلیل انجام وظایف خود کشته شدند. شمار زیادی از آنها جان خود را در درگیریها از دست دادند. تقریبا از هر 10 مورد این قتلها، 9 مورد آن بدون مجازات باقی ماندهاند.»
گوترش از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته است که جرایم در برابر خبرنگاران را بررسی کنند.
در همین حال، نی یا نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان اعلام کرد با آنکه خشونتها در برابر خبرنگاران در ماههای اخیر بیشتر شده، اما عاملان آن تاکنون به کیفر نرسیدهاند.
به گفته این نهاد، در بیش از 2 ماه گذشته، بیش از 30 رویداد خشونت در برابر خبرنگاران در افغاستان ثبت شدهاند.
نصیر احمد نوری، مسوول دادخواهی نی گفت: «در مورد چند خبرنگاران بازداشت شدند، مورد ضرب و شتم قرار گرفتند که نباید چنین برخوردهایی صورت بگیرد. اگر چنین برخوردهایی صورت بگیرد و پیگیری نشوند، مطمنا رسانهها نمیتوانند آزادانه فعالیت کنند.»
سمیع الله پام، خبرنگار، گفت: «هر چند طالبان بارها گفته که مصونیت خبرنگاران تامین خواهد بود، اما در عمل میبینیم که خبرنگاران مورد ضرب و شتم قرار گرفته و تحقیر میشوند.»
در همین حال، بلال کریمی معاون سخنگوی طالبان گفت که حکومت متعهد به تامین امنیت خبرنگاران است.
وی گفت: «ما در تامین امنیت و مصونیت خبرنگاران متعهد هستیم و تلاش میکنیم که وضعیت به آنان بهتر شود.»