حمل 25, 1401 10:43 Asia/Kabul

در میان کشورهای همسایه ایران، افغانستان علاوه بر ویژگی هم مرز بودن، به دلیل اشتراکات فرهنگی و زبانی و وضعیت اقتصادی خاص خود از اهمیت و جایگاه ویژه ای در دیپلماسی اقتصادی ایران برخوردار است.

به گزارش رادیو دری؛مزیت‌ها و ظرفیت های اقتصادی همسایگی ایران و افغانستان تنها به حوزه تجارت محدود نمی شود.

 دو کشور در بخش معادن و صنایع معدنی، می توانند مکمل یکدیگر باشند، معادن افغانستان یکی از ظرفیت های مهم و مورد استفاده برای ایران در این زمینه است.

در افغانستان ذخایر فلزاتی مانند مس، طلا، اورانیوم، بوکسیت، سنگ آهن، کروم، سرب، روی، زغال سنگ، سنگ صابون، سنگ گرانیت گل پنبه ای، گچ، گوگرد و مرمر وجود دارد، این در حالی است که ذخایر معدنی در افغانستان به ارزش 1 تریلیون دلار است که در این میان ذخایر عظیم معادن لیتیوم که مورد استفاده در بخش باتری های قابل شارژ مانند باتری های تلفن، کامپیوتر، باتری های موتور و وسایل الکترونیکی، توجه کشورهای بسیاری را به خود جلب کرده است.

بر اساس آمارهای رسمی، ذخایر لیتیوم افغانستان قابل مقایسه با ذخایر بولیوی، یکی از بزرگترین تامین کنندگان لیتیوم جهان است.

با توجه به مسدود شدن حمایتهای مالی خارجی، که تقریباً معادل ۴۰ درصد از تولید ناخالص داخلی افغانستان در سال ۲۰۲۰ بود، سرمایه گذاری خارجی در بخش معدنی افغانستان می تواند تنها منبع درآمد حکومت تازه تاسیس طالبان قلمداد شود.

اکنون افغانستان جز 5 مقصد صادراتی ایران است که بر این اساس بیشترین مبادلات تجاری دو کشور در سال 97 نزدیک به 3 میلیارد دلار بود اما سال گذشته در روندی کاهشی این رقم به 1 میلیارد و 800 میلیون دلار رسید.

به نظر می رسد با توجه به همسایگی ایران و افغانستان و اراده برای افزایش تجارت بین دو کشور در حوزه های دیگر از جمله معادن هم برنامه ریزی ها  باید برای توسعه همکاری ها صورت گیرد و فعالان اقتصادی افغانستان هم باید به دنبال توسعه این همکاری ها با ایران باشند.

اعلام آمادگی ایران برای راه اندازی مرکز تجاری در افغانستان

 

کلیدواژه