تاکید بر نقش چابهار در نشست مقامات امنیتی همسایگان افغانستان در هند
(last modified Wed, 07 Dec 2022 08:17:23 GMT )
قوس 16, 1401 12:47 Asia/Kabul
  • تاکید بر نقش چابهار در نشست مقامات امنیتی همسایگان افغانستان در هند
    تاکید بر نقش چابهار در نشست مقامات امنیتی همسایگان افغانستان در هند

اولین نشست امنیتی همسایگان افغانستان، با حضور کشورهای قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، در دهلی نو برگزار که در آن به نقش بندر چابهار به عنوان عنصر کلیدی امنیت منطقه تاکید شد.

به گزارش رادیو دری، بر اساس بیانیه مشترک اولین اجلاس هند و آسیای مرکزی مشاوران امنیت ملی کشورها، بندر چابهار به عنوان عنصر کلیدی امنیت منطقه در نظر گرفته شد و توسعه بیشتر این کریدور حمل‌ونقل به دلیل نقش مهم در بحران انسانی در افغانستان و در ارسال کالاهای بشردوستانه به مردم افغانستان توسط سازمان های بین المللی، مورد توجه قرار گرفت.

در این دیدار از کشورهای آسیای مرکزی خواسته شد تا پیوستن به کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب (INSTC) که بندر چابهار در آن نقش کلیدی دارد و توافقنامه عشق آباد در مورد کریدور حمل و نقل و ترانزیتی بین المللی و همچنین تقویت روابط با هند را در نظر بگیرند.

بر اساس بیانیه مشترک، هند و کشورهای آسیای مرکزی عضو کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) و همچنین توافقنامه عشق آباد در مورد کریدور حمل‌ونقل و ترانزیتی بین‌المللی، از دیگر کشورهای آسیای مرکزی خواستند تا پیوستن به این طرح‌ها را بررسی کنند.

مشاوران امنیت ملی وضعیت کنونی افغانستان و پیامدهای آن بر امنیت و ثبات منطقه را بررسی کردند و بر حمایت قوی خود از افغانستان صلح آمیز، باثبات و امن تاکید کردند.

بر اساس بیانیه رسمی، رهبران همچنین بر اهمیت قطعنامه ۲۵۹۳ (۲۰۲۱) شورای امنیت سازمان ملل تأکید کردند که در آن به هیچ سازمان تروریستی، از جمله سازمان های فهرست شده در قطعنامه ۱۲۶۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد، نباید پناهندگی یا اجازه فعالیت در خاک افغانستان داده شود.

«ویکتور مخمودوف»، دبیر شورای امنیت ازبکستان، خطاب به نمایندگان آسیای مرکزی گفت: هماهنگی تلاش ها برای تضمین امنیت منطقه ای و گسترش همکاری های عملی در مورد افغانستان مهم است.

وی گفت: نباید اجازه دهیم افغانستان منزوی شود و آن را به حال خود رها کنیم تا با بحران های اجتماعی، اقتصادی و انسانی مقابله کند. زیرا این امر منجر به افزایش فقر در منطقه می شود.

وی افزود: صلح در افغانستان مهم است، این کشور دارای امکانات، فرصت های استراتژیک جدید است و می تواند یک منطقه رشد و کریدورها و بازارهای حمل و نقل در این منطقه باشد.

«نصرالله محمودزاده»، دبیر شورای امنیت تاجیکستان گفت: تامین امنیت بین المللی بدون حل و فصل درگیری های داخلی غیرممکن است. وضعیت در افغانستان همچنان پیچیده ترین وضعیت است. تاجیکستان متعهد به همکاری نزدیک با همه کشورها برای تضمین صلح، امنیت و ثبات در منطقه ما و افغانستان است.

به گفته «مارات ایمانکولوف»، دبیر شورای امنیت قرقیزستان، کشورهای آسیای مرکزی و هند در ایجاد راهبردهایی برای مبارزه با تروریسم، افراط گرایی و قاچاق مواد مخدر، منافع مشترکی دارند.

«شالار گلدین‌ازاروف»، نماینده ترکمنستان در هند در جریان سخنان خود بر ضرورت اتحاد نیروها برای تقویت مشارکت کشورهای آسیای مرکزی و هند در مقابله با همه چالش‌های منطقه‌ای و جهانی مانند تروریسم بین‌المللی، قاچاق مواد مخدر و جرایم سازمان‌یافته فرامرزی تاکید کرد.

وی گفت: این نشست از سوی ترکمنستان به عنوان یکی از سازوکارهای توسعه رویکرد منسجم منطقه ای برای تامین صلح و ثبات و تامین امنیت افغانستان تلقی می شود.

از سوی دیگر، «آجیت دوال»، مشاور امنیت ملی هند (NSA) بر اولویت قرار دادن مقابله با تامین مالی تروریسم برای هند و سایر کشورهای منطقه تاکید کرد.

دوال در نشست افتتاحیه گفت: افغانستان یک موضوع مهم برای همه ما است. نگرانی‌ها و اهداف هند و اولویت فوری و راه پیش رو، مشابه بسیاری از کسانی است که امروز در این جلسه هستند.

این نشست افتتاحیه هند و آسیای میانه با سی امین سالگرد روابط دیپلماتیک هند با کشورهای آسیای میانه مصادف شد. بر اساس بیانیه مشترک، شرکت کنندگان به شدت از تصویب زودهنگام کنوانسیون جامع سازمان ملل در مورد تروریسم بین المللی در این نشست حمایت کردند.

تاکید تاجیکستان بر ضرورت حفاظت از مرزهای افغانستان با آسیای مرکزی